FORUM VRANEŠA (PAVINO POLJE I TOMAŠEVO)
 
PrijemKalendarTražiLista članovaRegistruj sePristupi

Delite | 
 

 СВИ МОЈИ ПРЕЦИ

Ići dole 
Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći
AutorPoruka
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pon 22 Jul 2013 - 0:45

XLVII.  R     A     K     O     V     I     Ć     I
                                 I Z   M L A D E N O V C A
 
 
          Jedna mala grana Rakovića potiče iz Mladenovca gde je živeo MILOVAN RAKOVIĆ.  Slave SVETOG NIKOLU.  Njegovi potomci tvrde da vode poreklo negde od  Cetinja ili Kolašina, odakle su se doselili u Vasojeviće ili Berane, a odatle u Niš.
          Ime njegovog oca – potomci nisu upamtili, ali po svemu sudeći to mi mogao biti (mada nije utvrđeno) sin Đola Ivanova – tj. unuk Vujice RAKOVA iz Lubnica kod Berana (vidi tabelu 31).
          MILOVAN RAKOVIĆ, imao je sinove: Jovana, Budimira (Buda), Aleksandra i Branislava (Branka), kao i kćer Ružicu (Ružu) koja živi u Beogradu. Milovan je predhodno živeo u Nišu – gde je imao veliko imanje i dosta dobro živeo, pa je dolaskom u Beograd osnovao prvu TAXI službu  i bio poznati taksista. U početku je radio po Beogradu  i taksirao sa špediterima.
          JOVAN Milovanov imao je sinove: Dragoljuba i Slobodana.
          DRAGOLJUB Jovanov, rođen je 1949. godine.  Živi u Beogradu. Tel. 011-193-613. Sa suprugom Slavicom ima sinove: Vladimira i Aleksandra.
          VLADIMIR Dragoljubov rođen je 1974. godine. Ima sina JOVANA (po dedi) - rođenog 2005. godine.
          ALEKSANDAR Dragoljubov je momak. Rođen je 1978. godine.
          SLOBODAN Jovana starijeg, još je ne oženjen.
          BUDIMIR  (Budo) Milovanov, nestao je u II. svetskom ratu. Bio je oficir.
          ALEKSANDAR Milovanov, za vreme II. svetskog rata bio je u zarobljeništvu, a nakon oslobođenja vratio se u Beograd.  Ima dve kćeri: Snežanu i Svetlanu.
          BRANISLAV (Branko) Milovanov, dva puta se ženio. Iz prvog braka ima kćerku Aleksandru, a iz drugog sa suprugom Stanicom iz Dragačeva, kćerku Zoricu – 011-804-4053 i sina ZORANA. Žive u Beogradu.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Sub 20 Jul 2013 - 17:51

XLVI.    R A K O V I Ć I    I Z    T U T I N A
  
                                          I. FAMILIJA 
 
          Jedno malo bratstvo RAKOVIĆA vodi poreklo iz Tutina, gde je živeo Miladin Sretkov Raković, a  tu su se  doselili negde oko 1846. godine iz Crne Gore od Berana.  
          Za Miladinovo ime vezuju se dva ogranka RAKOVIĆA, te bi se moglo predpostaviti da se dva puta ženio - (što nije utvrđeno). Jedan ogranak ovih RAKOVIĆA slavi  slavu  -   SVETOG  PANTELIJU,  dok drugi ogranak slavi SVETOG NIKOLU  ( 19. decembra).
          Inače veliki deo potomaka iz obe grane zna da su se nekada prezivali PRODANOVIĆI – po njihovom pretku PRODANU.
          Dragiša Milosavljev RAKOVIĆ iz Raške, svoje pasove do Prodana nabraja ovako:
NIKOLA – DRAGIŠA – MILOSAV – VUKOSAV – MILADIN – SRETKO – RADE – MANOJLE – PRODAN.
          MILADIN  RAKOVIĆ,  (verovatno iz prvog braka) imao je dva  sina:  Tiosava i Aleksandra, (a možda iz drugog): kćer Vasu i sina Vukosava.
 
                                            I.  OGRANAK
 
          TIOSAV Miladinov, imao je dve kćeri i četiri sina.  Kćeri: Stanku – koja se nije udavala i  Jovanku koja je udata i ima četiri kćerke: Živomirku, Draganu, Živadinku i Jagodu. – Sinovi: Dragoljub, Drago, Milutin i Dragutin.
          DRAGOLJUB Tiosavov, ima kćerku Nevenku – udatu u Milutinoviće i sina Nenada.
          NENAD Dragoljubov je neoženjen. Živi u Ribnici kod Kraljeva.
          DRAGO TIOSAVOV je živeo u Tutinu. Nije imao djece.
          MILUTIN Tiosavov je takođe živeo u Tutinu. Ni on nije ženjen i nema potomstva.
          DRAGUTIN Tiosavljev, živi u Kruševcu. Ima kćerke: Mariju i Danijelu i sinove: DRAGANA i  ZORANA, koji su još ne oženjeni.
          ALEKSANDAR Miladinov, ima pet kćeri: Budimirku, Stanku, Dragu, Milu i Olgu – koja sa sinom Nenadom  živi u Ribnici kod Kraljeva.

 ( II.  O G R A N A K )

 

          VUKOSAV Miladinov RAKOVIĆ, živeo je u opštini Raška. Negovi potomci slave  SVETOG NIKOLU – NIKOLJ DAN i znaju da vode poreklo negde od Male Rijeke u Crnoj Gori. Imao je jedanajestoro djece. – Sinove: Milosava, Milovana, Jablana, Jerotija (Jera) i blizance – Lazara i Sretka, kao i kćeri: Stanimirku, rođenu 1918. godine – udatu u Markoviće, Stanu rođenu 1925. godine – koja se nije udavala, Rosu rođenu 1932 – takođe udatu u Markoviće, Magdalenu rođenu 1933. godine  – udatu u Pantoviće i Koviljku rođenu 1938. godine – udatu u Radonjiće u Crnoj Gori.     

          MILOSAV Vukosavljev, rođen je 1916. godine. Poginuo je u ratu 1943. godine.    Sa suprugom Milosavom imao je sinove: Mirka i Dragišu, te kćeri: Stojanu – udatu u Mitroviće u Slatini kod Sopoćana,  Anđu – udatu u Čekoviće u Novom Pazaru i  Maru – udatu u Filipoviće, takođe u Novom Pazaru.  

          MIRKO Milosavljev, sa suprugom Nadom imao je jednu kćerku – koja je još kao dete poginula od bombe i sinove: Dragovana i Dragoslava.

          DRAGOVAN Mirkov, živi u selu Crni Kao kod Batočine. Telefon (034)-864-152. Nema djece.

          DRAGOSLAV Mirkov, živi u Batočini. Sa suprugom Snežanom (Snežom) ima sinove: VLADA i VELJKA.

          DRAGIŠA Milosavljev, sa suprugom Desankom živi u Raški i Ribnici kod Kraljeva. Tel. 036-811-526, 036-375-054. Imaju dva sina: Milosava (po dedi) i Momčila.

          MILOSAV Dragišin sa suprugom Andrijanom ima sina NIKOLU.

          MOMČILO Dragišin još je ne oženjen.

          MILOVAN Vukosavljev, rođen je 1920. godine. Sa suprugom Risimijom ima sina Vujicu.

          VUJICA Milovanov, sa Nadom ima dve kćeri: Oliveru i Vinku – koje žive u Raškoj. Olivera se 2007. godine udala za Aleksandra Đokovića.

          JABLAN Vukosavljev, rođen je 1923. godine. Poginuo je kao momak 1943. godine u crkvi u Tutinu.

          JEROTIJE (Jero) Vukosavljev, rođen je 1928. godine. Dva puta se ženio. Sa prvom suprugom Novkom ima sina Vučinu, a sa drugom Stanimirkom ima sina VUKOICU – koji nije ženjen i kćer Miru. Žive u selu Crni Kao kod Batočine.  

          VUČINA Jerotijev, živi u Batočini. Tel. (034)-842-981. Sa suprugom Danicom ima sina NIKOLU.

          LAZAR Vukosavljev, rođen je 1935. godine. Živi u Beogradu. Tel. 011-358-1386. Sa suprugom Rosom ima sina Vukosava.

          VUKOSAV Lazarev živeo je u Beogradu. Tel. 011-254-4973. Nema djece. Sada živi u Moskvi.

          SRETKO Vukosavljev, sa Radom ima kćer Jelenu -  koja živi u Beogradu. Tel. (011)-596-291. Jelena ima sina Nemanju.

 

 

                                                                $$$$$$$$$$

 

 

II.    U selu Šaronje – oko 10 kilometara od Tutina prema Suvom Dolu živi druga familija RAKOVIĆA – Momir i Vukojica – koji živi u Guberovcu kod Kraljeva.

          MOMIR RAKOVIĆ živi u Kragujevcu. – ''kod Dule – Gudžule'' – Tel. 034-588-286. Oženjen je od Đalovića iz Korita – sa Pešterske visoravni.

 ( III.  F A M I L I J A )

 

 

          Iz sela Šaronje – zaseok Leskova – oko 10 kilometara od Tutina prema Suvom Dolu potiče druga familija RAKOVIĆA – koji slave SVETOG STEFANA (09. januara). Potiču od pretka RAKA – po kojem su dobili prezime RAKOVIĆI.

          Inače pre toga su se prezivali GUDŽULE – kojih ima u selu Čibukovac kod Kraljeva, a od njih su nastali Gudžulići u Kragujevcu.

          RAKO je izgleda imao sedmoro braće – od kojih se jedino zna za JOVANA.

          RAKOVI potomci pamte da je RAKO imao šest sinova:  VUKAJLA, VUKA, VUČIĆA, VUČETU – koji navodno nisu imali svojeg potomstva, kao i  Radisava i Jovana – koji imaju svoje potomke.

          RADISAV Rakov imao je dva sina: Nikolu i Milana, kao i kćeri: Petkanu – udatu u Mukoviće, Veliku (Bodu) – udatu u Dadiće u Deževi, Milentiju u Milićeviće u Deževi i Milunku – udatu u Palamareviće u selu Godova  kod Tutina.

          NIKOLA Radisavljev je mlad kao momak poginuo za vreme II. svetskog rata.

          MILAN Radisavljev sa suprugom Mirjanom imao je desetoro djece: Jevđena, Dušana, Slobodana (Sloba), Momira, Vinku – udatu u Milosavljeviće u Ostrvici kod Tutina, Kovinu – u Radeviće u Šaronjama, Ilinku u Pantoviće u Guberevcu, Dušanku u Vukadinoviće iz Sasa (sada žive u Guberevcu), Olgu – udatu u Čuroviće u Vitanovcu kod Kraljeva i Anđu – udatu u Popoviće u selu Dobrinje kod Tutina, a žive u Kragujevcu.

          JEVĐEN Milanov sa suprugom Stamenom živi u Guberevcu kod Kragujevca. Tel. 034-518-264. Imaju sina VOJISLAVA – koji je ne oženjen i kćeri: Milicu – udatu u Vujašane u selu Samuila kod Kraljeva i Mirku – udatu u Milunoviće u selu Trešnjevica kod Paraćina.

          DUŠAN Milanov sa suprugom Dragicom živi u Guberevcu. Tel. 034-518-266. Imaju sina Boška i kćer Miru – udatu u Lešnjake. Ona ima sina Jovicu i kćer Jelenu.

          BOŠKO Dušanov živi u Guberevcu. Tel. 034-266. Još je ne oženjen.

          SLOBODAN (Slobo) Milanov sa suprugom Milankom ima sina Dragana i kćer Draganu – udatu u Radeviće. Ona ima četvoro djece: Miloša, Stefana, Olgicu i Nadu.

          DRAGAN Slobov je ne oženjen.

          MOMIR Milanov sa suprugom Radmilom – koja je rodom od Đalovića iz Korita (sa Pešterske visoravni) živi  u Guberevcu. Tel. 034-518-286. Imaju sina DARKA – koji je ne oženjen  i kćer Mariju – udatu u Milovanoviće u Petrovcu kod Kragujevca.

          JOVAN Rakov, živeo je u selu ŠARONJE – zaseok JEREBICA.

          Imao je dva sina: Vukoicu i RADOJICU – koji verovatno nije ženjen i nije imao svog potomstva, jer je kao momak zaklan od strane balista.

          VUKOICA Jovanov sa suprugom Stevkom imao je sina Vukašina i kćeri: Milijanu – udatu za Jola Popovića, Mitu – udatu za Zvonka Staševića u selu Dulebe kod Tutina, Stevanu – udatu za Đoka Markovića iz sela Šaronje, a žive u Kraljevu, Ružu – udatu za Živana Gavrilovića iz sela Balosave i Veru – udatu za Dušana Stanojevića, a žive u Leskovcu.

          VUKAŠIN Vukoičin sa suprugom Radmilom (Radom) živi u  Guberevcu. Tel. 034-588-236, 034-518-263. Imaju sinove: Radoicu i Momčila, kao i kćeri: Zoricu – udatu za Milisava Čekerevca iz Bresnice kod Bumbarevog Brda, a imaju kćer Jovanu i sina Jovana. Druga kćer  Gordana (Goca) udata je  za Dragana Neškovića u Kragujevcu, a imaju sina Nemanju i kćer Nevenu.

          RADOICA Vukašinov sa suprugom Jelikom živi u Kraljevu. Tel. 034-317-420. Imaju kćerku Aleksandru i sina JOVANA.

          MOMČILO Vukašinov je ne oženjen.

  ( IV.  F A M I L I J A )
 
     

        I ova familija potiče od RAKA – (Rakovića) iz Tutina, ali bi ovo mogao biti samo njegov nadimak RAKO, te da je potomak nekih od  RAKOVIĆA Crnogorskog porekla, s obzirom da slave SVETOG NIKOLU.

        Koliko se sjećaju njegovi potomci ime njegovog oca bilo je NIKODIN  (Niko).

        NIKODIN je imao dva sina: Raka i još jednog koji je kao momak poginuo u selu Mojstir – tako da od njega nije ostalo potomstvo.

        RAKO je imao tri sina: Tihomira, Dragomira (Draga) i Sima, kao i tri kćeri: Radu – udatu u Ivanoviće u Bukovici, koja ima dva sina i dve kćeri: Slobodana (Bobana), Aleksandra (Aca), Snežanu (Snežu) i Ankicu. Druga kćer Milka – udata je u Joksimoviće u selu Ostrvici, a ima: Desimira, Milomira, Gradimira, Miru i Maru.  Treća Miljojka – uata je u Pantoviće u Tutinu i ima dva sina:  Dobromira (Dobra) i Nenada.

        TIHOMIR Rakov,  sa suprugom Brankicom živeo je u Kragujevcu. Tel. 034-63-012, 034-382-555. Sada žive u Tutinu. Tel. 020-812-198. Imaju sina Zorana i kćer Biljanu – udatu u Krstiće u Varvarinu, a ima dva sina:  Aleksandra (Aca) i Luku.

         ZORAN Tihomirov sa suprugom Biljom ima kćerku Tamaru i sina NEMANJU.

         DRAGOMIR (Drago) Rakov, sa suprugom Rosom – koja je rodom od Beloica iz Bukovice, ima sinove: Miljana i Mika, kao i kćer Stojanku  (Stoju) – koja nije udata, a živi u Tutinu. Tel. 020-811-670, 063-652-729. Radi na autobuskoj stanici u Tutinu. Tel. 029-81-419. Njena strina Ilinka rodom je od Beloica iz Korita – sa Pešterske visoravni. Ima sina Miloša.

         MILJAN Dragomirov (Dragov), sa Svetlanom ima RAKA (student), RATKA (učenik) i kćer Ranku. Žive u Tutinu.

         MIKO Dragomirov (Dragov), sa suprugom Mirkom ima sina RADA i četiri kćerke: Mirjanu, Vesnu – udatu u Popoviće u selu Dobrinje, a ima sina Dejana. Druga Olivera (Keka) – udata je u Mijoviće u selu Dobrinje, a ima kćer Dijanu i treća Verica – udata u Deževi, koja ima jednog sina.

         SIMO Rakov, sa suprugom Olgom  imao je samo jednu kćer  Borku – udatu u Mladenoviće u Kragujevcu, a ona ima dva sina i kćer: Ljupko, Bane i Danka.

   ( V. F A M I L I J A )

 

          Neki RAKOVIĆI iz Tutina,  koji slave SVETOG NIKOLU (19. decembra), vode poreklo od VUČKOVIĆA, a to prezime su prihvatili 1923. godine. Znaju za VULIĆA (moguće je – ali nije utvrđeno – Vučića Radoševa) – kao njihovog najstarijeg pretka, koji je vodio poreklo iz Crne Gore, prema sjećanju potomaka sa Bjelasice (verovatno iz Gornjih sela – Kurikuća), a po nekima sa Bijelih Brda, odakle inače vodi poreklo jedno bratstvo RAKOVIĆA, ali nije utvrđeno i poznato dali imaju zajedničke i iste korene.  Imao je tri sina: VUČKA, VUKA i LUKA.

         VUKO je imao jednog sina MUKA, koji je primio islam, pa je od njega nastalo bratstvo MUKOVIĆI – koji sada žive u Biševu.

          LUKO je takođe primio islam, te su od njega LUKOVIĆI – koji sada uglavnom žive u selu  Lukocijevo kod Novog Pazara.

          VUČKO je imao tri sina: Tasa, Sretka i RAKA.

          TASO je zadržao svoje prezime  VUČKOVIĆ.

          SRETKO je 1923. godine promenio svoje prezime , odnosno – njegovi potomci su se po njemu prozvali SRETKOVIĆI.

          RAKO je 1906. godine, uoči ĐURĐEVDANA poginuo, a njegovi potomci su kasnije od 1923. godine uzeli prezime RAKOVIĆ.  Rako je sa suprugom Simonom imao četiri sina: Mitra, Janićija, Dimitrija i Zdravka. Moguće je da je imao i kćeri.

          MITAR Rakov – RAKOVIĆ, sa suprugom Janom (Krstinom) – imao je četiri sina od kojih se zna za Boška, Andriju i Rakića.

          BOŠKO Mitrov, bio je zarobljen na Kosovu i odveden u Bugarski grad Vidin, a odatle prebačen u Austriju gde je bio četiri godine u zarobljeništvu. Bio je oženjen suprugom Radunkom sa kojom je imao sina Milana.

          MILAN Boškov rođen je 1949. godine. Sa suprugom Radomirkom (Radom) živi u Tutinu. Tel. 020-811-623. Zaposlen je u vojnom odseku – Tutin. Imaju dva sina: IVANA i MIĆA – koji žive u Austriji.

          ANDRIJA Mitrov, sa suprugom Dragicom ima sinove: JOVA, MILIJU i RAKA, te kćeri: Slavomirku – udatu u Obradoviće, koja ima sina Rada i kćeri: Ljiljanu i Biljanu, Ružu – udatu u Simoviće, a ima tri sina: Milorada i blizance – Dragana i Petra. Treća kćer Jovanka – udata je u Mitroviće, a ima: Miljana, Mihaila i kćerku Mirjanu – koja studira fakultet za Narodnu odbranu.

          JOVO Andrijin, živi u Ljubljani. Sa suprugom Mirom ima sina Srebrenka i kćer Sandru.

          SREBRENKO Jovov, sa suprugom Darjom živi u Ljubljani. Tel. 031-589-978. Imaju kćerku Kristinu ( Kalinu).

          MILIJA Andrijin je ne oženjen. Živi u selo Ostrvica kod Tutina.

          RAKO Andrijin rođen je 1966. godine. Sa suprugom Biljanom živi u Tutinu.  Tel. 020-812-331. Zaposlen je u SUP – Tutin. Imaju četvoro djece: Janu, Jelenu, Danijelu i NEMANJU.

          RAKIĆ Mitrov, poginuo je kao momak u II. Svetskom ratu 1941. godine.

          JANIĆIJE Rakov – RAKOVIĆ, sa suprugom Stamenkom imao je četiri kćeri: Mirjanu – udatu u Vraniće u selu Moistir kod Tutina, Staku – udatu u Sretkoviće u selu Ostrvici, Maricu – udatu u Popoviće u Dobrinji i Diku – udatu u Veljoviće u severnom Kočarniku kod Tutina.  Ona je živela u Istoku, a kasnije u Kraljevu i nije imala djece.

          DIMITRIJE Rakov RAKOVIĆ, poginuo je kao momak ne oženjen i nema potomstva.

          ZDRAVKO Rakov RAKOVIĆ, sa suprugom Dudom imao je kćer Čedomirku – udatu u Saviće u Dobrinju.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pet 19 Jul 2013 - 22:45

                                                           
                     XLV.    R   A   K   O   V   I   Ć   I
                          I Z    R  A  Š  K  E
            
                                           I  FAMILIJA 

          Na putu Kraljevo – Raška, u blizini malenog gradića Ušće nalazi se nekoliko sela i zaseoka u kojima ima po nekoliko domaćinstava RAKOVIĆA, to jest malih bratstava koja sebe ne smatraju bliskim rođacima, jer slave različite krsne slave:  SVETOG JOVANA,  SVETU  PETKU,  SVETOG NIKOLU  I  TOMINDAN.
          Svi ovi RAKOVIĆI uglavnom tvrde da vode svoje poreklo iz Crne Gore – negde iz okoline Nikšića ili Berana, jer se to predanje nasleđuje i prenosi sa kolena na koleno.
          Tu se, pored Žiče i Jošaničke Banje ubrajaju i sela: Kovači, i Gokčanica sa zaseokom Popova Reka, gde i sada žive po nekoliko porodica iz ovih malenih bratstava.
          RAKOVIĆI u Kovačima slave SVETOG JOVANA.  Uglavnom znaju za svog najstarijeg pretka VUKAŠINA, ali ne znaju čiji je on bio sin i dali je imao još svoje braće. Znaju da je bio vrlo odvažan i hrabar, te da je za vreme drugog Svetskog rata preuzeo komandovanje armijom, ali je nažalost u ratu i poginuo.
          To je najverovatnije Vukašin Pavlev, s obzirom da u selu Vojmilović – kod Jošaničke Banje u opštini Raška postoji jedno maleno bratstvo RAKOVIĆA, koji slave SVETOG JOVANA – JOVAN – DAN.  Njihovo porijeklo vodi iz Crne Gore od Nikšića ili Berana – od braće KOSTE i RAKA.
          Po Kosti – jedan ogranak se prozvao KOSTOVIĆI, a drugi po RAKU – RAKOVIĆI.
          RAKO je imao sinove: Milutina i Pavla, ali je moguće da je imao još sinova.
          MILUTIN Rakov – RAKOVIĆ, je imao dva sina čija imena se ne znaju, kao ni dali imaju svojih potomaka. Zna se da je imao i jednu kćer.
          PAVLE Rakov – RAKOVIĆ, takođe je imao dva sina: Miljojka i Vukašina.
          MILJOJKO Pavlev ima sina Vučinu.
          VUČINA Miljojkov, sa Živadinkom ima jednu kćer – koja je udata u Kraljevo i sinove: Miroslava i Milena.  Žive u Jošaničkoj Banji – u selu Vojmilović.
          MIROSLAV Vučinin sa suprugom Budimirkom ima sina MILOŠA i kćer Nadu – udatu u Kneževiće.
          MILEN Vučinin sa suprugom Petkanom ima: Milomira i Milića.
          MILOMIR Milenov sa suprugom Natom ima kćer Maju i sina UROŠA.
          MILIĆ Milenov sa suprugom Radojkom (Radom) živi u Raškoj. Tel. 036-733-879. Imaju dva sina: NEMANJU i NIKOLU.
 VUKAŠIN (Pavlev) RAKOVIĆ, živeo je u Beogadu. Tel. 011-176-3184. Ima jednu kćer udatu u bratstvo Ugljiniće i tri sina: Marka, Momčila i Miloša.
          MARKO Vukašinov, živeo je u selu Kovačima kod Ušća. Imao je dve kćeke i pet sinova: Dušanku – koja živi u Raškoj (036-736-728) i Desimirku – udatu u Dunjiće, te sinove: Dragana, Boška, Mirka, Slavomira i  Pavla.
          DRAGAN Markov živi u selu Gračac – zaseok Prodovka kod Vrnjačke Banje. Tel. 036-671-164, 036-792-204.  Ima samo jednu kćer udatu za Iličanina u Novom Selu kod Vrnjačke Banje.
          BOŠKO Markov, živi u Kovačima. Ima dva sina: Jugoslava i Ljubinka.
          JUGOSLAV Boškov nije ženjen. Živi u Jošaničkoj Banji.
          LJUBINKO Boškov, ima kuću u Kovačima – kod Jošaničke Banje, a živi u Italiji. Ima dvoje djece. Tel. (036)-362-033.
          MIRKO Markov, živi u Kovačima. Ima dve kćeri: Draganu i Biljanu.
          SLAVOMIR Markov, ima sina Slavišu i kćeri: Slavicu i Svetlanu.

          SLAVIŠA Slavomirov živi u Velikoj Plani. Ima troje djece.

          PAVLE  Markov, živi u Velikoj Plani. Ima kćer Dijanu i sina NEBOJŠU – koji je skoro oženjen.

          MOMČILO Vukašinov se nije ženio. Živi u Kovačima – kod Ušća.

          MILOŠ Vukašinov, rođen je 1935. godine. Živeo je u Beogradu na Bežanijskoj Kosi – ul. Peđe Milosavljevića 211. Tel. 011-536-163, 011-233-6163. Ima kćeri Slavicu (Svetlanu) i Zoricu. Slavica je rođena 1970. godine. Živi u Beogradu. Tel. (011)-176-3184. Zaposlena je i radi u ''Energoprojektu'' u Beogradu. Po profesiji je arhitekta.  Zorica ima stan u Beogradu. Tel. 011-596-232, 011-358-2304. Živi u Makedoniji.

                                                  II. O G R A N A K 

          U selu KOVAČIMA  kod Jošaničke Banje  živeo je ADATON RAKOVIĆ. Ime njegovog oca nije poznato, ali potomci znaju da je slavio krsnu slavu SVETOG NIKOLU, te da se verovatno prizetio i nastanio na ženino imanje, te je tako i slavu promenio i uzeo verovatno ženinu slavu SVETOG JOVANA, ali njegovi potomci i danas slave te obadve slave – Svetog Nikolu kao glavnu slavu i Svetog Jovana kao preslavu: 07. jula i 20. januara.

          Sudeći prema slavama koje slave ovi RAKOVIĆI verovatno su u najbližem srodstvu sa RAKOVIĆIMA iz sela JASNIĆI – koje je u neposrednoj blizini sela KOVAČI u Raškoj opštini, te da su verovatno i isti rod  (ali nije utvrđeno).

          ADATON RAKOVIĆ je imao sinove: Nikolu i Dragutina.

          NIKOLA Adatonov, imao je sina Dobrivoja i kćeri: Slavku – udatu u Arsiće u Koprivnici, Desanku – udatu u Trifunoviće u selo Drenje, Milosavu – udatu u Beličeviće u selo Belce i Radmilu – udatu u Glavčiće u Kovačima.

          DOBRIVOJE Nikolin sa suprugom Milicom  ima dva sina: Ivana i Milana i kćeri: Milomirku – udatu u Radičeviće u Kraljevu, a ima sina Darka i Dušanku – udatu u Arsiće u Kraljevo, koja ima kćer Slavicu.

 IVAN Dobrivojev sa suprugom Nadom živi u selu Piskanja. Tel. 036-791-959. Imaju dva sina: Ljubinka i Ljubišu.

              LJUBINKO Ivanov je još ne oženjen.

              LJUBIŠA Ivanov je oženjen Vesnom Vujović. Imaju kćer Nadicu.

              MILAN Dobrivojev sa Jelenom (Jelom) živi u selu Piskanja – Koprivnica kod Jošaničke Banje. Tel- 036-791-958. Imaju dva sina: ZORANA i BOJANA – koji je oženjen suprugom Bojanom.

              DRAGUTIN Adatonov, imao je dva sina i dvije kćeri:  Milutina, Vukmira, Ranđiju i Mariju – udatu u Lešku.

              MILUTIN  Dragutinov, ima sina Milomira i kćeri: Vinku – udatu za Stojka  Karovića iz Dubrave, a žive u Vršcu, Radojku – udatu za Radovana Veljkovića, Veliku – udatu za Milenka Avramovića u Jasenovu i Kosovku – udatu za Svetovida Bekčića.

              MILOMIR Milutinov sa suprugom Milomirkom živi u zaseoku Žutice u Brveniku kod Raške. Tel. 036-77-039. Imaju sina Gorana i kćerku Goricu – koja je udata za Tomislava Pešovića, a imaju kćerku Jelenu – rođenu 11.05.1996 i sina Stefana – koji je rođen 2007. godine.

              GORAN Milomirov, rođen je 1969. godine. Nažalost, poginuo je u poslednjem ratu na Kosovu 07.05.1999. godine. Sa suprugom Jasnom ima kćerku Nevenu – rođenu 1996 i sina NENADA – koji je rođen l994. godine.

              VUKMIR Dragutinov, imao je sinove: Boška, Bogomira i Bogoljuba, kao i kćer Radinu – udatu u Matoviće u selu Pope, a žive u Kraljevu i imaju kćerku Biserku i sina Mata.

              BOŠKO Vukmirov sa suprugom Čedomirkom ima sinove: Dragoša i Radoša, te kćeri: Milomirku – udatu u Paunoviće u Kraljevu, a ima dve kćerke: Marinu i Jelenu i drugu Ljubomirku – udatu za Slobodana Kneževića.

              DRAGOŠ Boškov sa suprugom Živkom – koja je rodom od Zdravića, živi u naselju Ribnica kod Kraljeva – ulica Ive Andrića bb. Tel. 036-372-061. Bio je na radu u Austriji. Imaju sina Radojka.

              RADOJKO Dragošev sa suprugom Mirjanom živi u Beču. Imaju dve kćerke: Marjanu i Helenu.

              RADOŠ Boškov nema djece.

              BOGOMIR Vukmirov sa suprugom Ružom ima sina Vitomira i kćer Smiljanu (Snežanu) – udatu u Trifunoviće u Kraljevu. Ona ima dvoje djece: - sina Dragoljuba i kćer Maju – udatu u Niš.

              VITOMIR Bogoljubov živi u Ribnici kod Kraljeva. Tel. 036-362-106. Ima dvoje djece.

              BOGOLJUB Vukmirov sa suprugom Radinom ima sina Ljubomira i kćeri: Nadu i Gorginu (Gogu).

              LJUBOMIR Bogoljubov živi u Kraljevu. Tel. 036-321-327, 063-87-27-525. Sa suprugom Gordanom ima dva sina: NEBOJŠU i GORANA.

  III. O G R A N A K 

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA – koji slave SVETOG JOVANA, potiče od MILUNA RAKOVIĆA. Nije poznato ime njegovog oca, ali se može predpostaviti  (mada nije dokazano) da je možda  bio sin Petronija Rakovića, što se prema slavi koju slave ovi RAKOVIĆI  nebi moglo pouzdano zaključiti  s obzirom da je PETRONIJE slavio SVETOG NIKOLU.

          MILUN RAKOVIĆ sa suprugom Velimirkom  imao je sina Vukadina  i dve kćeri: Živadinku – udatu za Milana Markovića u zaseoku Pupovno kod Gokčanice i Milanu – udatu za Miloša Glavčića u selu Koprivnici.

          VUKADIN Milunov sa suprugom Brankom ima tri sina: Vučića, Milana i  Radoša, kao i tri kćeri:  Dragomirku – udatu  za Dragomana Komatovića iz Ravanice kod Kraljeva, a imaju dva sina: Slađana i Sašu.  Druga kćer Mara – udata je u Joviće u Stubli, a žive u Švajcarskoj.  Treća kćer Radmila ( Rada ) – udata je u  Radomiroviće u Kraljevu, a imaju kćerku  Goricu i sina GORANA.

          VUČIĆ Vukadinov sa suprugom  Rajnom živi u naselju Ribnica u  Kraljevu. Te. 036-373-623. Imaju dve kćerke.

          MILAN Vukadinov sa Ilinkom  živi u Kraljevu. Tel. 036-381-960. Imaju kćer Draganu i sina SLAVIŠU.

          RADOŠ Vukadinov sa suprugom Ljiljom živi u Ratini kod Kraljeva, odnosno Švajcarskoj. Tel. 036-861-787. Imaju dve kćerke: Marinu i Dijanu.

                                                    IV.  F A M I L I J A

          U selu JASNIĆI kod Jošaničke Banje  u opštini Raška živeo je BRANISLAV  RAKOVIĆ sa suprugom Milunkom. Imao je još braće i sestara od kojih se jedino zna za  BLAGOJA RAKOVIĆA – koji je živeo u selu RAKOVIĆIMA, a bio je učesnik i na Solunskom frontu.

           Njihovi potomci znaju da su slavili SVETOG NIKOLU i da su poreklom iz Crne Gore iz sela KURIKUĆE – (gornja sela) ali se, verovatno Branislav ili Radenko, prizetio i otišao kod žene na miraz i tamo preuzeo njenu slavu SVETOG JOVANA, pa tako njegovi potomci sada slave ovu krsnu slavu.

           BRANISLAV RAKOVIĆ  sa Milunkom imao je kćer Vujku – koja sa mužem Svetomirom nije imala  dece i sinove: Radenka, Vučetu, Jordana i Zoka.

           RADENKO Branislavljev sa suprugom Mijojlom živi u Ribnici kod Kraljeva. Tel. 036-375-761, 036-233-645, 064-153-43-94. Imaju sina Gradimira i kćeri: Nadeždu (Nadu) – udatu za Milutina Kneževića u Mataruge. Tel. 036-233-645, 036-375-761, a ima  kćerke: Danijelu i Violetu.  Druga kćer Dragica – udata je u Ljuboviji za Miloša Okanovića i imaju dva sina: Aleksandra i Nenada.

           GRADIMIR Radenkov sa suprugom  Dankom – koja je rodom od Bananaca iz Bogutovačke Banje  ima sinove: Vladimira i Dušana. Živi u Kraljevu. Tel. 036-321-347.

           JORDAN Branislavljev sa suprugom Stamenom, imao je jedno muško dete – koje je umrlo kao beba  i kćer Milomirku – koja je udata u Radenkoviće u selu Miločaj kod Kraljeva. Ona ima: Danijelu  i Marinu.

           VUČETA Branislavljev sa Radinom ima sina Radoja i kćeri: Dragicu – udatu za Darka Mara u Mariboru, a imaju dve kćerke i Zoru – udatu za Rada Slavkovića u selu Kolari kod Jagodine. Oni imaju tri kćerke.

           RADOJE Vučetin sa suprugom Dobrilom živi u Kraljevu. Tel. 036-372-293. Imaju kćer Snežanu i sinove: ZORANA i VLADANA.

           ZOKO Branislavljev nema djece.

  II.  F A M I L I J A 
 
          Druga  familija RAKOVIĆA u opštini Raška  takođe vodi poreklo iz Crne Gore i slavi svoju krsnu slavu  SVETOG JOVANA.

          Njihova kolevka – odnosno rodno mesto je selo Gradac i  njegov zaseok Velenje, gde i danas živi nekoliko porodica RAKOVIĆA.

          Pošto slave istu slavu, moguće je da su u srodstvu sa onim Rakovićima iz sela Kovači i Vojmilović,  jer su oba sela u neposrednoj blizini – u opštini Raška, a imena njihovih predaka – delimično su poznata.

          RAKOVIĆI iz sela Gradac znaju da je tu živeo neki RAKO sa bratom DAJOM.

          RAKO je imao sina Đurđa.

          ĐURĐE Rakov, imao je kćer Darinku i sinove: Miroslava, Jovana i Milorada.

          MIROSLAV Đurđev, ima sina Miloša i kćer Veru – udatu u Marinkoviće.

          MILOŠ Miroslavljev živi u Beogradu. Ima kćer Slađanu – koja je udata u Koraće, a ona ima kćerku Teodoru.

          JOVAN Đurđev nije imao djece.

          MILORAD Đurđev ima  kćer  Slavomirku – koja nema djece.


    III.  F A M I L I J A

          Treća   familija RAKOVIĆA u opštini Raška  takođe vodi poreklo iz Crne Gore i slavi svoju krsnu slavu  SVETOG JOVANA – JOVAN  DAN.

          Svojim  zavičajem i rodnom kolijevkom smatraju selo GRADAC, odnosno  njegov zaseok VELENJE, u opštini Raška, gde je živeo njihov predak SRETEN RAKOVOIĆ, ali ime njegovog oca nije upamćeno, pa tako njegovi potomci ne znaju dali su u bližnjem srodstvu sa ovim ostalim RAKOVIĆIMA iz pomenutih sela Raške opštine. Znaju za Sretena da je bio Crnogorac i da se tu najverovatnije doselio.

          SRETEN RAKOVIĆ, imao je petoro djece. – Kćerke: Nedu i Maru – koje su živele u selu Brvenici kod Raške i nisu imale svog potomstva jer se nisu ni udavale. – Sinovi: Dušan, Tijedor i Uroš.

          DUŠAN Sretenov je imao sina Bogdana i kćerke: Radojku – koja živi u Beogradu i Zagorku – u Kragujevcu.

          BOGDAN Dušanov,  živi u Velenju – zaseok Brvenica kod Gradaca. Tel. (036)-77-490.  Ima kćerku Miru i sina Miroljuba.

          MIROLJUB Bogdanov živi u selu Brvenica kod Raške.

          TIJEDOR Sretenov ima dva sina: Sretena i Stanišu. Žive u Brvenici.

          SRETEN Tijedorov živi u Brvenici. Ima sina Dragana. Tel. 036-77-536.

          DRAGAN Sretenov sa suprugom Stankom živi u Baljevcu. Tel. 036-792-204.

          STANIŠA Tijedorov ima dve kćerke: Gordanu i Dragicu. Živi u Brvenici. Tel. 036-77-684.

          UROŠ Sretena – starijeg, nije se ženio i nema potomstva.

  IV. FAMILIJA  )
 
 
          Iz sela Gokčanica kod Ušća potiče i drugo bratstvo RAKOVIĆA – koji slave SVETOG  NIKOLU  (19. decembra).

          To su potomci MIHAILA RAKOVIĆA koji vodi poreklo iz Crnr Gore.

          MIHAILO RAKOVIĆ, živeo je u selu Gokčanica, gde je imao kćerku Dragicu – udatu u Bankoviće i sinove: Radosava, Simona i Radoljuba.

          RADOSAV Mihailov ima  sina Ljubinka i kćer Draganu – udatu u Obrenoviće.

          LJUBINKO Radosavljev, živi u Žiči – Tel. (036) 361-260 i (036) 361-563. Ima kćerku Mariju i sina MARJANA.

          SIMON Mihailov, živi u Gokčanici. Ima tri kćerke: Milenu, Danijelu - udatu u Đorđeviće i Marijanu – udatu u Jeftoviće.

          RADOLJUB Mihailov takođe živi u Gokčanici. Ima sinove: Srećka i Gorana.

          SREĆKO Radoljubov sa suprugom Biserkom živi u Žiči. Tel. (036) 362-361. Imaju  sina SAŠU i kćer Tamaru.

          GORAN Radoljubov ima takođe dvoje djece: Kćerku Nevenu i sina STEFANA.

 V.  F A M I L I J A

          Peta familija RAKOVIĆA u Žiči takođe vodi poreklo iz Crne Gore i slavi svoju krsnu slavu SVETOG NIKOLU (19. decembra).  To su potomci  PETRONIJA RAKOVIĆA – koji je, po njima, imao još dva brata: PETRA i ARSENIJA (možda – Antonija iz Kurikuća).

          Nije utvrđeno dali su bili u nekom  srodstvu sa MIHAILOM RAKOVIĆEM, koji je slavio istu slavu kao i oni.

          PETRONIJE RAKOVIĆ, imao je sina Miluna.

          MILUN Petronijev imao je dva sina i tri kćeri: Sretena, Miodraga, Milju – udatu u Jeftoviće, Jelku – udatu u Vukomanoviće i Tajsiju  (udatu – Županjac).

          SRETEN Milunov, imao je petoro djece: Budimirku, Desanku, Svetomira, Obrada i Milomira.

          SVETOMIR Sretenov, ima kćerku Biljanu i sina SLOBODANA – koji živi u Žiči. Tel. 036-817-211.

          OBRAD Sretenov, živi u Sremskoj Mitrovici. Tel. 022-217-449, 022-212-035, 022-641-478. Ima dve kćerke: Vesnu i Ljiljanu.

          MILOMIR Sretenov, takođe živi u Žiči. Tel. (036)-816-812. Ima sina Gorana i kćerku Tatjanu – koja je udata u Obrenoviće, a ima dva sina: Nenada i Vladana.

          GORAN Milomirov, ima sina VOJINA.   Živi u Žiči.

                                              I. OGRANAK

          U selu BRVENIK kod Raške živeo je TANASIJE (TANASKO) RAKOVIĆ.  Nije poznato ime njegovog oca, a s obzirom da slavi SVETOG NIKOLU – verovatno je potomak  nekog od napred navedenih predaka: Petronija, Petra ili Arsenija Rakovića (ali nije pouzdano i tačno utvrđeno). Moguće je da je imao jož braće i sestara.

          Imao je sina TODORA i kćer Jeglicu koji su takođe živeli u Brveniku i slavili SVETOG NIKOLU.

          Poreklo vode iz Crne Gore, ali su živeli  na Belim Vodama – na putu: Raška – Vučinići – Duga Poljana – kod Tutina. Tamo su slavili SVETU PETKU – PARASKEVU – koju i danas slavi ovaj ogranak RAKOVIĆA.

          TODOR RAKOVIĆ sa suprugom Jegrunom  ima sinove:  Milomira, Milojicu i kćer Stojanku – koja je udata u bratstvo Divljakoviće u Makedoniji.

          MILOMIR Todorov živi  u Švajcarskoj. Sa suprugom Milijanom  ima tri kćerke: Zoricu – udatu u Markoviće, a ima: Tamaru i Aleksandru, Nadicu – udatu u Rakiće, a ona ima: Nevenu i Draganu i treću  Sevdalinu – udatu u Arsiće, koja ima dva sina: Aleksandra i Nemanju. Žive u Švajcarskoj, ali i u  Brveniku kod Raške. Tel. 036-77-057, 036-392-627 i Kraljevu – gde žive Zorica i Nadica.

          MILOJICA Todorov, dva puta se ženio. Sa suprugom Radom nema djece. Sa Slavomirkom (Slavom) živi u Čačku. Tel. 032-334-851. Imaju sina Tanaska (po dedi) i kćeri: Milicu – udatu u Dabiće. Ona ima sina Marka i kćerku Mariju.  Druga Milojičina  kćer Dobrila – udata je u Zimonjiće u Čačku, a ima: Suzanu, Jovana i Jovicu.

          TANASKO Milojičin sa suprugom Gordanom živi u selu Kosuriće. Tel. 020-353-579. Imaju četvoro djece: DANILA, ALEKSANDRA, Anđelu i Danijelu.

  VI.  FAMILIJA 

          Drugi ogranak RAKOVIĆA u selu Gradac kod Raške slavi SVETOG NIKOLU – NIKOLJDAN (19. decembra). To su potomci IGNJATA RAKOVA, odnosno Rakovog unuka - Ignjatovog sina KOSTE RAKOVIĆA.

          Prema predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno i održalo se sve do današnjih dana. Ovi RAKOVIĆI potiču od prote (popa) STANKA RADOSAVLJEVIĆA od bratstva POPOVIĆA u Crnoj Gori. 

          Taj RAKO  (Stankov), nakon svađe sa Turskim agom prebjegao je ( verovatno iz Crne Gore )  i nastanio se u selu Krnjin kod Kosovske Mitrovice, kod jednog gazde u familiji ČORBIĆ i tu ostane kod njega u najam da ga služi. Taj gazda Čorbić imao je sedam sinova i jednu kćer. Kako je taj  RAKO bio izuzetno vredan, i poslušan, gazda odluči da mu da svoju kćer za ženu, kako bi ga zadržao kod sebe - na svom imanju.

          Tako je RAKO zasnovao svoju porodicu i naselio se u selu GRADAC kod manastira JELENE ARŽUJSKE. (moguće je, ali nije utvrđeno,  da je taj Rako mogao imati taj nadimak, a da se već tada prezivao RAKOVIĆ).

           Moguće je da se ovde radi o onom Kosti iz Vojmilovića – kod Jošaničke Banje u opštini Raška (bratu RAKOVOM), ali je isto tako moguće i najverovatnije da su svi ovi RAKOVIĆI – koji slave Svetog Nikolu  potomci Novice Pašova tj. unuka Grujice Rakova iz Lubnica kod Berana, pošto se pouzdano zna da je Novica Raković živeo u selu Gradac kod Raške – gde je imao najmanje jedanajest sinova – (vidi tabelu 33).

          Moguće je takođe, (ali nije utvrđeno) - da su neki Novičini sinovi, poslije smrti svojeg oca – koji je poginuo u I. svetskom ratu -  mogli promeniti slavu, što je moglo dovesti do izvesnog razbrašćavanja, a što znači da bi većina RAKOVIĆA sa ovih prostora mogli voditi poreklo od istog zajedničkog pretka.

          RAKO  (Stankov), imao je dva sina: Ignjatija (Ignjata) i Salatija.

          IGNJAT Rakov imao je dva sina: Kostu i Jestratija (Jestrata).

          KOSTA Ignjatov RAKOVIĆ, imao je devetoro djece: Miloša, Jestrata, Angelinu, Stanimirku, Slavu, Budimirku (Budu), Jelenu i još dve kćeri.

          MILOŠ Kostin, se dva puta ženio. Sa drugom suprugom Slavom imao je: Bogoljuba, Milomira i Petrojku – udatu u Pantoviće u Beogradu, koja ima kćer Milijanu, a ona dva sina: Željka i Nenada koji žive u Kraljevu.

          BOGOLJUB Milošev, sa suprugom Novkom ima sina Dragana i kćer Dragicu – udatu u Dimitrijeviće, a ona ima kćer Danijelu.

          DRAGAN Bogoljubov sa suprugom Zoricom (Zorom) (036-355-436)- koja je rodom od Mihailovića ima kćer Mariju – udatu u Dodiće i sina MARJANA.

          MILOMIR Milošev sa suprugom Rankom ima dva sina: Ljubinka i Milinka.

          LJUBINKO Milomirov sa suprugom Gordanom (Gocom) živi u Kraljevu. Tel. 036-361-260. i Raškoj (036-736-806). Imaju dve kćerke: Jovanu i Anu.

          MILINKO (Mišo) Milomirov još nije ženjen. Živi u Beogradu. Zaposlen u studentskoj zadruzi. Tel. (u firmi) 011-2673-244, mob. 063-210-649.

          JESTRATIJE Kostin sa suprugom Petrojkom ima sinove: Aleksandra, Toma i  Iliju, kao i kćer Jelenu – udatu u Penjiševiće u selu Beoce.

          ALEKSANDAR Jestratijev sa suprugom Milkom nema djece.

          TOMO Jestratijev sa suprugom Stevanom ima sinove: Miodraga i Gojka, te kćer Milomirku – udatu u Pantoviće – koja ima dve kćerke: Draganu – udatu u selo Katraga kod Čačka i  Mirjanu u Boljevcu.

          MIODRAG Tomov sa Rosandom ima dve kćerke i sina RADOSLAVA.

          GOJKO Tomov sa Radmilom ima kćer Milanku i sina RAJKA.

          ILIJA Jestratijev sa Desankom ima: Mihaila, Dragišu, Milicu – udatu u Čorbiće, a ona ima kćer Gordanu. Druga Ilijina kćer je Stanimirka – udata u Nikoliće, a ima: Vericu i Jelicu.
MIHAILO Ilijin  sa suprugom Vericom živi u zaseoku RAKOVIĆI – selo Gradac kod Raške. Tel. 036-736-019. Imaju sina Dragana i kćer Biljanu – udatu u Nikoliće u Beogradu. Ona ima sina Dušana.

         DRAGAN Mihailov sa suprugom Ljiljanom ima kćerku Draganu.

         DRAGIŠA Ilijin sa Zagorkom živi u selu Donji Gradac kod Raške.  Tel. 036-78-602, 036-78-560. Imaju kćerku Zoricu i sina Slobodana.

         SLOBODAN Dragišin sa suprugom Milenkom živi u Beogradu. Tel. 011-306-7283, - u Donjem Gradcu: 036-78-602, 036-78-560.Imaju kćerku Jovanu.

 

         SALATIJE (Rakov) RAKOVIĆ, sa suprugom Pejkom imao je dva sina: Milana i Jevrema.

         MILAN Salatijev je umro veoma mlad kao momak od dvadeset pet godina – tako da nije imao svog potomstva.

         JEVREM Salatijev sa suprugom Petrojkom imao je sina Dragomira i kćer Peju – koja je prvi put bila udata  u Jokoviće, a drugi put u Sakoviće.

         DRAGOMIR Jevremov sa Katarinom ima sinove: Nikolu i Radisava, kao i kćeri: Savku – udatu u Milojeviće, Tomku – u Nikoliće i Ljubinku – udatu u Petroviće.

          NIKOLA Dragomirov sa suprugom Dragomirkom nema djece.

          RADISAV Dragomirov sa suprugom Marijom ima dve kćerke: Jovanku – udatu u bogojeviće i Ivanku – udatu u Stanojeviće u Novom Sadu.

 VII.  FAMILIJA 
 
          Iz sela Rudnjaka (ili Rudnika) kod Čačka, zbog zavađe sa Turcima, preseli se u  srez Gokčanički kod Ušća – blizu Raške,  - UROŠ RAKOVIĆ i nastani se u tom selu, gde se ubrzo oženi suprugom Draginjom,  prizeti se i nastani na miraz u familiju Tomovića, pa uze i njihovu slavu TOMIN DAN, ali zadrža i svoju staru slavu SVETOG NIKOLU.  Otuda i njegovi potomci sada slave TOMIN DAN.   

          Kasnije su se njegovi potomci  odatle iselili  i nastanili se u zaseok Popova  Reka u neposrednoj blizini sela Gokčanice, a od 1963. godine naseljavaju se u Žiču. Inače svi tvrde da vode poreklo iz Crne Gore.

          UROŠ RAKOVIĆ, sa suprugom Draginjom imao je sina Radomira i dvije kćeri: Milku i jednu kojoj ime nije upamćeno.

          RADOMIR Urošev je poginuo u  I. Svetskom ratu 1914. godine. Sa svojom suprugom Milkom imao je sedmoro djece:  - sinove: Dragića, Marka, Blagoja i Petra, te kćeri: Stojanu, Stojnu i Radu.  

          DRAGIĆ Radomirov,  živeo je u Popovoj Reci. Njegova supruga imala je iz prvog braka troje djece; Lazara, Aleksandra i Milevu – koja se kasnije udala u Petroviće. Kasnije je sa njom imao i sina Uroša.

          UROŠ Dragićev (1936-2004), živeo je u  Popovoj Reci. Ima sina Dušana (Duška)  i Zorana.

          DUŠAN (Duško) Uroša mlađeg, rođen je 1959. godine. Živi u Gornjem Milanovcu. Sa suprugom Vesnom (tel. 032-710-091) ima sina Aleksandra i kćerku Anu koja je rođena 1982. godine – studira filološki fakultet u Beogradu (na akademiji nauka i umetnosti) Telefon u  Gornjem Milanovcu: 032-710-091, Mobilni: 064-1-77-77-25. Žive u ulici Kneza Aleksandra 37.   

          ALEKSANDAR Duškov, rođen je 1985. godine. Živi u Žiči. Tel. 036-816-811.

          ZORAN Uroša mlađeg, rođen je 1960. godine. Živi u Žiči. Tel: 036-817-163.    

          MARKO Radomirov, živi u Popovoj Reci. Ima sedmoro djece. Kćerke: Mariju, Milicu, Branu u Popovoj Reci i Tomku u Trsteniku koja je rođena 1960. godine. Sinovi: MILOŠ,  GOLUB, i TOMISLAV –  nisu ženjeni, a svi žive u Popovoj Reci.

          BLAGOJE Radomirov nije imao djece.

          PETAR Radomirov, živi u selu Kovači - zaseok Popova Reka. Tel. 036-362-586. Ima kćerke: Radinu udatu Miletić u Baljevcu i Veru – udatu Grubač u Popovoj Reci.

          LAZAR RAKOVIĆ (Urošev brat po majci) Ima sina Jovicu - koji je ne oženjen, a živi u Žiči i kćerku Ljiljanu – udatu u Petroviće u Žiči. Ona ima Katarinu i još jednu kćerku.

          ALEKSANDAR RAKOVIĆ (Urošev i Lazarev brat po majci) ima sina Vladimira (Vlada) i kćer Violetu – udatu u Kraljevo. Ona ima: Jovanu i Vuka.

          VLADE Aleksandrov ima kćerku Mariju i sina LUKU.

 VIII.  F A M I L I J A 
         
 Jedno malo bratstvo RAKOVIĆA iz Raške slavi  krsnu slavu SVETU  PETKU.

          Takođe su iz Gokčanice, iz zaseoka DRAGANIĆI (oko 3 kilometra od Raške), a poreklo vode iz Crne Gore.

          Prema nekom neutemeljenom predanju potiču sa Slijepač Mosta, što ni u kom slučaju nije tačno, sobzirom da ja vodim poreklo sa tog Slijepač Mosta, te da je to moje rodno mesto i moj zavičaj i da su tu postojale, a i danas postoje samo dve familije RAKOVIĆA i to od mojeg djeda IVANA (Markova) Rakovića, koji je imao dva sina: DUŠANA i VELJKA. 

          Interesantno je ovde napomenuti da ovo malo bratstvo, za svog najstarijeg pretka, kojeg se sjećaju, pominju DUŠANA RAKOVIĆA, ali se u ovom slučaju ne radi o tom Dušanu (mom ocu) sa Slijepač Mosta, jer on nikada nije živeo u Raškoj, niti je kroz nju bilo kada prolazio.

          Nije pouzdano dokaznano, niti utvrđeno, pa samim tim i ova konstatacija i ne mora biti tačna,  ali je moguće da je to bio Dušan Sretenov Raković iz Gradca, odnosno zaseoka Velenje kod Raške, s obzirom da su to sela u neposrednoj blizini u opštini Raška, ali nije poznato zbog čega bi Dušan, a kasnije i njegovi potomci promenili svoju slavu SVETOG JOVANA – da bi kasnije slavili SVETU PETKU. Ali,  to se i moglo desiti s obzirom na činjenicu da je Dušan ostao još kao dete bez svojih roditelja.

          Tokom istraživanja i prikupljanja podataka o ovom malenom bratstvu došao sam do saznanja da se Dušanov deda zvao LUKO, a otac  ANĐELKO, što je najverovatnije tačno, s obzirom da se neki njegovi stariji potomci sjećaju tog imena – kao njihovog pradede koji se doselio iz Crne Gore – negde od Kolašina (moguće iz Morače) – ali po sjećanju  Miloša Rakovića njihovi preci su doselili iz Crne Gore iz nekog Dola – što bi mogao biti i DESIN DO iz Kurikuća u Crnoj Gori – gde je živeo Radosav Raković.

          LUKO RAKOVIĆ imao je i jednog brata – čijeg imena se potomci ne sjećaju, ali znaju da je nestao negde prilikom  odstupanja Srpske vojske preko Albanije i da je verovatno stradao u toj Albanskoj golgoti. Isto tako na Solunskom frontu stradalo je i pomrlo još petorica njegove braće ili sinova, od kojih se jedino zna za MILOŠA, dok imena ostalih nisu upamćena.

          ANĐELKO RAKOVIĆ, sa suprugom Pelagijom imao je sina Dušana.

          DUŠAN  RAKOVIĆ,  živeo je u selu Gokčanica – zaseoku Draganići kod Ušća. Neki njegovi potomci nisu zapamtili ime njegovog oca, ali se sjećaju da je bio jedinac i ostao kao veoma malo dete bez roditelja jer mu se majka preudala – navodno za nekog Avrama. Kasnije kada se oženio, sa suprugom Radomirkom (Radom), imao je tri sina: Miloša, Miodraga (Mila) i Radišu, kao i kćer Ružu – koja se kasnije udala u Petroviće i imala dve kćerke: Branku – koja ima: Sandru i Milicu i Anicu – koja ima Saru i Mariju.

          MILOŠ Dušanov, sa suprugom Momirkom živi u selu Draganići. Tel. 036-734-106.  Imaju  kćer Vesnu koja se udala u Baltiće i ima dva sina: Nemanju i Aleksandra.

          MIODRAG (Mile) Dušanov, živeo je u selu Kovači kod  Raške. Tel. 036 – 361-868. Dva puta se ženio. Sa prvom suprugom Rankom ima sina Miladina, a sa drugom  Dragicom ima sina Ivana.

          MILADIN Miodragov, sa suprugom Slavkom živi u Raški. Tel. 036-735-994. Imaju  sina Veljka i kćer Bojanu – udatu u Premoviće, a ona ima sina Dušana (po pradedi).

          VELJKO Miladinov je još momak.

          IVAN Miodragov, sa suprugom Suzanom ima sina DAVIDA.

          RADIŠA Dušanov sa Jerinom ima dve kćerke: Ivanku – udatu za Pera Mančića u Pirotu, a imaju kćerku Ivanu i sina Miloša. Druga Radišina kćer Jagoda – udata je za Vojkana  Kovačevića  iz Paradže kod Peći, a oni imaju dve kćeri: Ljilju – koja nije udata i Dušicu – udatu u Nestoroviće u Vlasovu i ima jednu kćerku.
 IX.  F A M I L I J A

 

          Na putu od Novog Pazara – preko Deževe i Šaronja ka Dugoj Poljani nalazi  se malo selo DOINOVIĆ u kojem su živeli braća ILIJA, LESO i TRIFUN (Trivo) RAKOVIĆ, a koji su možda imali i još svoje braće i sestara.  Slavili su  krsnu slavu SVETU PETKU – koju i danas slave njihovi potomci – koji smatraju da vode Crnogorsko poreklo i  da su se u Novopazarsku opštinu doselili negde iz okoline Kolašina ili Podgorice.

          Veruju da su prezime RAKOVIĆI dobili po pretku RAKU – koji je verovatno imao i još braće.

          Sudeći po krsnoj slavi koju slavi ovo bratstvo moglo bi se predpostaviti (što nije utvrđeno ni dokazano) da vode poreklo od Kaluđerovića iz Klimenata, odnosno iz Zete u Crnoj Gori, odakle su se mogli iseliti u Srbiju za vreme, ili posle  I. pohare Kuča 1774. godine, a imajući u vidu da je RAKO rođen 1760. godine.

          Njihovi najbliži srodnici su  Kućerovići i Roglići – koji su živeli u selu Doinović.

          ILIJA RAKOVIĆ je imao kćeri: Gospavu, Jovanu i Stanicu, te sinove: Radosava i Ljuba.

          RADOSAV Ilijin je imao pet sinova: Vlastimira, Branka, Jefta, Stanimira i Vladimira (Vlada).

          VLASTIMIR Radosavljev sa suprugom Rosom ima kćeri: Gordanu i Milijanu. Žive u selu Vladimirovac kod Pančeva.

          BRANKO Radosavljev sa ženom Mikom  živi u Beogradu. Tel. (011)-358-2369. Imaju sina Ljubišu i kćer Ljubicu – udatu u Kneževiće. Ona ima dvoje djece: Marka i Tijanu.

          LJUBIŠA Brankov sa Draganom ima dve kćerke bliznakinje: Jovanu i Nevenu i sinove: NEMANJU  i NENADA.

          JEFTO Radosavljev sa suprugom Grozdom  ima kćer Vericu i sina Gorana.

          GORAN Jeftov sa suprugom Draganom živi u selu Jarčujak kod Kraljeva. Tel. 036-827-061.  Imaju kćer Kseniju i sina MARKA.

          STANIMIR Radosavljev živi na Železniku u Beogradu. Tel. (011)-257-0431, 011-570-431. Sa Dragoslavom ima  sinove: Dragana i Nedeljka. (prema nekim informacijama, koje verovatno nisu utemeljene – niti pouzdane, ima i kćer Mirjanku).

          DRAGAN Stanimirov sa suprugom Marijom  ima  kćerku Anu.

          NEDELJKO Stanimirov sa suprugom Vesnom živi u Beogradu. Tel. 011-258-0730. Imaju  kćer Ivanu i sina NIKOLU.

          VLADIMIR (Vlado) Radosavljev sa suprugom Stanom živi u Kraljevu. Tel. 036-353-472. Imaju sina Ljubinka i kćer Ljilju – udatu u Lazoviće, a ima:  Nikolu i Miloša.

          LJUBINKO Vladov sa suprugom Nenom živi u selu Čibukovac kod Kraljeva. Tel. (036-351-403, 082-77-600, 082-677-595).  Imaju  sina ALEKSANDRA (ACA) i kćeri: Mariju i Tinu.

          LJUBO Ilijin ima sinove: Vukomira (Vula), Radivoja (Ratka) i DRAGOMIRA – koji je mlad umro i nije imao potomstva, kao i kćerke: Dragomirku – koja je udata u Petroviće, a ima dva sina: Bojana i Miljana  i  Miru – udatu u Kneževiće, a takođe i ona ima dva sina: Novicu i Jovana (Jovicu).

          VUKOMIR (VULE) Ljubov ima: Radojicu, Radojka i Bogdana.

          RADOJICA Vulev, živi u Novom Pazaru. Tel. 020-313-098. Ima tri kćerke: Marinu, Suzanu i Snežanu.

          RADOJKO Vulev je ne oženjen.

          BOGDAN Vulev ima kćerku Žaklinu i sina ŽELJKA.

          RADIVOJE ( Ratko) Ljubov,  sa suprugom Zoricom živi u Beogradu. Tel. (011)-257-1327. Imaju dve kćerke: Maju i Milenu, kao i sina UROŠA.


 LESO RAKOVIĆ , bio je Ilijin brat. Imao je sinove: Vlajka (Vlaja) i Petra, kao i kćeri: Jelenu – udatu u Živkoviće, Stojnu – udatu u Pantoviće i Tomaniju (Tomu) – udatu u Raviće.  Neki potomci misle da je imao i Todora, dok drugi smatraju da su Vlajo i Todor bili braća (što nije utvrđeno).

          VLAJO Lesov sa suprugom Simonom živeo je u selu DOINOVIĆ. Imali su sinove: Mladena i Mirka, kao i kćeri: Krstinju  - udatu u Filipoviće i Zoru - u Mihailoviće.


          MLADEN Vlajov sa ženom Bosiljkom ima: Miloicu i JOVANA, te kćeri: Milodarku – udatu u  Ratkoviće i Veselinku – u Mitiće u selu Pope.


          MILOICA Mladenov, sa suprugom Verom živi u Novom Pazaru. Tel. 020-28-713.  Imaju: SINIŠU i SLAVIŠU.


           MIRKO Vlajov  sa Ružom ima sina STEVICU i kćeri: Anđelku i Živanu – udatu u  Englesku u gradu Wusteru.


           PETAR Lesov RAKOVIĆ  sa Krstinom ima kćer Radu – udatu u selo Majdak i sinove: Milosava, Velimira, Radovana i Budimira.


           MILOSAV Petrov, sa suprugom Dostanom ima sina Dragoslava i kćeri:  Milanku – udatu za Živka Vasovića u selo Stradovo, a imaju dva sina: Zorana i Jordana, Milunku – udatu za Goluba Jovićevića. Žive u Nemačkoj, a imaju sina Bratislava. Treća kćer  Gorica – udata je za Baneta Mutavdžića u selo Piloret kod Novog Pazara (sada žive na Deževskom putu), a imaju dva sina: Vladana i Veljka.


            DRAGOSLAV Milosavljev, sa suprugom Prvoslavkom živeo je u selu Pope – zaseok KUKAVICA kod Novog Pazara. Tel. 020-333-160. Imaju dva sina: Miroslava (Mirka) i Miodraga (Dragog).


             MIROSLAV (Mirko) Dragoslavljev, živi u Novom Pazaru. Tel. 020-333-160. Ima dva sina: MILANA i MIHAILA.


             MIODRAG (Dragi) Dragoslavljev, ima kćerku Milenu. Žive u Novom Pazaru.


             VELIMIR Petrov, sa Momirkom ima: Andriju, Vojislava i  Srboslava.


             ANDRIJA (Andreja)  Velimirov, sa suprugom Milovankom živi u Kragujevcu. Tel. 034-326-046.  Imaju sina Ivana i kćer Draganu – udatu u Marinoviće. Ona ima: Krstinu i Ivana.


             IVAN Andrejin, sa Anđelijom ima sina PETRA.


             VOJISLAV Velimirov, sa Zoricom ima kćerku Cecu i sina VLADIMIRA.


             SRBOSLAV Velimirov, sa suprugom Miljanom ima sina STEFANA.


             RADOVAN Petrov, sa Natalijom ima sina Milorada i kćeri: Rajku – udatu u Biševce i Drinu – udatu u Mariće.


             MILODAR Radovanov, sa Marom živi u Novom Pazaru. Tel. 020-338-081. Imaju dva sina: NENADA (Neša) i još jednog.


             BUDIMIR (Bude) Petrov, sa suprugom Vasilijom ima kćer Slobodanku (Slobu) – koja je udata i sina PREDRAGA – koji je oženjen i živi u Australiji.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pet 19 Jul 2013 - 15:10

XLIV.  R   A   K   O   V   I   Ć   I
                     O  D     S   J   E   N   I   C   E
 
          Negde sredinom devetnajestog vijeka, zbog svađe sa Turcima i nekim Šćekićima ili eventualnog ubistva nekog Turčina, doseli se na Peštersku visoravan u nekom od Sjeničkih sela – verovatno u selo BAČIJA  neki RAKOVIĆ iz Crne Gore iz nekih Velikih sela (verovatno iz Gornjih sela, odnosno Kurikuća - kod Berana) i tu se nastani.
          Verovatno je to bio RADOŠ (Lakićev)  RAKOVIĆ – sin Lakićev, odnosno unuk Savin, dok je Sava bio sin Ljute Rakova. Ime Radoševog oca, dede i pradede njihovi potomci nisu zapamtili.  Jedino znaju za Radoša kao svog najstarijeg pretka, ali znaju i da je imao jednog ili dva brata koji su se kasnije odselili u  Kraljevo i Kragujevac i tamo zasnovali svoje porodice od čijih potomaka je bio i PRVOSLAV   RAKOVIĆ – višegodišnji direktor Zavoda ''CRVENA ZASTAVA'', odnosno fabrike automobila u Kragujevcu.
          Prema predanju koje se prenosilo sa kolena na koleno neki njihovi potomci iz ove grane Rakovića znaju da su njihovi preci živeli u selu Police kod Berana.
          Inače ovo malo bratstvo ili ogranak  slavi svoju krsnu slavu SVETOG  NIKOLU – NIKOLJDAN, 19. decembra, što znači da su u najbližem rodu sa  RAKOVIĆIMA iz Kurikuća. – (vidi  I. R A D I Ć I – R A K O V I Ć I).
          Kod porodice Dobrosava RAKOVIĆA postoji mali blokčić sa spiskom čitula – koje je beležio njegov otac Branko, verovatno pokušavajući da sačini neki rodoslov njegovog bratstva, u kome je pribeležen jedan broj RAKOVIĆA – od kojih je jedan određen broj u ovoj grani nepoznat njihovim potomcima, ali na žalost nije upisao u kom svojstvu su bile koje te osobe jedna drugoj, tako da je dosta teško povezati ovaj rodoslov, sobzirom da nema pisanih dokumenata kojima bi se mogla potkrepiti tačnost i autetičnost pojedinih podataka iz tog rodoslova, odnosno tih čitula. Napisana su samo imena tih, tada većinom preminuluh RAKOVIĆA – čija imena su verovatno uzeta sa nekih nadgrobnih spomenika iz tog kraja – u opštini Sjenica. Upisani su: Ignjat, Radosav, Slobodan, Jeremija, Jakov, Vukašin, Ljubica, Mara, Marija, Sara, Zorka, Dobrila, Stojana, Mira, Raduna, Kosa, Marija, Mara, Vida, Perunika, Milica, Stojka, Stanojla, Polka, Stamenka, Anuša, Jelica, Stanojla i Julka. Na kraju tog spiska postoji i rodoslov:  LAKIĆ – RADOŠ – VULETA – VELIMIR – VUČIĆ.
          RADOŠ (Lakićev) RAKOVIĆ, imao je sinove: Vuletu, Vučića,  Iliju, Aleksu i Vukmana, kao i  kćer Velinku - koja je udata u Sjenici.
          VUČIĆ,  ILIJA, ALEKSA i VUKMAN RAKOVIĆ su se odselili u Kragujevac – gde su kasnije zasnovali svoje porodice,  dok je Vuleta ostao da živi u selu Bačija na Pešteru – kod Sjenice.
          VULETA Radošev,  imao je sinove:  Velimira i  Ignjata.
          VELIMIR Vuletin, sa suprugom Jelicom  imao je dva sina: Radoslava i Branka, kao i kćeri: Stanojlu, Polku, Ljubicu – udatu za Marka Petrovića u selu Bačija, a imaju sinove: Mila i Tomislava, kao i kćeri: Milevu – udatu u Vučkoviće i Tomiru – udatu u Karličiće. Druga kćer Belka – udata u porodicu Dramićanin u selu Vučak kod Ivanjice. Sada živi u Rumi i ima sinove: Milinka (u Rumi), Dragoljuba u Beogradu (na Kaluđerici) i Dobromira u Bijeljini, kao i kćeri: Ljubinku – udatu u Grujoviće, Radovanku – udatu u Ivanjici i Milenu – udatu u Rumi. Treća Milomirka – udata je za Pera Gevaljevića, a imaju sinove: Vujadina i Dragića, te kćeri: Petrojku, Mariju (Maru), Stanisavu (Canu), Nadu – udatu u Bubanje i  Desanku – u Vučine. Četvrta Dragina – udata je za Radivoja Rakićevića u selo Vapa kod Sjenice, a živi u Beogradu. Imaju sinove: Draga i Radomana, kao i kćeri: Milicu – udatu u Milikiće, Milenu – u Gemoljeviće i Radu – u Đuriće.

 RADOSLAV Velimirov, umro je veoma mlad kao momak od sedamnajest godina , tako da nije ostavio svoje potomstvo.

             BRANKO Velimirov, dva puta je ženjen. Prva supruga Sara poginula je 1944. godine  Sa njom je imao: Dragoljuba (Draga), Ljubinka, Lazara i Stojku – koja je udata u bratstvu – Biočani. Sa drugom suprugom Zagorkom – koja je bila rodom od Rakonjaca i živela do 2000. godine imao je: Dobrosava, Stojana, Jovana i kćer Jelicu – udatu u Labana  iz Bijelog Polja, a žive u Čačku. Ona ima sina Miloša i kćer Adrijanu – udatu u Bijelom Polju, a ona ima jednu kćerku.

              STOJAN Brankov sa suprugom Verom – rodom iz Vasojevića – živi u selu Trnava kod Čačka. Tel. 032-231-446, 032-366-446.  Nema sinova, a ima kćerke: Lidiju – udatu u Kuzmanoviće, koja ima sina Dejana i kćerku Tanju, Radosavu – udatu u Kragoviće i Mariju – udatu u Stanojeviće.

              LJUBINKO Brankov, živi u Nemačkoj. Oženjen je Nemicom (Iris), sa kojom ima kćerku Sandru.

              LAZAR Brankov sa suprugom Nerandžom  (Nerom) – koja je rodom od Šiljkovića, živi u Čačku. Tel. 032-286-325. Imaju tri kćerke: Maju – udatu u Vukoviće, a ima kćerku Taru,  Antonelu (Nelu) – udatu u Vučetiće i Anu – koja je sada 2007. godine student.

               JOVAN Brankov, živi u selu Atenica kod Čačka. Tel. 032-433-571. Dva puta se ženio. Sa suprugom Blagomirkom – rodom od Grbovića – ima sina Vladanka i kćerku Ljiljanu – koja živi u Atenici kod Čačka (032-231-862), a sa Gordanom ima kćerku Branimirku i sina BRANKA.

               VLADANKO Jovanov je oženjen. Ima kćerku Ninu i sina NIKOLU.

                DOBROSAV Brankov, sa suprugom Vučicom – rodom od Vujovića – ima sina RADOSAVA i kćerku Danijelu – koja je veoma mlada umrla u dvadeset osmoj godini. Bila je udata za Sava Kovačevića u selu Bogdanci kod  Gornjeg Milanovca, sa kojim je imala dva sina: Marka i Žarka.

                 RADOSAV (Rade) Dobrosavljev, živi u Sjenici. Tel. 020-741-584. Ima dve kćerke: Milenu i Ivanu, kao i sina IVANA.

                 DRAGOLJUB (Drago) Brankov, sa suprugom Micom živi u Starčevu kod Pančeva. Tel. 013-44-846. Imaju dve kćerke: Snežanu – udatu u familiju Brašovan u Pančevu, a ima kćerku Marinu i Svetlanu – udatu u Aranđelovac, koja ima kćerku Nevenu i sina Đorđa.

                  IGNJATIJE (Ignjat) Vuletin, ima sinove: Čeda i  Boža, kao i kćeri: Goricu – udatu u Tikoviće, Stefanu – udatu u Mijailoviće i Kosu – udatu u Kaličane.

                  ČEDO Ignjatov nije imao svog potomstva. Dva puta se ženio. Prva supruga Pejka – rodom od Vučina i druga Zorka – koja je bila rodom od Kikovića.

                   BOŽO Ignjatov, sa suprugom Julkom – koja je rodom od Grbovića, imao je kćer Milevu – udatu u Kopičiće u selu Bukovik kod Nove Varoši, te sinove: Slobodana, Iliju, Vojimira (Voja), Vuletu (po dedi), Vukmana i Ratomira.

                    SLOBODAN Božov je poginuo u II. Svetskom ratu 1944. godine – kao momak od šesnajest godina, tako da se nije ženio i nema svog potomstva.

                    ILIJA Božov, rođen je 06.06.1930. godine. Sa suprugom Ikonijom živi u Čačku.  Tel. 032-740-189. Imaju sina Miloljuba.

                    MILOLJUB Ilijin sa suprugom Milenom ima dva sina: DRAGANA i IVANA.

                    VOJIMIR (VOJO) Božov, sa suprugom Jelom ima sinove: VUJADINA i ZORANA  (ne oženjeni pred kraj XX veka) i kćer Ljubicu – koja je udata i živi na Kosovu.

                     VULETA Božov sa suprugom Natom živi u Sjenici. Tel. 020-72-702. Imaju kćer Zoricu i sina Zvonimira (Zvonka)

                      ZVONIMIR (Zvonko) Vuletin sa suprugom Valentinom živi u Beogradu. Imaju sina SLOBODANA.

    VUKMAN Božov sa suprugom Persom živi u Skoplju. Imaju kćerku Anetu i sina  GORANA.

           RATOMIR Božov takođe živi u Skoplju. Ima kćerku Veru – udatu u Pančevu i sina VLATKA – koji živi u Skoplju.

           ILIJA Radošev RAKOVIĆ, sa suprugom Senijom imao je sinove: Dragomira, Veljka i Budimira, kao i kćeri: Darinku – udatu u Bankoviće u Gokčanici, koja nije imala djece i Zoru – koja se nije udavala.

            DRAGOMIR Ilijin sa suprugom Božikom nije imao djece.

            VELJKO Ilijin sa Vukosavom ima sina Radišu i kćer Dobrilu – udatu u Pantoviće u selu Vraneši – kod Kraljeva. Imaju kćer Milanku i sina MILOŠA.

             RADIŠA Veljkov ima sina Dragana i kćeri: Draganu – udatu u Đurađeviće u selu Gokčanica i Slađanu – koja nije udata.

              DRAGAN Radišin  još nije oženjen.

              BUDIMIR Ilijin sa suprugom Zagorkom ima sinove: Miroslava i Zorana, kao i kćer Jelicu – udatu u Arsiće u Mataruškoj Banji.

              MIROSLAV Budimirov rođen je 1956. godine. Još se nije ženio.

              ZORAN Budimirov sa suprugom Ankom – koja je rodom od Ilića iz Crne Gore, živi u selu Kovači kod Ušća – blizu Raške. Tel. 036-362-276. Imaju sina Gorana i kćerku Ivanu – udatu u Tokiće u Žiči, a koja ima sina Lazara.

               GORAN  Zoranov rođen je 1986. godine. Još je ne oženjen.

  II.  F A M I L I J A

          ĐORĐIJE (Đorđe Radisavljev - ?) RAKOVIĆ, se prema tvrdnjama njegovih potomaka, sa Desinog Dola iselio u Srbiju i nastanio se u selo RASNO kod Sjenice, a odatle se 1916. godine preseljava u selo PRAŠTEVINU kod Novog Pazara.

          Najverovatnije da tvrdnje njegovih potomaka imaju svog osnova jer se predanje prenosilo sa kolena na koleno i skoro svi njegovi potomci znaju da su se njihovi preci doselili sa planine Bjelasice, odnosno od Bijelog Polja ili Berana. Međutim, nije poznato zbog čega su promenili krsnu slavu, jer svi ovi  RAKOVIĆI slave SVETOG LUKU – LUČIN DAN.

          ĐORĐE RAKOVIĆ,  je sa suprugom Novkom imao sinove: Mladena, Luku i Milana, kao i kćer Jevđu – koja je bila udata u Radeviće i imala sinove: Gojka i Nikolu.

          MLADEN Đorđijev (Đorđev), sa suprugom Tanjom imao je sinove: Obrada, Jovana, Andriju i Đorđa, te kćeri: Staniku – udatu u Đorđeviće, a imala je: Dragana, Milana i Slađanu. Druga kćer Dobrinka – udata je u Stanojloviće, a ima dve kćerke: Gordanu (Gocu) i Slobodanku. Treća kćer Kaja – udata je u Dobriće i ima sina Gorana.

          OBRAD Mladenov, sa suprugom Radmilom (Radom) ima sinove: Boška, PREDRAGA i MLAĐA.

          BOŠKO Obradov, sa Zoricom živi u selu Vučiniće. Tel. 020-351-401. Imaju tri kćerke: Milenu, Jelenu i Selenu.

          JOVAN Mladenov je ne oženjen.

          ANDRIJA Mladenov, živi u Novom Pazaru. Tel. 020-385-107.  Ženio se ali nema djece.

          ĐORĐE Mladenov, sa suprugom Slavicom živi u Rači Kragujevačkoj. Imaju kćer Violetu i sina VLADANA.

          LUKA Đorđev RAKOVIĆ, sa suprugom Bojanom – koja je rodom od Vukovića iz sela Ivanje kod Berana, imao je sinove: Dragoljuba, Milana, Đorđa i Raduna, te kćeri: Vuju – udatu u Miletiće u Beogradu, koja ima kćer Jasminu i sina Budimira (Buca), Maru – udatu u Mićiće, a živi u Berlinu i ima dva sina: Roberta i Danijela. Oba su lekari. Treća kćer  Bela – udata je  za Nemca u Nemačkoj. Ona nema djece, a živi u Berlinu.

          DRAGOLJUB Lukin, sa suprugom Radmilom (Radom) živi u selu Vučiniće, (između Raške i Novog Pazara). Tel. 020-351-211. Imaju sina RADA i kćer Radoslavku – udatu u Vukoviće u Vrnjačkoj Banji. Ona ima kćerku Jelenu i sinove: Dušana i Bojana.

          MILAN Lukin, živi u Americi. Sa suprugom Rajkom ima sina SAŠU i kćer Mariju koja živi u Čikagu.

          ĐORĐE Lukin, sa suprugom Vesnom ima tri kćeri: Nelu, Bojanu i Draganu.

          RADUN Lukin, sa suprugom Darom  imao je sina Aleksandra.

          ALEKSANDAR Radunov, poginuo je kao momak u poslednjem ratu na Kosovu 1999. godine.  Verovatno posmrtno - unapređen je i odlikovan 16. 06. 1999. godine.

  II-  O G R A N A K
 
           U selu Atenica – zaseok Stančići, živeo je RADOJE RAKOVIĆ.

           Njegovi potomci slave ĐURĐEV DAN.

           Nije poznato ime njegovog oca, jer ga je majka dovela sa sobom kada se udala, pa je moguće (ali nije utvrđeno)da ga je očuh usvojio kao njegovo dete, pa je uzeo prezime RAKOVIĆ i tako postao jedan u nizu Velimirovih potomaka. Za kog od njegovih potomaka, takođe nije poznato, (moguće od Jovana (Brankova) RAKOVIĆA – s obzirom da je on živeo u Atenici.

            RADOJE RAKOVIĆ - bio je jedinac. Živeo je u zaseoku Stančićima u selu Atenici kod Čačka.

             Imao je troje djece:  sina Mladena i kćeri: Milicu – koja nema djece, a živi u Čačku. Tel. 032-333-749 i Milenu – udatu u Živkoviće.

             MLADEN Radojev živi u Stančićima i Beogradu. Tel. 032-809-067, 011-318-6668. Sa suprugom Stankom  (011-691-359) ima jednu kćerku i sina RADOJA – (po dedi).
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pet 19 Jul 2013 - 0:16

XLIII.   R    A    K    O    V    I    Ć    I
         IZ  SELA  PRIDVORICE – KOD BLACA
 
          Oko sedam kilometara od Blaca, prema planini Jastrebcu, nalazi se maleno selo Pridvorica. U tom selu živeo je JOSIF  RAKOVIĆ  sa svojim bratom GVOZDENOM.
          Ne zna se, niti je utvrđeno kada su se tu doselili, niti kako im se zvao njihov otac
jer je za vreme Bugara, Josif Raković ubijen na Jastrebcu, tako da su njegova djeca ostala maloletna sa svojom majkom Slavkom Šljivić, koja je imala dosta muke da podigne i odgaji sedmoro djece:  Radoslava, Miodraga, Dragoslava, Živka, Bosiljku, Smiljanu i Bojanu.  
          Najveća uspomena i sjećanje na Josifa Rakovića i njegovog brata GVOZDENA (koji se izgleda nije ženio) ostala je krsna slava  SVETI ARANĐEO i SVETI ILIJA, koju danas slave njihovi potomci i ovo inače veoma malo bratstvo RAKOVIĆI – potomci DRAGOSLAVA RAKOVIĆA, koji je jedini zadržao to prezime, dok su  potomci  Radoslava, Miodraga i Živka promenili svoje prezime u prozvali se RAKIĆI.
          Prema predanju i sjećanju njihovih potomaka, Josif i Gvozden najverovatnije vode poreklo negde iz okoline Nikšića, pa je samim tim moguće da su njihovi koreni i njihova kolevka teritorija sela KUČI u Crnoj Gori.   
 
          RADOSLAV Josifov (Rakić) bio je vojno lice u Leskovcu. Ima kćerke: Radmilu i Milosavu, te sinove: Iliju i Andriju.
          ILIJA Radoslavlev,  živi u Leskovcu. Ima sina DEJANA koji takođe ima jednog sina.
          ANDRIJA Radoslavljev, bio je pukovnik.  Živi u Bačkoj Topoli. Ima dve kćerke
          MIODRAG Josifov (Rakić)  takođe ima svoju porodicu.
          ŽIVKO Josifov (Rakić), živi u selu Grabovcu kod Trstenika. Po struci je inžinjer. Sada je penzioner. Telefon (037) 715-628. Ima sina Rada i kćerku Slađanu koja ima: Filipa i Slobodana (Boba) – Milenković.
          RADE Živkov ima: Andriju i Alekseja.
 
          DRAGOSLAV Josifov RAKOVIĆ, ima sina Ranka i kćerku Ranku koja ima sina Marka i kćerku Marinu.
          RANKO Dragoslavljev živi u Beogradu. Tel: (011) 278-4731.  Sa suprugom Milosavom ima sina Nenada.
          NENAD Rankov, sa suprugom Jasnom ima kćerku Saru. Žive u Beogradu. Tel. (011) 343-1321.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Čet 18 Jul 2013 - 16:12

 
 
 
    
                              XLII.    R   A  K   O   V   I   Ć   I
 
                                              IZ   BORČA – KOD KRAGUJEVCA
 
 
          Negde pred kraj XVIII. veka, odnosno pred I. Srpski ustanak, u selo Borč kod Kragujevca, dosele se iz Crne Gore dva brata: RAKO i GAJO sa svojom snahom MAROM. Njihovo bekstvo iz Crne Gore, negde od potarja -  sa obala reke Tare, zbog čega su nazvani TARANI, usledilo je nakon ubistva njihovog trećeg brata, od strane Turaka, a verovatno zbog osvete svog brata i nasele se ispod brda Borča u mestu SILJEVAC.
          Od njih su kasnije postale tri najveće familije u tom mestu. Od RAKA- RAKOVIĆI, od GAJA – GAJOVIĆI, a od MARE, koja se tu preudala – MARIĆI.
          U bratstvu MARIĆI – kao najstariji predak prvi put se pominje u selu Borč, 1837. godine u knjizi venčanja VUKAŠIN i BOSILJKA – MARIĆ.
          Kod  bratstva RAKOVIĆA – te iste 1837. godine nalazimo MILOJA RAKOVIĆA sa svojom porodicom – kao najstarijeg rodonačelnika.
          Nije poznato niti je dokazano, dali je taj RAKO već tada u to vreme bio RAKOVIĆ pa se nazvao sa tim nadimkom, ili je možda bio iz nekog drugog bratstva.
          Kao što se zna u Mušovića Bistrici,  kod Mojkovca – na obalama rijeke Tare - živeo je RAKO Bošković sa dva brata: Bućkom i Milinkom,  koji su se tu doselili verovatno iz Grblja kod Kotora negde krajem XVIII. vijeka, te da je Rako imao sinove: Nikolu, Mika i Jovicu – koji su se preko Pljevalja i Zlatibora iselili u Srbiju – kao i njihovi stričevi, nakon zavađe sa Turcima u Poljima (Mojkovačkim – tada Kolašinskim). Zna se da se Bućko naselio na Rudniku kod Gornjeg Milanovca. Moguće je, ali nije i dokazano, da se neki od Rakovih sinova ili unuka kasnije doselio kod svojih rođaka, pa prema tome mogao se naseliti i u  Borču kod Kragujevca.    
 
          Njihovi potomci sada slave svoju krsnu slavu SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN –  jesenji 21. novembra.
 
          RAKO je imao dva sina: Miloja i Blagoja.
          MILOJE RAKOV, imao je tri sina: Grujicu, Pavla i Vasilija.
          GRUJICA Milojev sa suprugom Stajkom imao je sina Branka.
          BRANKO Grujičin sa suprugom Milevom – koja je bila rodom od Popovića iz Borča,  imao je  sina  Milovana i kćeri:  Boriku – udatu u Nenadoviće u selu Brestovcu, Jelenku – udatu u Todoroviće na Bumbarevom Brdu i Jeliku – udatu u Biorce u Borču.
          MILOVAN Brankov sa suprugom Milenijom – koja je bila rodom od Lukića iz Borča, imao je sinove Milivoja i Branka (po dedi), kao i kćer Branu – udatu u Andrejeviće u selu Deonice kod Jagodine.  Ona ima sina Vladana i kćer Mariju – koja je udata u Živiće u Kragujevcu i ima sina Andreju.
          MILIVOJE  Milovanov sa suprugom Milankom živi u Borču. Tel. 034-895-215. Imaju: Dragana i  Slobodana, kao i kćer Milijanu – udatu u Dimitrijeviće u Borču.
          DRAGAN Milivojev sa suprugom Oliverom – koja je rodom od Miloradovića iz Bačevice,  ima kćerku Bojanu i sina MARKA.   
          SLOBODAN Milivojev još je ne oženjen.
          BRANKO Milovanov sa suprugom Marijanom – koja je rodom od Blagojevića, živi u Kragujevcu. Tel. 034-332-474. Imaju dve kćerke: Dubravku i Tamaru.

 PAVLE Milojev je imao sinove: Obrada, Bogdana i Ljubišu.
             OBRAD Pavlev je živeo u Gornjem Milanovcu. Ima sinove: Slavka, Miodraga (Mikaila), Živorada i Srđana, te kćeri: Olgu – udatu u Grašiće u Nišu, koja ima sina Mila, Branku – udatu u Mladenoviće takođe u Nišu, a ona ima sina Gorana i treću Dobrilu – udatu u bratstvo Pavloviće u Gornjem Milanovcu, a ima: Đorđa, Jovanku i Mariju.

             SLAVKO Obradov ima sina ŽIVORADA- tel. 034-711-679 i kćer Marijanu – udatu u Zariće , a ona ima dvoje djece.

             MIODRAG (Mikailo) Obradov, umro je kao dečak te nema potomstva.

             ŽIVORAD Obradov, ubijen je od strane balista u II. Svetskom ratu. Ima sinove: SLAVOLJUBA I MILOŠA.

              SRĐAN Obradov sa suprugom Micom živi u selu Brusnica – zaseok Sinoševići kod Gornjeg Milanovca. Tel. 032-700-03, 032-736-185. Ima sina Miroslava (Miloja) i kćer Anu – udatu u Nikoliće.

              MIROSLAV Srđanov živi u Gornjem Milanovcu. Tel. 032-715-324. Ima kćerke: Tamaru i Katarinu, kao i sina ALEKSU.

              BOGDAN Pavlev sa suprugom Mirom, živeo je u Borču kod Kragujevca. Ima sina Milomira ( Milanka) i kćeri: Ljubicu (032-710-290) – udatu u Vuloviće, a ona ima dve kćerke: Gordanu – udatu za Baća Jankovića u Kragujevcu (032-344-019) i imaju: Nenada i Nemanju (Jankovići) i drugu Milicu – udatu u Vesoviće, a ona ima kćerku Ivanu i sina Vladimira. Treća Bogdanova kćer Ljubinka – udata je u Božoviće, a ona ima: Danila, koji ima Gorana, a on sina Svetolika (po pradedi) i kćer Svetlanu koja ima kćerku Bojanu i sina Živorada koji je momak i živi u Francuskoj.

              MILOMIR Bogdanov sa Milankom ima sina Miloja i kćer Radoslavu (Radu) – udatu u Sretenoviće. Ona ima sina Miloša i kćr Bojanu – rođnu 1976. godine.

              MILOJE  Milomirov sa suprugom Goranom živi u Borču kod  Kragujevca. Tel. 034-895-220. Imaju kćerku Svetlanu i sina ŽIVORADA, koji je sada momak (na kraju 20. veka).

              LJUBIŠA Pavlev sa suprugom Živkom ima dva sina: Milana i Milorada, kao i kćeri: Veru – udatu u Nikoliće. Ona ima kćer Kaju – udatu u Paunoviće u Kragujevcu, a kaja ima dve kćerke: Draganu i Snežanu – koja takođe ima dve kćerke. Druga Ljubišina kćer Zlatija (Zlata) – udata je u Srejoviće u selu Bečevica, a ima sina Zorana. Treća kćer Milika – udata je u Kostiće, a možda je (što nije utvrđeno) imao i četvrtu – Jelisavku, koja je udata u bratstvo RAKOVIĆE u Belom Polju kod Gornjeg Milanovca, odnosno u selu Konjuš kod Kragujevca, a koji nisu ni u kakvom srodstvu sa ovim RAKOVIĆIMA iz Borča u Gruži.

              MILAN Ljubišin živi u Lazarevcu. Tel. 011-812-3080. Sa suprugom Lenom, koja je bila dugogodišnji profesor, sve do penzije, ima dva sina: Bratislava i Miloša. Lena je dugo godina istraživala i prikupljala podatke o ovom bratstvu RAKOVIĆA, ali na žalost u požaru koji je zahvatio njihov stan i taj celokupan materijal je izgoreo, tako da od nje nemam i nisam mogao dobiti nikakve pomoći niti nekih podataka u vezi ovog bratstva.

              BRATISLAV Milanov je veoma mlad umro i nema svog potomstva.

              MILOŠ Milanov živi u Lazarevcu. Tel. (011)-812-3080. Sa suprugom Ljiljanom – koja je rodom od Petrovića, ima dve kćeri: Natašu i Sanju.

              MILORAD Ljubišin sa Gordanom živi u Borču. Tel. 034-895-166. Nema muške djece. Ima dve kćeri: Biljanu – udatu u Stakiće, a ona ima  Stefana i Slađanu – koja je udata u Iliće i ima sina Nemanju i kćerku Martu.

 
       VASILIJE Miloja RAKOVA, imao je kćer Milojku – koja nije imala svog potomstva i sinove:Svetozara, Životu i Miluna.

        SVETOZAR Vasilijev, sa suprugom Ljubicom  imao je sina SREĆKA – koji nema potomstva.

        Nije utvrđeno, niti dokazano, ali je moguće da se kasnije naselio u okolini Gornjeg Milanovca  i da je tamo imao još svojih potomaka – (vidi tabelu 105).

        ŽIVOTA Vasilijev sa Milkom živi u Borču. Ima sina MIODRAGA (MIŠA) i kćeri:   Veroslavu (Veru) – koja živi u Beogradu i ima: Darka i Gorana, Gordanu – koja ima: Vladana i Milana i Danu – koja živi u Kraljevu, a za sada nema djece.

         MIODRAG (MIŠO) Životin živi u Borču. Ima sina RAJKA, koji je ne oženjen.

         MILUN Vasilijev ima sinove: (Jovana (Jova) i Aranđela, kao i kćeri: Jelu – koja ima: Dragana i Aranđela i Veru – koja ima: Đura, Srećka i Miodraga.

         JOVAN (Jovo) Milunov živi u Beogradu. Tel. (011-662-035). Ima sina Miluna (po dedi).

         MILUN Jovanov (Jovov), živi u Beogradu. Tel. 011-662-035. Ima kćerku Anu.

         ARANĐEL Miluna (starijeg), ima dve kćeri: Jasminu i Draganu.   

                                               II. F A M I L I J A 
 
         U selu Borač kod Kragujevca živeo je JOVAN RAKOVIĆ. Njegovi potomci znaju da je imao i jednog brata – čije ime nisu upamtili.

         Slave  SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN.

         Ime njegovog oca potomci nisu upamtili pa bi se moglo predpostaviti da je potomak MILOJA ili BLAGOJA RAKOVIĆA (što nije utvrđeno niti dokazano).

         JOVAN RAKOVIĆ, imao je dve kćeri i tri sina: Anku – udatu u selu Brestovac i Milku – udatu u Lazareviće u selu Kusovac, kao i sinove: Miladina, Vojimira i Dušana.

         MILADIN Jovanov ima kćer Dušicu – udatu u Božoviće. 

         VOJIMIR (Vojo) Jovanov ima dve kćeri: Stamenu – udatu u Jovanoviće u Borču. Ona ima sina Ljubomira (Ljuba) koji ima dvoje djece. Druga kćer Mileva – udata je u Lazareviće u selo Kusovac, a ima sina i tri kćerke. Tel. 034-345-542.

         DUŠAN Jovanov ima sina Dragoslava i kćer Dragoslavu – udatu u Milutinoviće, a živi u Kragujevcu. Tel. 034-345-542. Nema djece.

         DRAGOSLAV Dušanov, rođen je 1933. godine. Sa suprugom Stamenkom živi u Valjevu. Tel. (014)-223-024. Imaju sina Zorana i kćer Zoricu – koja ima sina Jovicu i kćerku Ivanu. 

         ZORAN Dragoslavljev ima sina BOJANA.

  

 

          NAPOMENA:   Ostali potomci Vasilija – Miloja RAKOVA, obrađeni su u odeljcima ove knige: XXII i XXIX – (RAKOVIĆI IZ GRUŽE I ŽIVKOVACA)

  III.  F A M I L I J A
  
          U selu Kalenovac kod Jagodine živeo je RANKO RAKOVIĆ – čiji potomci sada slave SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN.

          Nije utvrđeno čiji je bio sin, niti da li je imao braće i sestara.
          Isto tako nije utvrđeno dali se njegovi potomci prezivaju RAKOVIĆI ili RANKOVIĆI, kao ni to dali su u bliskom srodstvu sa nekim od RAKOVIĆA koji slave ARANĐELOV DAN.    

          RANKO – RAKOVIĆ ( ? ), imao je sina Slavka.

          SLAVKO Rankov sa suprugom Stakom imao je dva sina: Radoja i Radomira.

          RADOJE Slavkov sa suprugom Dušankom ima dva sina: Životina i Živana, kao i tri kćerke:  Živku – udatu u Kostiće u zaseoku Račnik kod Vranovca – u opštini Jagodina, Zoru – udatu u selo Delnice kod Jagodine i Rajku – udatu u Blagojeviće u selu Bukurevac kod Kragujevca. 

          ŽIVOTIN Radojev sa Javorkom ima kćerku Suzanu i sina SAŠU.

          ŽIVAN Radojev sa suprugom Desankom (Desom) živi u Jagodini. Tel. 035-232-916. Imaju sina Dejana.

          DEJAN Živanov sa suprugom Brankom živi u Jagodini. Imaju kćerku Kristinu rođenu 1997. godine i sina ALEKSANDRA – rođenog 2000. godine.

          RADOMIR Slavkov imao je dve kćerke: Micu i Olgu koje nemaju djece i sinove: Rada i Raka.

          RADE Radomirov sa suprugom Vladankom ima dva sina: Miodraga i Milašina.

          MIODRAG Radev sa Milijanom ima dve kćerke.

          MILAŠIN Radev sa Verom, takođe ima dve kćerke.

          RAKO Radomirov sa suprugom Jelisavom ima kćerku Angelinu – (Linu). 

                                                IV.  F A M I L I J A

          Jedan mali ogranak RAKOVIĆA koji slavi krsnu slavu SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN -  živi uglavnom u Kraljevu i okolini, a potomci su RADOVANA RAKOVIĆA.  Ime njegovog oca nije poznato, jer ga je majka ZAGORKA  rodila kao vanbračno dete, pa kada se kasnije udala usvojio ga je njen suprug  i dao mu prezime RAKOVIĆ. Nije poznato kako je RADOVAN dobio to prezime, jer je dosta mlad umro 1993. godine, pa je tako to pitanje ostalo ne razjašnjeno i pored pokušaja da se sve to proveri u Mesnoj Zajednici MRSAĆ u Trgovištu – gde je najverovatnije i odrastao u selu Cvetke, a onda se preselio u okolinu Kraljeva u selo Lopatnica.  

          Takođe nije utvrđeno da li je u bližnjem srodstvu sa RAKOVIĆIMA iz Gruže, Živkovaca, Trmbasa, Borča i slično, koji slave ARANĐELOV DAN – to jest da li su potomci Miloja i Blagoja RAKOVA – RAKOVIĆA.

          RADOVAN RAKOVIĆ sa suprugom Milenom – koja živi u Kraljevu (036-381-892, 036-381-907, 036-825-420) ima kćer Maju i sina BOBANA – koji su blizanci – rođeni 1988. godine u Kraljevu.     
 
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Sre 17 Jul 2013 - 17:36

 
 
 
        XLI.  R A K O V I Ć I    S A   T A K O V A
 
 I. FAMILIJA
 
          Na Takovu kod Gornjeg Milanovca živeli su tri brata:  TOMA, SIMO i JEFTO.
          Prema predanju vodili su Crnogorsko poreklo, ali nije upamćeno kada su se tu naselili, niti čiji su bili sinovi tj. ime njihovog oca. Zna se da je TOMA rođen 1836. godine, a umro 1906. te da je živeo sedamdeset godina.
          Moguće je da ova godina rođenja za Tomu nije tačna, sobzirom da postoje podaci da je (Toma – Nikole – Jovice – Rakova) rođen 1818. godine, što se vidi iz popisa poreskih obveznika u Čajetini od 1863. godine, te da je imao rođenog brata JEFTA, a da je SIMEUN (SIMO) RAKOVIĆ bio njihov brat od strica, tj. sin MILOVANA RAKOVIĆA – koji su se najpre doselili iz Šumana na Zlatibor, a potom se preselili u Takovski kraj (vidi – RAKOVIĆI iz Čajetine).
          Njihovi potomci slave ĐURĐEV DAN, i SVETOG NIKOLU – kao preslavu.
          Sudeći po krsnoj  slavi ĐURĐEV DAN, koju slavi ovo bratstvo, a imajući u vidu  da je TOMA RAKOVIĆ rođen 1836. godine moglo bi se zaključiti da su njih trojica bili sinovi PETRA (Pera) ANDRIJINOG – koji je rođen 1803. godine, a pouzdano se zna da se iz Čajetine odselio i naselio upravo na tom području u blizini Uba, odnosno u selu Trlić. Neki njegovi potomci kasnije su mogli promeniti krsnu slavu odnosno uzeti SVETOG NIKOLU – kao preslavu.  Neki njihovi potomci slave SVETOG JOVANA.
         ( Ova druga predpostavka nema svoje osnove i teško bi bila održiva jer bi bilo preskočeno jedno koleno, a da je Petar Andrije Jovićina dao ista imena svojim sinovima kao i njegov stric Nikola  i to za oba sina, nebi imalo nikakvu osnovu i bila bi manje verovatna).
          Ali ja nisam mogao praviti neke veće i detaljnije izmene, već sam ove rodoslove za mlađe generacije i pokolenja pravio, pisao i sastavljao prema njihovim mišljenjima i pamćenju, pa ako nekoga iz ovog bratstva bude interesovalo svoje korene može izvući i povezati iz predhodnih rodoslova (za ovo bratstvo najverovatnije RAKOVIĆI IZ  MOJKOVAČKE BISTRICE I ČAJETINE).
          PETAR (Andrijin) RAKOVIĆ,  imao je još tri brata – koji su rođeni negde od 1800 do 1810 godine -  (vidi RAKOVIĆI IZ ČAJETINE).
          TOMA Nikolin RAKOVIĆ, imao je tri sina: Miloša, Živoina i Vladisava, mada je moguće da je sa suprugom Stankom imao još dece i to: SRETENA I OBRENA.
          MILOŠ Tomin sa suprugom Milevom imao je sedmoro djece: Mirosavu – udatu u Pešoviće, Perku – udatu u Bojoviće u Krivoj Reci, Leposavu koja nije imala dece i Dobrinku koja je udata u Drenovi i imala kćerke: Milicu i Danicu. Imao je i tri sina: Milosava, Miodraga i Rajka.
          MILOSAV Milošev, sa suprugom Radojkom imao je: Olgu koja je rođena 1926. godine i  nije imala dece i Drinku koja je rođena 1932. godine, a ima Sretena i Zoricu. Ima i sinove: Radojka i RADENKA.
          RADOJKO Milosavljev, rođen je 1923. godine. Sa suprugom Maricom živi na Rajcu – između Ljiga i Gornjeg Milanovca. Tel. 032-743-070. Ima sinove: Žarka, Milosava, Radišu i Miloša.
          ŽARKO Radojkov, sa suprugom Milenom živi u selu Brusnica. Tel. 032-710-797. Imaju  kćerku Danicu rođenu 1974. godine i sina Aleksandra koji je rođen 1972. g
          ALEKSANDAR Žarkov,  živi u G. Milanovcu.  032-710-797. Ima sina  PETRA.
          MILOSAV Radojkov je iz Gornjih Banjana. Sa suprugom Slobodankom živi u Beogradu. Tel. 011-233-3507. Ima sina DUŠANA i kćerku Dušanku.

  RADIŠA Radojkov sa suprugom  Slavicom ima kćerku Anu i sina IVANA, koji je živeo u Gornjem Milanovcu, a sada živi u Švedskoj  Tel. 032-700-840, - u Beogradu (sin Ivan) – 011-329-1788.

          MILOŠ Radojkov sa suprugom Stojankom, koja je rodom sa Pala, živi u selu Gornji Banjani – Tel. 032-743-070. Ima sina  PREDRAGA i kćer Slađanu – koja je udata u Veskoviće, a ima sina Branka.

          MIODRAG Miloša -  starijeg, sa suprugom Božidarkom ima sina Rajka i kćerke: Veru, Nadu i Zoru.

           RAJKO Miodragov, umro je veoma mlad, kao momak u dvadesetoj godini.
           RAJKO Milošev je takođe umro kao dete od sedam godina.

           ŽIVOIN Tomin, navodno nije imao djece, mada je moguće (ali nije dokazano) da je živeo u Guči -  i da je tamo imao dva sina: Miodraga i  Vidoja. Isto tako moguće je da je živeo i na Rudniku i da je imao svoje potomstvo kako je prikazano u odeljku XI (RAKOVIĆI IZ MAJDANA KOD GORNJEG MILANOVCA  - TAKOVSKI KRAJ).

            VLADISAV Tomin, imao je sina Desimira.

            DESIMIR Vladisavljev ima sinove: Borivoja i Živka, kao i kćeri: Olgu i Milju – udatu za Stanka Bjelobabu – direktora u brodogradilištu u Zrenjaninu.

            BORIVOJE Desimirov ima dve kćerke: Vesnu i Gordanu. Žive u Ozremu kod Čačka. Tel. 032-740-001,  032-740-104.

            ŽIVKO Desimirov, Tel.( 032-713-811). Sa suprugom Milicom ima dva sina: DESIMIRA – koji ima dve kćerke: Anu i Tijanu i Gorana.

             GORAN Desimirov  živi u Ozremu. Tel. 032-740-189. Ima kćerku Marijanu i sina MILOŠA.

             SIMEUN (SIMO) Petrov RAKOVIĆ,  bio je veliki Srpski patriota, pa je pod Turskom najezdom morao tražiti skrovitija i mirnija mesta, tako da se stalno seljakao po raznim mestima. Tako je 1875. godine izbjegao sa Belih Brda kod Priboja, pa je preko Čajetine i Užica (gde je bio okružni načelnik – đelmaš i raspoređivao izbeglice u Čačanski, Rudnički i Valjevski vilajet) stigao na Takovo  sa svoja dva brata: TOMOM i JEFTOM  i tu se naselio. Imao je dva sina: Budimira i Radoja. Moguće je (ali nije provereno) da je imao i Mlađena, koji je imao Marinka, a on: Velimira, Dragana, Ljubišu i Obrada -  (vidi RAKOVIĆI IZ ČAJETINE).

          BUDIMIR Simov, živi u selu Ozrem kod Gornjeg Milanovca. Ima sinove:  Miletu, Slobodana i Milojka, te kćeri: Jelenu, Slavku, Micu i Ranimirku.

          MILETA Budimirov ima pet sinova: Dragutina, Milutina, Slobodana, Tomislava i Miodraga. Svi žive u Ozremu.

          SLOBODAN Budimirov, 032-710-953. Ima sina Živomira i kćerku Bojanu- Boju

          MILOJKO Budimirov ima sina RAŠA.

          DRAGUTIN Miletin nema djece.

          MILUTIN Miletin ima SINA i kćerku.

          RADOJE Simov, poginuo je u I. svjetskom ratu. Ima pet kćeri: Milunku, Sidu, Grozdanu, Stojanu i Petriju.

          JEFTO RAKOVIĆ, imao je sinove:Jakova i Tanasija (možda i Milana i Milisava)

          JAKOV Jeftov, imao je Milorada i Tiosava.

          MILORAD Jakovov živi u Majdanpeku. Ima kćer Brankicu i JEDNOG SINA.

          TIOSAV Jakovov ima kćer Nadu.

          TANASIJE Jeftov ima pet kćeri: Jedna od njih – Nada – živi u selu Daroslava kod Aranđelovca.

          Neki Simovi – odnosno Budimirovi potomci promenili su prezime od RAKOVIĆA u PEŠOVIĆE – jer se (verovatno Simo ili Budimir) prizetio u Pešoviće na veliko imanje Petra (Peša) koje je kasnije nasledio, pa su se po tome neki Rakovići prozvali PEŠOVIĆI.


 II. F A M I L I J A 
 
          Prema predanju, u  vreme Turske vladavine, negde od Kolašina  (moguće je,  ali nije poznato – niti utvrđeno, da su doseljeni iz Rovaca ili Morače – negde posle druge pohare Kuča od strane Turaka) doselio se SVETOZAR RAKOVIĆ  sa svoja tri sina i bratom DRAGUTINOM i nastanio se na Takovu blizu Gornjeg Milanovca.

          Isto tako, mogao bi to biti i unuk Gavrila Rakovića iz sela Jaklje – odnosno Stanine Reke, tj. sin Damljana  Gavrilova – što nije pouzdano utvrđeno.

          Moguće je takođe, da se Svetozar sa nekim svojim sinovima ili unucima, kasnije odatle ponovo odselio i naselio se u okolini Užičke Požege, odnosno u  Trešnjevici i Milićevom Selu, gde su kasnije pa sve do današnjih dana živeli njegovi potomci.

          SVETOZAR RAKOVIĆ,  imao je sinove: Miodraga, Milinka, Božidara (Boža), a možda i Dragutina, za koje se veruje da su se i oni tu doselili sa roditeljima, ali je isto tako moguće i da su se tu na Takovu i rodili.

          DRAGUTIN  RAKOVIĆ (brat - ili sin) Svetozarev, imao je tri sina: Radenka, Radoša i Miletu, kao i kćer Darinku – koja je udata u Popoviće na Takovu i imala dva sina i dve kćeri.

          RADENKO Dragutinov (1905 – 1992 ). Za vreme II. svetskog rata bio je zarobljen od strane Nemaca u Titelu – pa je bio u zarobljeništvu u Nemačkoj. Posle rata je oslobođen, tako da je umro u svojoj domovini u Takovu.  Sa suprugom Pelagijom imao je šestoro djece: Sofiju – udatu u Stefanoviće, Budimku  - u Stojanoviće i Radmilu – udatu u Jeftoviće.  Imao je i tri sina:  Radoša, Dragutina i RADOVANA (koji je veoma mlad umro i nije imao potomstva).

          RADOŠ Radenkov, sa suprugom Javorkom ima kćerku Gordanu – koja je studirala u Nemačkoj u gradu Frojburgu. Tamo se i zaposlila. Radoš nema muške djece.

          DRAGUTIN Radenkov, takođe nema sinova. Ima kćerku Mirjanu – udatu u Jovanoviće u selu Velereč kod Gornjeg Milanovca. Ona ima troje djece.

          MIODRAG Svetozarev živeo je sa suprugom Zorkom – koja je bila rodom od Radišića. Nisu  imali djece.

          MILINKO SVETOZAREV RAKOVIĆ, imao je trinajestoro djece, od kojih je osmoro ostalo živo: Radojica, Radojko, Radovan, Milica – koja je udata u Čačku, Ankica ( sa nadimakom - Sida) – udata u Jovanoviće, Draginja (Dragica) – udata u Ivanoviće, Stanica – koja je bila udata, ali nije imala djece i  Zlatija – koja ima sina Borisava i kćeri: Slobodanku – udatu u Jovanoviće kod Požege, Milenu – udatu u Koljajiće u Brđanima i Gorginu – udatu u Obradoviće u selu Šinoševiće kod Gornjeg Milanovca.

          BORISAV (Zlatijin), zadržao je prezime RAKOVIĆ. Sa suprugom Milenom živi u selu Velereč kod Gornjeg Milanovca. Tel. 032-727-198. Imaju kćer Slavicu i sina SREĆKA – koji žive u Velereču.

          RADOJICA Milinkov živi u Beogradu. Tel. 011-533-703.  Ima sina Raška.

          RAŠKO Radojičin živi u Beogradu. Tel. (011)-233-8565, 063-77-86-760. Još je ne oženjen.

          RADOJKO Milinkov živi u Takovu. Ima sinove Radišu i DRAGIŠU, kao i kćer Olgu – koja živi u Parizu. Ona sa Mirkom ima sina Denisa i kćer Aleksandru.

          RADIŠA Radojkov živi u Beogradu. Tel. 011-329-1788. Ima sina IVANA.

          RADOVIN Milinkov, živi na Takovu. Ima sina  Zorana.

          ZORAN Radovinov, izvršio je samoubistvo. Ima sina BOBANA.

 

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA slavi svoju krsnu slavu: SVETOG GEORGIJA (ĐURĐICU) – 16. novembra.
 BOŽIDAR (Božo) Svetozarev, imao je dva sina: Branislava i Milorada.

          BRANISLAV Božidarev živi u Takovu. Ima sinove: Ljubišu, Ivana i Boška, kao i kćer Milenu – udatu u familiju Smiljanić u selu Vraniće kod Čačka. Ona ima sina Miletu i kćer Dušanku.

          LJUBIŠA Branislavljev živi  na Takovu. Tel. 032-736-612. Ima sina Slobodana i kćer Slobodanku – udatu u Lelekoviće u Ivanjici. Ona ima dva sina: Stefana i Ivana – koji živi u Beogradu.

          SLOBODAN Ljubišin skoro je oženjen sa suprugom Gordanom.

          IVAN Branislavljev živi na Avali kod Beograda. Sa suprugom Zlatom ima sina Milana i kćer Radmilu – udatu u Daniloviće u Gornjem Milanovcu. Ona ima: Sofiju i Sanju.

          MILAN Ivanov sa suprugom Nevenkom,  rodom od Kalimanića, ima dva sina: STEFANA i   LUKU.

          BOŠKO Branislavljev, rođen je 1954. godine. Živi u Gornjem Milanovcu – Ul. Kraljice Drage bb. (kod Norveške kuće). Tel. 032-714-261. Sa suprugom Desankom – koja je rodom od Drobnjakovića iz sela Akmačića kod Nove Varoši, ima sina Dejana i kćer Danijelu – udatu u Doljiće u Novu Varoš. Ona ima kćerku Milicu.

          DEJAN Boškov živi u Gornjem Milanovcu. Tel. 032-712-344. Sa suprugom Jelenom – rodom od Dragutinovića iz Smedereva ima dve kćerke: Maricu i Marinu.

          MILORAD Božidarev (Božov) otišao je da živi na miraz u Laušiće. Sa suprugom Cmiljanom – rodom od Prodanovića ima tri kćerke: Milanku – udatu u Čvrkiće u Čačku, koja ima dva sina, Veru – udatu u Brkiće u Čačku, koja takođe ima dva sina i Maru – udatu u Đorđeviće, a ima kćerku i sina.

 

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA slavi svoju krsnu slavu:  SVETOG GEORGIJA – (ĐURĐICU) 16. novembra.
 

                         III. F A M I L I J A 

          Od Gornjeg Milanovca potiče jedan manji ogranak RAKOVIĆA koji slave ĐURĐEV DAN.  Potiču od JOVANA RAKOVIĆA.   

          Nije tačno i potpuno utvrđeno o kojem Jovanu je reč,  pošto njegovi potomci nisu zapamtili ime njegovog  oca, ali postoji mogućnost da se radi o JOVANU Stevana – Mihailova RAKOVIĆA iz Živkovaca (vidi tabelu 87),  mada nije poznato zbog čega su njegovi potomci ovde na Takovu promenili slavu, jer  su u Živkovcima slavili SVETOG ILIJU i SVETOG ARANĐELA. Moguće je da se Jovan dva puta ženio, a samim tim i imao više djece.

          JOVAN RAKOVIĆ, imao je sina Milomira i kćeri: Danu, Bratislavu, Zlatiju i Gogu.

          MILOMIR Jovanov sa suprugom Vukosavom živi u Beogradu. Tel. 011-491-661, 011-342-5916. Ima sina Predraga.

          PREDRAG Milomirov ima ŽELJKA i NEMANJU. Žive u Beogradu.

    IV. F A M I L I J A 
 
          U selu OZREM na Takovu žive potomci VASILIJA RAKOVIĆA koji takođe slave krsnu slavu SVETOG NIKOLU – NIKOLJ DAN (19. decembra).

          Nije tačno utvrđeno o kom Vasiliju je ovde reč, jer njegovi potomci nisu zapamtili ime njegovog oca, ali bi se moglo predpostaviti da je to bio VASILIJE Miloja RAKOVA (što nije pouzdano utvrđeno), a da se mogao dva puta ženiti te da je mogao imati još sinova t.j. sa jednom ženom: Svetozara, Životu i Miloja, a sa drugom: Milana, Ljubomira i Dragišu, ali su isto tako i svi oni mogli biti od jedne majke, a da su mlađe generacije vremenom postepeno zaboravljale imena njihovih predaka, jer su se neke porodice raseljavale i naseljavale u okolini Kragujevca, Valjeva i.t.d. (vidi XLII. RAKOVIĆI iz BORČA).

          Kod ovog ogranka RAKOVIĆA, pouzdano se zna da je VASILIJE RAKOVIĆ imao sinove: Milana, Ljubomira i  DRAGIŠU – koji je mlad još kao momak poginuo.

          MILAN Vasilijev, sa suprugom Darinkom  imao je sinove: Milosava i Milijana, kao i kćeri:  Vinku – udatu u bratstvo Vuloviće i Sojku – koja je mlada umrla.

          MILOSAV Milanov, sa suprugom Ljubicom  imao je sinove: Milana (po dedi) i Radovana, te kćeri: Radovinku – udatu u Rešetare i  Rajnu – udatu u  Laudanoviće.

          MILAN Milosavljev, sa suprugom Milankom ima sina DRAGANA i kćerku Bojanu (032-700-696).

          RADOVAN Milosavljev sa suprugom Ljiljanom živi u Gornjem Milanovcu. Tel. 032-701-103. Imaju kćer Jelenu.

          MILIJAN Milanov sa suprugom Olgom ima tri sina: Radoša, Uroša i Slobodana.

          RADOŠ Milijanov sa suprugom Desankom živi u Gornjem Milanovcu. Tel. 032-711-161. Imju sina Vladimira (Vlada) i kćer Vesnu – udatu u Petroviće. Ona ima dve kćerke: Mariju i Aleksandru.

          VLADIMIR (Vlado) Radošev sa suprugom Vojkom  živi u Gornjem Milanocvu. Tel. 032-713-048. Ima kćer  Dariju  – koja je udata i ima jednu kćerku.

          UROŠ Milijanov sa suprugom Radom živi u Gornjem Milanovcu. Tel. 032-710-439. Imaju kćer Jelenu – udatu u Staniće, a ona ima kćerku Nevenu.

          SLOBODAN Milijanov ima dve kćerke: Miru – udatu u Đokoviće, a ima dvoje djece: kćer Anu i sina Đorđa. i Anđeliju (Anđu) – koja je takođe udata u Đuriće  na Tari i ima sina i kćer.

          LJUBOMIR Vasilijev ima tri sina: Milorada, Milutina i Miletu.

          MILORAD Ljubomirov sa suprugom Dobrinkom ima sina Dragana i kćer Zoru – koja je udata i ima sina Miletu i dve kćeri: Desanku i Radmilu. Imao je još jednog sina  (Dragišu ili Životu) – koji je mlad umro.

          DRAGAN Miloradev ima sina GORANA – koji je ne oženjen.

          MILUTIN Ljubomirov sa Milunkom nema djece.

          MILETA Ljubomirov (Ljubov) živi u selu Gornji Branetići. Tel. 032-740-380. Sa suprugom Olgom – koja je rođena 1926. godine, imao je sina DUŠANA koji je poginuo u Francuskoj.

 V.  F A M I L I J A 
 
 
        U RAČI (Kragujevačkoj) živeo je MIROSLAV RAKOVIĆ.  Slavio je SVETOG NIKOLU – NIKOLJ DAN (19. decembra).  Njegov otac bio je verovatno Marko Đokić iz sela Lopatanj – kod Valjeva. Slavio je SVETOG JOVANA, a bio je oženjen suprugom Borkom.

         Njegova majka bila je od RAKOVIĆA, pa ga je kao dete usvojio njegov ujak GVOZDEN RAKOVIĆ  - kako bi zadržao prezime RAKOVIĆ. Imao je sestru Milenu i tri brata od kojih se zna za Nikolu i Milivoja Josića – koji žive u Banjanima.

         Milena je udata u Nikoliće  u Valjevo, a ima kćer Danijelu – koja živi u Novom Sadu.

         MIROSLAV RAKOVIĆ (034-753-319), kasnije kada je odrastao preselio se iz Banjana ili Lopatanja u Raču Kragujevačku i oženio se suprugom Draganom sa kojom je imao kćerku Vericu – koja je udata u Luliće.  Ona sada živi u Beču.

         Miroslav se tri puta ženio. Sa drugom ženom Milenom  ima kćer Mariju – koja se udala u bratstvo Rankoviće u Obrenovcu.  Sada živi u Beogradu.

         Sa trećom ženom Verom koja živi u Rači Kragujevačkoj – tel. 034-753-319, nema djece. Ona je rodom od Šovića iz sela Lopatanj. ( Šovića ima u Brusu i Bogatiću kod Šabca).
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Uto 16 Jul 2013 - 23:49

XL.    R A K O V I Ć I    IZ  G U Č E
 
 
          U Guču kod Čačka doselio se negde iz okoline Požege ŽIVOIN RAKOVIĆ. Imao je sestru Darinku koja je živela u Guči, a bila udata u Baraliće u selu Kravarici.
Inače, njegovo poreklo vodi negde sa tromeđe Crne Gore, Bosne i Hercegovine. Krsna slava ovog malenog bratstva je SVETI  NIKOLA (19. decembra).
          Ne zna se tačno o kojem Živojinu je ovde reč. Dali o Živojinu Dimitrijevom (Dmitrovom) iz Živkovaca, Živojinu Savinom (Savovom) iz sela Trmbas kod Kragujevca, Živojinu Todorovom iz Brestovika, Živojinu Tominom sa Takova - koji je takođe slavio SVETOG NIKOLU, ili možda o nekom sasvim  drugom – ostaje ne razjašnjeno jer njegovi potomci nisu zapamtili ime njegovog oca, pa tako ostaje ne utvrđeno koji je i čiji bio taj ŽIVOIN iz Guče.
          ŽIVOIN RAKOVIĆ sa suprugom Jovankom – koja je bila rodom iz porodice Dramrić iz Guče – imao je dva sina: Miodraga i Vidoja, te kćer Milunku – udatu u Jankoviće u Srpskom Miletiću kod Odžaka – u Vojvodini. Milunka je imala troje djece: Žarka, Nadeždu i Radosavu (Radu) – udatu u Gavriloviće u Beogradu. Tel. (011)-289-0869, a  živi u Švedskoj.
          MIODRAG Živoinov ima sina Slobodana i kćeri: Jasminku i Milenu. Jasminka živi u Švajcarskoj, a povremeno u  Beogradu – Tel. (011)-245-1738. Nema djece. Milena je udata u Božiće. Ima sina Ivana.
          SLOBODAN Miodragov ima dvoje djece:  Vesnu i NIKOLU.
          VIDOJE Živojinov se dva puta ženio. Sa prvom ženom  ima sina Ljubomira. Druga žena Razumenka živi u Guči – Varoš. Tel. (032)-854-102.
          LJUBOMIR (Ljubo) Vidojev  sa suprugom Stanom  nema svoje djece pa su usvojili  jednu devojčicu Marinu. Žive u Guči  – Dragačevo. Tel. (032)-854-156.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Uto 16 Jul 2013 - 22:25

         XXXIX. R A K O V I Ć I   I Z   U Z I Ć A 
           I  G O R J A N A  -  KOD  UŽICA                
                       
          Između Užica i Požege nalazi se maleno selo Gorjani – koje je kolevka jednog manjeg bratstva RAKOVIĆA, čiji predak se tu doselio navodno negde od Požege, a inače tvrde da vode Crnogorsko poreklo. Slave Đ U R Đ I C U.
          Prema rečima starog dede i pametara  Radoslava Rakovića iz Gorjana, starog blizu 80 godina -  čija majka je bila kćerka TIHOMIRA MIAILOVIĆA iz Uzića, ovde u Gorjanima su živeli: Obrad, Stevan, Bogdan i Živan RAKOVIĆ sa sestrama: Radinkom, Milicom i Milenkom – udatom u Rupeljevo kod Požege.
          Imena njihovih roditelja nisu poznata i upamćena, ali po svemu sudeći, taj njihov predak, doselio se iz Crne Gore u DRAŽEVIĆE – kod Prijepolja, a odatle preko Zlatibora i Užica – u Uziće i Gorjane.
          OBRAD RAKOVIĆ se nije ženio. Radio je kao vozač u Beogradu. Poginuo je za vreme II. svetskog rata.
          STEVAN RAKOVIĆ je imao JEDNOG SINA čije ime nije upamćeno.
          BOGDAN RAKOVIĆ je imao kćer Miljku – koja se nije udavala i sinove: Vučetu i Đorđa.
          VUČETA BOGDANOV, imao je: Radenka, Sredoja, Toma, Bogoljuba i kćeri: Radu – udatu u Kurćubuće u selu Krivaje na Zlatiboru i Stanimirku u Sevojnu.
          RADENKO Vučetin ima kćer Ilinku – udatu u Ljubisavljeviće u selu Zakusa kod Požege i sina Milenka.
          MILENKO Radenkov živi u Gorjanima. Tel. (031)-546-757. Sa suprugom Dobrilom ima kćer Ilinku (po tetki) – udatu u Simićeviće u selu Visibaba i sina Tomu.
          TOMA Milenkov živi u Gorjanima. Tel. (031)-546-747. Sa suprugom Gordanom ima dve kćerke: Tanju i Milenu.  
          SREDOJE  Vučetin imao je dve kćeri: Sremku – udatu u Marjanoviće u Beogradu i Mladenku – udatu u Mićiće u selu Otanj kod Požege.
          TOMA Vučetin je poginuo u II. svetskom ratu i nema potomstva.
          BOGOLJUB Vučetin je u toku II. svetskog rata izbegao u Englesku i tamo ima svoju porodicu i potomstvo.
          ĐORĐE  BOGDANOV ima sina Bogdana (po dedi), Radoslava, Mikaila, Manojla  i Luciju – koja je mlada umrla.
          BOGDAN Đorđev (mlađi), ima kćerku Milanku udatu u Markoviće i sina Milojka.
          MILOJKO Bogdana (mlađeg) živi u Gorjanima. Tel. (031)-546-651. Sa suprugom Radinkom ima kćerku Milicu i sina BOGDANA.
          RADOSLAV Đorđev živi u Gorjanima. Tel. (031)-805-063. Ima  sina Vojislava (Voja) i kćeri: Veru – udatu u Simoviće i Radmilu – udatu u Stevanoviće.
          VOJISLAV (Vojo) Radoslavljev živi u Gorjanima. Tel. 031-546-063. Ima kćer Jasnu i sina  ALEKSANDRA (Aca).
          MIKAILO Đorđev nema potomstvo.
          MANOJLO Đorđev takođe nije imao potomaka.

 ŽIVAN RAKOVIĆ je imao : Jovana i Gvozdena.
          JOVAN Živanov, imao je: Zavišu, Velimira i Mališu.                                                   

          ZAVIŠA Jovanov sa suprugom Obrenijom ima:  kćer Kosanu – udatu u  Markoviće, a nema djece i sinove: Velimira, Borišu i Radišu.

          VELIMIR (Veliša) Zavišin sa suprugom Zagorkom ima kćer Slavicu i sina Zorana.

          ZORAN Velimirov živi u Gorjane. Tel. (031)-546-647. Ima sina MLADENA i kćer Dušicu – udatu u Uziće. Ona ima Aleksandra i Mihaila.

          BORIŠA Zavišin ima sina Dragana i kćer Draginju – udatu u selo Zdračiće kod Požege.

          DRAGAN Borišin ima sinove: RADOVANA i RADOJKA. Oba su oženjeni i imaju po dvoje djece. Žive u Gorjanima.

          RADIŠA Zavišin ima kćer Krstinju koja živi u Danskoj i sina Vladana.
          VLADAN Radišin živi u Užicu.   Tel. 031-543-016, 031-43-975, 031-541-997.  Sa suprugom Gordanom ima sina Radišu.

          RADIŠA Vladanov, 031-543-015, 031-543-016. Sa suprugom Jelenom ima kćerku Minu.

          MALIŠA Jovanov nije imao djece.

          GVOZDEN Živanov živeo je u Gorjanima. Bio je poznati zidar i bunardžija. Sa suprugom Jelikom – koja je bila rodom od Nikolića, imao je sinove: Milovana i Milorada i kćeri: Milicu – udatu u Adžiće – koja ima Petra, Milunku – udatu u Jankoviće (za Milića Jankovića) i Milesu – koja nije imala djece.

          MILOVAN Gvozdenov ima kćeri: Moravku – udatu u Sevojnu i Branku – udatu u Beogradu.

          MILORAD Gvozdenov se dva puta ženio. Sa prvom ženom Radenkom iz Veslića ima kćer Sašu – koja živi u Beogradu. Tel. (011)-375-5753. Iz drugog braka ima sina Marka.

          MARKO Miloradev, sa suprugom Tatjanom živi u Beogradu. Tel. 011-308-9040

Ima kćerku Katarinu. Imaju i pastorka LJUBIŠU.   

          Potomci ŽIVANA RAKOVIĆA slave krsnu slavu SVETOG STEVANA.

                                                   II.  F A M I L I J A 

          Jedno malo bratstvo odnosno ogranak RAKOVIĆA u selu Zablaće kod Čačka potiče od VUJA RAKOVIĆA – rođenog negde oko 1842. godine, koji je tu živeo sa suprugom Milosavom. Nije poznato da li je imao još svoje braće, ali se zna da je imao još braće od stričeva.  Slavili su krsnu slavu Đ U R Đ I C U -  (16. novembra).

          Prema slavi koju slave, najverovatnije su u najbližem srodstvu sa Rakovićima iz Uzića i Gorjana kod Užica – gde su živeli: Obrad, Stevan, Bogdan i Živan RAKOVIĆ (vidi XXXIX – RAKOVIĆI IZ GORJANA).

          Ime Vujovog oca takođe nije poznato jer ga njegovi potomci nisu zapamtili, ali prema nasleđenim predanjima koja su se prenosila sa kolena na koleno, pouzdano veruju da vode poreklo iz Crnojevića Rijeke ili Golubovaca u  Crnoj Gori – navodno od bratstva VUKIĆEVIĆA.

          Moguće je takođe, ali nije pouzdano utvrđeno, da potiču od MILANA RAKOVIĆA iz Osonice (zaseok Luke) kod Ivanjice – čiji unuk Radovan (sin Petrov) se iz Goračića kod Čačka preselio u Zablaće gde se prizetio i  osnovao svoju porodicu.

          Međutim, ovi RAKOVIĆI iz Zablaća to demantuju, tvrdeći da znaju da je u tom istom vremenu u Zablaću živeo još jedan Radovan Raković i da nije  bio u bliskom srodstvu sa potomcima Radovana Vujovog, što je veoma interesantno sobzirom na veličinu tog sela Zablaća kod Čačka, pa je i sama činjenica da su u isto vreme tu živela dva Radovana Rakovića,  dosta čudna i skoro ne održiva (vidi – XVIII. RAKOVIĆI IZ OSONICE).

          Moguće je isto tako, što je možda i logičnije sudeći prema slavi, ali nije utvrđeno ni verodostojno, da je taj VUJO bio sin Stevana Rakovića iz Gorjana te da se tu u selo Zablaće mogao doseliti, s obzirom da su Požega i Čačak u  veoma maloj udaljenosti jedno od drugog.

          RADOVAN Vujov (1873 – 1952) bio je navodno jedinac. Sa suprugom Neranđžom imao je sina Milomira koji je takođe bio jedinac.

          MILOMIR Radovanov (1910 – 1984 ), živeo je u Zablaću. Sa suprugom Radmilom  imao je tri sina: Pavla, Milana i Milorada, kao i dve kćeri: Micu (1939 -   ) – udatu u Radovanoviće u selu Vrelo kod Uba. Ona ima dva sina: Sašu – koji sa Nadom ima Anastasiju i Vuka i  Gorana – koji sa Izabelom ima sina Jovana. Druga kćer Danica (1942 -   ) – udata je u Zariće u Zablaće. Ima sina Vladimira.

          PAVLE Milomirov (1929 – 1963 ) sa suprugom Ljubinkom ima kćer Ljubinu (zvanu Svetlana) – udatu u Kostiće kod Pirota. Ima Vladimira i Slobodana.

          MILAN Milomirov rođen je 1937. godine. Sa suprugom Radmilom (Radom) živi u Zablaću. Tel. 032-232-044.  Imaju dva sina: Raška i Milomira.

          RAŠKO Milanov sa suprugom Mirjanom živi u Zablaće. Tel. 036-321-564.  Imaju dve kćerke: Milicu i Ivanu.

          MILOMIR Milanov sa Slavicom ima: STEFANA i SRETENA.

          MILORAD  Milomirov rođen je 1941. godine. Sa suprugom Hristinom živi u Boru. Tel. 030-424-473. Imaju sina Zorana i kćer Katarinu – udatu u Miloševiće u Boru. Ona ima kćer Aleksandru i sina Miloša.

          ZORAN Miloradev sa Nadom živi u Boru. Ima kćerku Saru i sina VASILIJA.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Uto 16 Jul 2013 - 19:54

 
          
   XXXVIII.  R     A     K     O     V     I     Ć     I
                IZ  SELA  TVRDIĆI - K O D  U Ž I Č K E   P O Ž E G E
 
          U selu Tvrdići kod Užičke Požege živela su dva brata: NOVICA i ZARIJA RAKOVIĆ. Ime njihovog oca nije poznato, kao ni mesto njihovog rođenja, ali se predpostavlja da su se tu doselili verovatno iz Crne Gore. (moguće iz Zete - ali nije dokazano).  Inače njihova krsna slava je SVETI LUKA – LUČIN DAN.
          Nije pouzdano, niti je tačno utvrđeno, ali se može predpostaviti da su se predhodno  doselili  iz sela Jaklje u Staninu Reku, a onda odatle u selo Tvrdiće, te da su pre doseljenja živeli u zajedničkom domaćinstvu Damljana RAKOVIĆA u Staninoj Reci – kod Valjeva – (vidi tabelu 64). Ali – sudeći po slavi koju slave njihovi potomci, ni ova predpostavka ne mora biti tačna, s obzirom da su oni iz Stanine Reke slavili SVETOG JOVANA – KRSTITELJA, mada se zna da su mnogi prilikom seobe i naseljavanja u druga mesta često i slavu  menjali.
          NOVICA RAKOVIĆ bio je mlađi brat Zarijin. Nije poznata tačna godina njegovog  rođenja ali se predpostavlja da je rođen negde oko 1850. godine. Imao je samo dve kćeri: Petriju – rođenu 1872. godine i Ljubicu – rođenu 1875. godine. Pošto nije imao muških potomaka time se završava ovaj ogranak Rakovića.
          ZARIJA RAKOVIĆ rođen je negde izneđu 1830 i 1840. godine, s obzirom da su poznate godine rođenja njegove djece. Imao je kćer Stanojlu – rođenu 1874. godine i sinove:  ANTONIJA (1864. - ? ), GLIGORIJA (1866 - ?   ), DRAGUTINA (1870 - ?  )  i  Ostoju.
          OSTOJA Zarijin rođen je 1864. godine. Sa  Jelikom imao je sina Antonija.
          ANTONIJE (Anto) Ostojin, živeo je u Beogradu: Tel. 011-804-2097 ?.  Bio je jedinac.  Rođen je 1910, a umro 1987. godine.    
           Dva puta se ženio tako da je iz prvog braka imao: - kćer Milunku – udatu Maksimov u Srbobranu, kao i sinove: Veselina, Milijana, Tatomira i  Milovana.   Iz drugog braka imao je dve kćeri: Budimku i Milenku koje žive u Užicu.
          VESELIN Antonijev umro je kao dete za vreme II. svetskog rata. Nije imao potomstva.
          MILIJAN Antonijev, tel. (u Beogradu) 011-812-139. Rođen je 1931. godine. Živi u Užičkoj Požegi. Tel. (031)-812-139. Ima sinove: Iliju i Veselina.
          ILIJA Milijanov, Tel. 031-826-186. Rođen je 1951. godine. Živi u Tvrdićima. Tel.(031)-826-186. Ima sinove: DRAGOSLAVA – rođen 1982. godine i MIROSLAVA – rođen 1983. godine.
          VESELIN Milijanov rođen je 1954. Živi u Australiji, a povremeno u Čačku. Tel. 032-344-479. Sa suprugom Slavicom  ima kćerku Ljiljanu – rođena 1995. godine, te sinove: BRANISLAVA – rođen 1994, ANTONIJA – rođen 1997, i MILIJANA – rođenog 2000. godine.
          TATOMIR Antonijev rođen je 1936. godine. Sa suprugom Slavkom Živi u Zemunu. Tel. (011)-196-982. Ima sina Sašu i  kćer Milenu rođenu 1962. godine – koja je udata u Deleviće  i  ima kćer Milicu.
          SAŠA Tatomirov rođen je 1968. godine. Živi u Beogradu. Tel. (011)-196-982. Ima dva sina: NEMANJU – rođen 1989. godine i NIKOLU – rođen 1992. godine.
          MILOVAN Antonijev (1945 – 2000.) Tel. (031)-826-162, 011-196-972. Ženjen je dva puta. Iz prvog braka sa suprugom Stanojlom (031-515-116), ima kćer Milenu – koja živi u Užicu, a iz drugog: Dejana i Branka.
          DEJAN Milovanov živi u Beogradu. Rođen je 1973. godine.  Radi na benzinskoj pumpi u Beogradu. Tel: (011)-196-972, 011-332-8528. Sa suprugom Aleksandrom ima sina MATEJU – rođen 2002. godine.
          BRANKO Milovanov rođen je 1976. godine. Živi u Beogradu. Tel. 011-218-590 Ima sina LUKU – rođen 1998. godine.   
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Uto 16 Jul 2013 - 18:29

 
                                                  
 
             XXXVII:    R A K O V I Ć I 
                 IZ  SELA  VISOKA KOD ARILJA
 
 
          Selo Visoka – zaseok RAKOVIĆI kod Arilja je kolevka jednog bratstva RAKOVIĆA koji slave ĐURĐEV-DAN.
          U knjizi HRONIKA SELA za ovo područje (izdata u Pančevu) – navodi se da su se najpre prezivali ALEMPIJEVIĆI, onda SIMIĆI, a zatim SIMIĆEVIĆI – SIMIĆEVI, a tek kasnije su uzeli prezime RAKOVIĆI (verovatno po nekom RAKU – njihovom pretku - rodonačelniku).
          Ovi RAKOVIĆI znaju za RADOSAVA RAKOVIĆA kao svog najstarijeg pretka
koji je živeo u selu Visoka kod Arilja.
          RADOSAV RAKOVIĆ je imao dva sina: Jovana i Andriju.
          JOVAN Radosavljev, imao je Marka, Vasilija i Lazara.
          MARKO Jovanov je imao kćer Persu i sinove: Mihaila i Bogića (Boja).
          MIHAILO Markov je imao sina MILANA.
          BOGIĆ (Bojo) Markov, imao je sina Živorada i kćeri: Branku, Vesnu i Miroslavu.
          ŽIVORAD Bogićev, imao je Marka.
          MARKO Živoradov ima: Stanimira i Nebojšu, te kćeri Gordanu i Mirjanu.
          STANIMIR Markov ima  kćer Mirjanku i sina Dragana.
          DRAGAN Stanimirov živi u Beogradu. Tel. (011)-260-9578. Ima kćerku Draganu i sina BOJANA.
          VASILIJE  Jovanov je imao sina  Lazara.
          LAZAR  Vasilijev ima sina Aleksu  (Cvetka).
          CVETKO Lazarev, ima sinove: Lazara (po dedi), Radula i Dragoja, kao i kćer Slavku – udatu u Saviće.
          LAZAR Cvetkov ima: Punišu, Antonija i BLAGOMIRA, kao i kćeri: Slobodanku – udatu u Sariće, Radmilu – udatu u Stomatoviće, Veroslavu  koja je mlada umrla i nije imala djece i Branku – udatu u Radosavljeviće.  
          PUNIŠA Lazara (Cvetkova), živi u Obrenovcu. Tel. 011-872-5974. Ima sina NIKOLU i kćer Ljubinku.
          ANTONIJE Lazarev, živi u Resniku kod Beograda. Tel. 011-834-3464, 011-804-2097.  Ima sina PERICU i kćer Snežanu – udatu u Đorđeviće.
          RADUL Cvetkov živi u Zemunu. Tel. 011-615-321. Ima kćerku Katicu i sina ŽIVORADA. Žive u Hrvatskoj  - u Puli gde imaju svoje porodice.
          DRAGOJE Cvetkov ima dvije kćeri: Anđu – udatu u Šaptoviće i Vukosavu koja je muža dovela u svoju kuću.
          ANDRIJA Radosavljev, živeo je u Zemunu. Tel. 011-210-631. Imao je sina Marka.
          MARKO Andrijin, živeo je u Beogradu. Tel. 011-533-156. Imao je kćeri: Nadu (011-563-753), Jelu i Veru, te sinove Nikolu, Jokića (Jovana) i LJUBOMIRA.
          _________________________________________________________________

   Na osnovu podataka koje mi je saopštila Ljubomirova supruga Stanija iz Beograda, Tel. (011)-476-294.  - Ljubomir i Nikola su bili sinovi Jovanovi, a imali su sestre: Nadu – udatu u Šećeroviće, Veru u Mariće kod Čačka i Jelu u Vozarice.
          LJUBOMIR - (011-261-0631) ima kćer Snežanu – udatu u Vidojeviće, a NIKOLA sinove: JOVICU i DRAGANA.
________________________________________________________________
  NIKOLA Markov ima sinove: JOVICU  (Jović) i DRAGANA.
          JOKIĆ (Jovan) Markov živeo je u Beogradu. Tel. 011-626-738.  Imao je sinove: Rajka, Dragića i Radmila.
          RAJKO Jokićev (Jovanov) nema svojeg potomstva.
          DRAGIĆ Jokićev (Jovanov) takođe nema potomstva.
          RADMILO Jokićev (Jovanov) sa suprugom Julkom ima kćer Deju – udatu u selo Bjelušu i sinove: Milivoja i Vojislava.

          MILIVOJE Radmilov živi u Beogradu. Tel. 011-139-442. Sa suprugom Mašom ima kćer Dragicu – udatu u Baiće i sina Radoslava.

          RADOSLAV Milivojev sa suprugom Slavkom živi u Beogradu. Tel. 011-318-5560.  Ima kćerku Jasminu

          VOJISLAV Radmilov ima sina Dragoslava.

          DRAGOSLAV Vojislavljev živi u selu Visoka. Tel. 031-898-407. Ima: Andriju, Luku,  Jovića, DRAGANA i Natašu.

          ANDRIJA Dragoslavljev ima: GAJA, DANILA, i  MILOSAVA.

          LUKA Dragoslavljev ima sina Jovića.

          JOVICA ( JOVIĆ )  Nikolin  ima: Perišu, Mališu, i Josifa, kao i kćer Stojku – udatu u selo Visoka kod Arilja.

          PERIŠA Jovićev ima tri kćerke: Zoru, Milicu (Micu) u Arilju i Ljubicu – koja živi u Beogradu.

          MALIŠA Jovićev sa suprugom Perkom živi u selu Visoka kod Arilja.  Imaju sinove: Dobrimira i Svetomira (Mita), kao i kćeri: Dobrinku – udatu u Sariće, a ima dva sina: Miloša  i Milenka,  Georginu – udatu u Dimitrijeviće i ima tri kćerke: Slavku, Biljanu i Vukanu, Milojku – koja se dva puta udavala i iz prvog braka ima kćer Milicu i sina Milovana, a iz drugog ima sina Milana. Ćetvrta kćer Jula – udata je u Gavriloviće u Arilju i ima dva sina: Brana i Jovana. Peta kćer Mara – udata je u Aliće u Ivanjici i ima dve kćerke: Slavicu i Dragicu.

          DOBRIMIR Mališin sa suprugom Ljubicom živi u selu Bjeluša kod Arilja. Tel. 031-897-474.  Imaju  sina Miloša i kćeri: Vidu i Milenu.

          MILOŠ Dobrimirov je razveden. Živi u Arilju. Tel. 031-893-383. Sa suprugom Vericom ima dva sina: MILANA i MARKA.

          SVETOMIR (Mito) Mališin je rođen u  selu Bjeluša kod Arilja (rodno mesto Ere Ojdanića). Sada živi u Kruševcu. Tel. 037-39-207, 037-490-407. Sa suprugom Blagicom ima kćerku Snežanu i sina NIKOLU.

          JOSIF Jovićev ima sinove: Gaja, Mladomira, Andriju i Ostoju, kao i tri kćerke: Milicu – udatu za Tufegdžića, a ima kćer Dragicu i sina Nikolu, Radinu i Ružu – koje imaju po dve kćerke.

          GAJO Josifof živi u selu Visoka. Tel. 031-898-479. Ima sina Dragana.

          DRAGAN Gajov ima dve kćerke: Jelenu i Katarinu.

          MLADOMIR Josifov živi u selu Visoka. Tel. 031-898-409. Ima sina UROŠA i kćer Dragicu – koja ima dvoje djece.

          ANDRIJA Josifov živi u Zemunu. Tel. 011-011-210-631. Ima sina Ljubišu i kćer Zlaticu – udatu u Baletiće u Zemunu. Ona ima kćerke: Ivanu i Bojanu.

          LJUBIŠA Andrijin, sa suprugom Gordanom živi u Surčinu. Tel. (011)-844-3109, 011-261-0631. Ima sinove: ZORANA i DEJANA.

          OSTOJA Josifov – 011-216-867.  Ima tri kćerke: Radu, Zoricu i Dragicu.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Uto 16 Jul 2013 - 0:34

XXXVI.    RAKOVIĆI  IZ  DRENOVACA
 
                     
                                         I. FAMILIJA
 
 
          U selu Drenovci kod Kosjerića, u opštini Valjevo živeo je  JANKO RAKOVIĆ koji se odatle doselio u Ostružnicu kod Beograda.  Ovaj ogranak Rakovića slavi slavu SVETOG JOVANA – KRSTITELJA.
          S obzirom da se njegovi potomci ne sećaju kojem bratstvu pripada i odakle vodi poreklo, ne može se pouzdano i tačno utvrditi da li se radi o onom JANKU Miloševom iz Milićevog Sela kod Požege koji se dva puta ženio, a čiji potomci slave  ĐURĐEV DAN, ili mižda o drugom Janku  koji je bio u bližnjem srodstvu sa RAKOVIĆIMA iz Stanine Reke ili Ivanjice.
          JANKO  RAKOVIĆ,  imao je sina Spasoja (a možda  i Sredoja što nije utvrđeno, s obzirom da njihovi potomci tvrde da su Spasoje i Sredoje bili braća od stričeva).
          SPASOJE Jankov, živeo je u selu Drenovcima, a bio je poznati kovač koji je seljanima zubarskim kleštima vadio bolesne zube i tako ih spašavao od velikih bolova, jer u to vreme nije bilo toliko lekarskih i zubnih ordinacija kao danas. Imao je sinove Borivoja i Janka, kao i kćer Viktoriju.
          BORIVOJE Spasojev, ima dva sina: Blagoja i Miluna.
          MILUN Borivojev sa suprugom Milankom živi u Valjevu. Tel. (014)-244-289, (014)-215-777.
          BLAGOJE Borivojev sa suprugom Radmilom živi u Ostružnici. Tel. (011)-807-0277, 011-807-0654.  Imaju dve kćeri: Biljanu – udatu u Despotoviće u Ostružnici. Ona ima sina Miloša i kćerku Milicu. Druga kćer Jelena - udata u Andrejiće, takođe u Ostružnici, ima sina Ognjena.
          JANKO Spasojev živi u Beogradu. Tel. (011)-558-908. Dva puta se ženio. Ima  sina  Milena.
          MILEN Jankov  ima dva sina blizanca:  Nikolu i Nemanju.
          NIKOLA Milenov je još momak. Tel. 011-558-908.
          NEMANJA Milenov je oženjen i sa suprugom Jelenom živi u Beogradu. Tel. 011-354-4952
 
                                               II. FAMILIJA
 
 
          Drugi ogranak ovih RAKOVIĆA potiče od Sredoja.  Slave Sv. JOVANA – KRSTITELJA.
          SREDOJE RAKOVIĆ, živeo je u zaseoku Kandići. U toku II. svetskog rata 1943. godine zapaljena mu je kuća i uništena celokupna imovina.  Imao je sina Andriju i kćeri: Slavku, Emiliju, Veru i Danu.
          ANDRIJA Sredojev sa suprugom Zoricom – u Beogradu 011-332-2287, ima sina Darka i kćeri: Sanju i Sonju.
          DARKO Andrijin sa suprugom Ivanom ima kćerku Andreju.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pon 15 Jul 2013 - 19:06

                                           
 
 
 
        XXXV.   R A K O V I Ć I  I Z  P R I J E V O R A
                     (  K O D  Č A Č K A  )
 
 
                                             I. FAMILIJA
 
 
 
          U selu Prijevor kod Čačka živeo je RAKO VELIČKOVIĆ od kojeg je nastalo maleno bratstvo RAKOVIĆI.  Prema predanju vode poreklo iz Crne Gore.
           Slave   SVETOG LUKU – LUČIN DAN.
          RAKO je rođen 1798. godine, a umro 1854. godine u Prijevoru. Sa suprugom Jelisavetom imao je pet sinova: Sima, Dimitrija, Vučića, Kostu i Jerotija.
          SIMO Rakov, sa suprugom Krstinom (Krstom) imao je  sina: Rajka.
          Nije utvrđeno, niti dokazano, već je ovo samo predpostavka, ali mogao se ovaj Simo kasnije preseliti i nastaniti u Studenici – tj. negde u okolini Ivanjice, pa je mogao imati još djece od kojih su se kasnije mogli razviti i pojedini ogranci RAKOVIĆA kao naprimer od: JEFTA RAKOVIĆA (vidi XXXIV. Rakovići iz Studenice).
          RAJKO Simov imao je petoro djece: Milojka, Gojka, MOMČILA i kćeri: Milesu – udatu u Panteliće kod Lučana  i Margitu – udatu u Eriće, a ona ima sina Dimitrija.  
          MILOJKO Rajkov, sa suprugom Radomirkom (Radom) ima jednu  kćer: Emiliju – koja je udata u Vršcu i ima sina Milana, a on Dragana i Snežanu. Imao je i četiri sina: Milivoja, Sima, Ljubišu i Tomislava.
          MILIVOJE Milojkov sa Mirjanom, odnosno Nadom, živi u Beogradu. (Karađorđeva 9 – Meljak). Tel. 011-622-180, 011-834-1056. Ima: Zorana i Dragana.
          ZORAN Milivojev sa suprugom Zlatom živi u Beogradu. Tel. 011-181-051, 011-189-425. Imaju kćer Ljiljanu i sina GORANA.
          DRAGAN Milivojev sa suprugom Nadom  ima kćer Draganu.
          GOJKO Rajkov ima sina Sima.
          SIMO  Milojkov, sa suprugom Georginom živi u Prijevoru kod Čačka. Tel. 032-883-268.  Imaju  kćer Vericu – udatu u Beogradu u Spasiće. Ona ima sinove: Uroša i Jovana.
          LJUBIŠA Milojkov, sa suprugom Marom živi u Uljmi kod Vršca. Ul. Kozaračka 22. Tel. 013-898-924. Imaju  dve kćerke: Slavicu – udatu u Krivošiće u Vršcu, koja ima: Dušana, Jovicu i Srđana. Druga kćer Vesna – udata je  u Beogradu. Ima sina Aleksu i kćerku Lenku.
          TOMISLAV Milojkov ima sinove: LUKU  i TOMISLAVA. Žive u Nemačkoj.
          Za  MOMČILA  (Rajkova) se ne zna dali ima svojih potomaka. Navodno nije imao djece, ali je  moguće  da ima sina Krsta – koji ima kćer Zdravku (što nije pouzdano utvrđeno). Zdravka Krstova se dva puta udavala. Prvi put u Eriće – gde ima sina Aleksandra (Aca), a drugi put u Krdžiće – gde ima kćer Nadu i sina Dušana.

 II. F A M I L I J A

          Druga familija u selu PRIJEVOR – kod Čačka, potiče od Milorada RAKOVIĆA.

          MILORAD RAKOVIĆ, živeo je u Prijevoru – odnosno selu MIOKOVCI kod Čačka. Imao je trinajestoro djece od kojih:  Predraga, Bogića, Živorada, Branislava, Radivoja, Borku – udatu u Eriće, Ranku – udatu u Ivanoviće i Jelu – udatu u Simoviće u Požegi.

          PREDRAG Miloradev,  osnovnu školu i gimnaziju završio je u Čačku.  Nakon završene gimnazije odlazi u Beograd, gde se upisuje na vojnu akademiju i dobija čin poručnika.

          Za  vreme aprilskog rata 1941. godine nalazio se na službi u Čačku  - gde je radio kao načelnik SUP-a.

           Prvog maja 1942. godine, po naređenju  pukovnika Koste Mušickog, komandant petog dobrovoljačkog odreda, kapetan Miroslav Petrović, postavio je PREDRAGA RAKOVIĆA za komadanta Ljubićkog odreda sa sedištem u Čačku.

           Nakon neuspelog atentata na Dražu Mihailovića, koji je organizovao Vojko Čvrkić, Predrag biva optužen, pred vojnim sudom, zbog svoje ne budnosti, ali odmah biva oslobođen svake krivice i odgovornosti.

           U leto 1942. godine u Crnoj Gori - Predrag RAKOVIĆ je unapređen u čin kapetana, a ubrzo potom Jugoslovenska Vlada, svojim ukazom dodeljuje mu čin majora i ORDEN KARAĐORĐEVE ZVEZDE.

           1943. godine Nemci su spalili njegovu rodnu kuću u selu Prijevor kod Čačka, a njegova majka i najmlađi brat Živorad, sretnim slučajem su uspeli da  pobegnu i izbegnu sigurnu smrt.

           15. decembra 1944. godine Predrag RAKOVIĆ je poginuo (izvršivši samoubistvo – u selu Miokovci kod Čačka).  Nije se ženio i nema svog potomstva. 

           BOGIĆ Miloradev, takođe nije imao svog potomstva.

           ŽIVORAD Miloradev, živi u Beogradu. Tel: 011-640-364, 011-394-0364.  Bio je profesor na Beogradskom univerzitetu, a jedno vreme i NARODNI POSLANIK  u Saveznoj Skupštini Srbije.  Ima sina Branka.

           BRANKO Živoradev je jedinac. Ima dve kćeri: Milicu i Jelenu.

           BRANISLAV RAKOVIĆ ( – sudeći po potomstvu t.j. godinama rođenja,  moguće je da se ovde radi o nekom drugom Branislavu, a ne Miloradevom), imao je sina Gojka.

           GOJKO  Branislavljev je za vreme II. svetskog rata  umro u zarobljeništvu. Imao je sinove: Milojka, Srećka i Vladana, kao i kćeri: Micu – koja se nije udavala i Milicu – čiji muž je poginuo za vreme bombardovanja Beograda 1941. sa njihovim malim detetom.

            MILOJKO Gojkov, bio je u zarobljeništvu u Kraljevu gde je, kao momak, ubijen u toku II. svetskog rata.

            SREĆKO Gojkov ima dva sina: Branislava i Prvoslava.

            BRANISLAV Srećkov sa suprugom Milenom živi u selu Prijevor kod Čačka. Tel. 032-883-147, 032-221-185.  Imaju kćerku Snežanu i sina Darka.

            DARKO Branislavljev, skoro je oženjen sa suprugom Mirjanom.

            PRVOSLAV Srećkov je ne oženjen.

            VLADAN Gojkov, sa suprugom Olgom ima kćer Ljiljanu – koja sa mužem Vidanom živi u Grčkoj.

III.  F A M I L I J A

             Jedan mali ogranak RAKOVIĆA iz PRIJEVORA potiče od jedne od kćeri MIODRAGA RAKOVIĆA – koja je imala vanbračnog sina i dala mu ime po njenom ocu Miodragu, odnosno njegovom dedi Miodragu i tako zadržala njegovo prezime RAKOVIĆ.

             Ime oca dede Miodraga nije poznato, ali se zna da je slavio SVETOG ALEMPIJA, dok potomci Miodraga mlađeg slave JOVAN DAN – ZIMSKI.

             MIODRAG (stariji) imao je tri kćeri:  Olgu – udatu u Pantiće, Mariju – udatu Vojinović i Staku – koja je takođe udata u bratstvo Vojinoviće.

             MIODRAG (mlađi) – unuk Miodraga starijeg, imao je sina Živoina.

             ŽIVOIN Miodragov, sa supruigom Vladislavom živi u Čačku. Tel. 032-228-237. Imaju dve kćerke: Jovanu – udatu u Čabarkape u Pljevljima. Ona ima sina Jovana. 

Druga kćer Ana – udata je u Stanimiroviće i ima kćerku Janu.

            
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pon 15 Jul 2013 - 15:07

 
           XXXIV.  R   A   K   O   V   I   Ć   I
                   IZ  S T U D E N I C E
                                          I.  F A M I L I J A
          Iz Studenice potiče jedno manje bratstvo  RAKOVIĆA koji slave svoju krsnu slavu SVETOG JOVANA KRSTITELJA, a potiču od SIMA RAKOVIĆA, kojeg se njegovi potomci sjećaju kao svog najstarijeg pretka, a prema nekim predanjima koja su se održala do današnjih dana poreklo vode od Virpazara u Zeti, to jest iz Crne Gore, a po nekima iz Kamenske kod Rudnog (možda iz Kamene Gore – kod Rudog).
          Poznato je da je u Zeti rođen Simo Gligorijev, ali sudeći po slavi SVETOJ PETKI,  koju slave RAKOVIĆI iz Gošića i Mataguža  u  Zeti nebi se moglo zaključiti da se radi o tom Simu Gligorijevom, izuzev ako su možda njegovi potomci promenili slavu te da sada slave SVETOG JOVANA – KRSTITELJA.
          Najbliži srodnici i rođaci su im oni RAKOVIĆI iz Pridvorice, Despotovice, Arilja, Požege itd. (vidi XIX. Rakovići iz Pridvorice – Tab. 71).
          SIMO RAKOVIĆ,  u Studenici imao je jednu kćer i sina Jefta, a verovatno i još djece čija imena nisu upamćena, mada  neki Jeftovi potomci smatraju da je bio jedinac.
          JEFTO Simov,  imao je dva sina: Stanka i Svetozara.
          STANKO Jeftov, sa suprugom Todosijom koja je bila rodom iz Ponomira kod Kraljeva imao je kćer Zoru koja je udata u Božoviće u Pridvorici i sina Miodraga.
          MIODRAG Stankov ima dva sina: Jugoslava i Strahinju (Straja), te kćer Devijanu koja se udala za Lišanina u selo Komadine kod Ivanjice, a imaju dvoje djece: Borka i Mika.
          JUGOSLAV Miodragov, ima dva sina: Milisava (Mita) i Mikana, te kćerku Zoricu koja je udata u Ivanjici. Tel. 032-665-331.
          MILISAV (Mita) Jugoslavljev ima kćerku Marijanu i sina Željka.
          MIKAN Jugoslavljev živi u Ivanjici. Tel. 032-663-649. Sa suprugom Gordanom ima dve kćerke: Eminu i Jasminu.
          ŽELJKO Milisavljev ima kćer Jovanu.
          STRAHINJA Miodragov ima sinove: Radovana i Raška.
          RADOVAN Strahinjin ima sina STRAHINJU ( po dedi).
          RAŠKO Strahinje starijeg je ne oženjen.
          SVETOZAR Jeftov, ima dve kćeri i dva sina: Kosanu, Daru, Perišu i Petra. Kosana je udata za Perišića kod Devića, a Dara za Kovačevića u selo Vr kod Studenice
          PERIŠA Svetozarev sa Krstinjom ima tri kćeri i tri sina: Pelagiju – udatu u Trujiće kod Markovca - (Novo Selo – kod Velike Plane), Živoradku – udatu u Đoloviće u selu Rogača na Jelici  (Dragačevo), Rosandu – udatu u Nedeljkoviće u Velikoj Plani, Đorđa, Jovana i Stanka.
          ĐORĐE -Đoko  Perišin ima kćer Svetlanu – udatu u Velikoj Plani i sina Ljubišu.
          LJUBIŠA Đorđev je još ne oženjen.
          JOVAN Perišin, živi u Beogradu: Tel. (011)-354-2037, 011-254-2548, MOB: 063-571-028 i 063-279-159 (sa romingom). Sa suprugom Radicom ima dve kćerke: Ljiljanu – udatu za Ilića u Beogradu – koja ima sina Nemanju  i kćer Katarinu.. Druga –Jelena udata je u Peljeviće u Beogradu i ima sina Strahinju. Izuzetno je talentovan i vrstan poznavalac svoje bratstveničke loze. U razgovoru sa njim dana 15.08.2006. bio je veoma oduševljen idejom o pisanju ovih rodoslova, pa je čak i ponudio svoju pomoć oko štampanja knjige - (štamp. usluge).
          STANKO Perišin sa Bosom, ima dvoje djece – blizance: DRAGANA i Danijelu koja je udata u Jeremiće -  Opariće kod  Kragujevca, a ona ima sina Stefana.
          PETAR Svetozarev sa Budimirkom ima troje djece: Milanku – udatu u Radovića u Deviće i sinove:  Milana i Jefta.
          MILAN  Petrov sa suprugom Jelicom živi u Pridvorici kod Ivanjice. Tel. o32-684-972. Imaju JEDNOG SINA i  kćer Danijelu – udatu u selo Međurečje.
          JEFTO Petrov, sa Milicom živi u Ivanjici. Tel. 032-663-201. Ima dva sina: DRAGANA i LJUBOMIRA (Ljubinka – Ljuba) – koji su ne oženjeni.

  II.  F A M I L I J A


          Drugi ogranak RAKOVIĆA iz Studenice, koji su uglavnom živeli u Pridvorici i selima oko Ivanjice, ili pak u gradu Ivanjici, potiču od JEVĐENIJA  RAKOVIĆA.

          Sudeći po slavi  SVETOM JOVANU KRSTITELJU – koju slave njegovi potomci, najverovatnije svi potiču od istog pretka, tj. SIMA RAKOVIĆA – odnosno JEFTA Simova, koji je pored sinova: Stanka i Svetozara imao (možda iz drugog braka) još dvojicu: Jovana i Radojka.

          Moguće je, isto tako,  da su potomci  Proja (Proke) Rakovića, s obzirom da slave istu krsnu slavu – SVETOG JOVANA.

          Neki stariji potomci ovih Rakovića tvrde (ali nije pouzdano utvrđeno) da je Jevđenije bio sin Danilov, ali se ne zna čiji je bio taj Danilo.

          JOVAN Jevđenijev (Jevtov) izgleda nije imao svojih potomaka.

          STANKO Jevđenijev, bio je kapetan I. klase, a živeo je i službovao u Beogradu.  Prema mišljenju pojedinih potomaka - Rakovića navodno nije ženjen, ali je verovatno imao sina Miodraga – koji ima svoje potomstvo.

          RADOJKO  Jevđenijev, bio je borac četrnajestog pešadijskog puka Srpske vojske i poginuo 1914. godine na  Kajmakčalanu. Bio je oženjen i imao sina Danila.

          DANILO Radojkov ima šestoro djece: Mikaila, Gligorija i Slavoljuba, te kćeri: Javorku – udatu  u Gvozdenoviće,  Milicu – u Munjiće i Radmilu u Zlatiće. Ona ima dve kćerke: Milinu i Milomirku.

          MIKAILO Danilov ima dva sina: MILANA i  MILETU.

          GLIGORIJE  Danilov sa suprugom Nadom živi u Ivanjici. Tel. 032-662-527. Imaju kćer Snežanu – udatu u Bugarčiće u Ivanjici i sina Radojka.

          RADOJKO Gligorijev ima sina JOVANA.

          SLAVOLJUB Danilov rođen je 1950. godine. Sa suprugom Radmilom (Radom) ima dva sina: Miladina i Mikaila.

          MILADIN Slavoljubov rođen je 1969. godine. Sa suprugom Danijelom živi u selu Ljubić kod Čačka. Tel. 032-356-176, mob. 062-698-604. Imaju dva sina: ALEKSANDRA – rođen 1991. godine i SAŠU – koji je rođen 1998. godine.

          MIKAILO Slavoljubov živi u Ivanjici. Tel. 032-664-562. Ima sinove:  Miletu i Đorđa.

          MILETA Mikailov ima dvoje djece: kćerku Suzanu i sina PAVLA.

          ĐORĐE Mikailov je još ne oženjen.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pon 15 Jul 2013 - 1:10

XXXIII.    R  A  K  O  V  I  Ć  I
                    IZ   VRNJAČKE  BANJE
                                    
                                     I. O G R A N A K 
 
          U popisu stanovništva iz 1863. godine u Novom Selu kod Vrnjačke Banje nalazimo RAKOVIĆ ALEMPIJA starog 48 godina, što znači da je rođen negde oko 1815. godine, kao i njegove sinove: PETAR star 22 godine, JOVAN l9 godina i ARSENIJE star 15 godina.
          Prema kazivanju njihovih potomaka ovo bratstvo RAKOVIĆA vodi poreklo od Rače Kragujevačke, a njihovo krsno ime i slava koju slave je SVETI JOVAN KRSTITELJ – JOVANDAN  (20. januara).
          Mlađi naraštaji, odnosno potomci ovih RAKOVIĆA znaju za svog najstarijeg pretka Ljubomira (Ljuba)
          LJUBOMIR (LJUBO) RAKOVIĆ, verovatno je živeo u Novom Selu kod Vrnjačke Banje, a nije im poznato dali se tu rodio ili se pak doselio i tu nastanio, zasnivajući tu i svoju porodicu.  Imao je sina Milovana.
          MILOVAN (Ljubov) RAKOVIĆ, sa suprugom Stanimirkom živeo je tu u Novom Selu između Vrnjačke Banje i Kraljeva i imao kćeri: Desu, Dulu, i Radmilu, kao i sinove: Žikicu, Sekulu i  Miroslava.
          ŽIKICA Milovanov je veoma mlad umro još kao dete te tako nije imao svojeg potomstva.
          SEKULA Milovanov, rođen je 1933. godine u Vrnjačkoj Banji, gde je i odrastao, a kasnije i zasnovao svoju porodicu. Sa suprugom Dragicom imao je sinove: Ljubišu i Dragana.
          LJUBIŠA Sekulin rođen je 1955. godine. Sa suprugopm Zagorkom živi u Vrnjačkoj Banji. Tel. 036-612-696.  Imaju  sinove: Ivana i Igora.
          IVAN Ljubišin rođen je 1978. godine. Živi u Vrnjačkoj Banji i sa suprugom Natašom ima sina FILIPA koji je rođen 1997. godine.
          IGOR Ljubišin rođen je u Vrnjačkoj Banji 1981. godine.
          DRAGAN Sekulin rođen je 1963. godine. Sa suprugom Mirjanom živi u Vrnjačkoj Banji u ulici Lipovačkoj 19. Tel. (036) 665-760, 036-612-370. Imaju  dve kćerke: Mariju rođenu 1986. godine  i Ivanu rođenu 1991. godine u Vrnjačkoj Banji.
          MIROSLAV Milovanov rođen je u Vrnjačkoj Banji 1931. godine. Ima sina Bratislava.
          BRATISLAV Miroslavljev, rođen je 1963. godine. Sa suprugom Slovenkom živi u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Po zanimanju je preduzimač. Tel. (036) 639-333, 036-639-330, mob. 065-641-34-77 i 064-288-07-29. Ima kćerku Jelenu rođenu 1993. godine i sina STEVANA rođenog 1996. godine u Vrnjačkoj Banji.
 
                                       II. O G R A N A K
 
          Ovaj mali ogranak RAKOVIĆA iz Novog Sela kod Vrnjačke Banje potiče od ALEKSE RAKOVIĆA. Slave SVETOG JOVANA. Ime Aleksinog oca nije zapamćeno, ali se zna da su u najbližem srodstvu sa svim RAKOVIĆIMA iz ogranka I.
          ALEKSA RAKOVIĆ je za vreme II. svetskog rata 1941. godine sa svom porodicom odveden od strane Nemaca u Kragujevac i tamo streljan. Sa suprugom Radmilom imao je dva sina: Slavka i Dušana – koji su kao mala djeca usvojeni. 
          SLAVKO Aleksin, iz Kragujevca je nakon završetka školovanja preselio u Trstenik, a kasnije u Vrnjačku Banju. Dva puta se ženio. Ima sina Mirka.
          MIRKO Slavkov sa suprugom Brankom ima dva sina: VELIMIRA i SLAVKA.
          DUŠAN Aleksin živi u Novom Selu kod Vrnjačke Banje. Ima kćer Jovanku – koja je udata u Trifunoviće i ima jednu kćerku i sina Miša.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Ned 14 Jul 2013 - 14:13

XXXII.   R   A   K   O   V   I   Ć   I
                  IZ  SELA  ŽITKOVCA – NA KOSOVU
 
          Na Kosovu je živeo i neki RAKO, čijeg prezimena se njegovi potomci ne sećaju, pa tako nije utvrđeno o kojem Raku se radi, dali o Raku Đurovu (Đuriću) onom poznatom hajduku i harambaši kojeg je narod opjevao u junačkim narodnim pjesmama, kao što piše Marko Miljanov u  ''Primerima čojstva i junaštva'', dali o Raku Radovana Jankova iz Dučića ili možda o nekom sasvim trećem Raku, nije poznato, ali se uglavnom tvrdi da vodi poreklo iz Crne Gore.
          Mogao bi to biti i neki od Pašovih, Vujičinih ili Grujičinih potomaka iz Lubnica kod Berana, jer su se i oni odatle rano iselili – upravo na Kosovo.
          Poznato je da  su potomci  Janka Rakova iz Dučića koji je imao dva sina: Miljetu i Radovana, tj. Radovanovi potomci živeli u blizini Peći u selu Rosulje, pa je tako i moguće, što nije utvrđeno, da se neko od Miljetinih potomaka mogao naseliti ovde u  blizini  Zvečana ili Kosovske Mitrovice, odnosno u selo Žitkovac.
          Isto tako, poznato je da je čuveni hajduk i harambaša  RAKO Đurov (Đurić) sa svojim drugom i prijateljem Kuč Ilijom dugo vremena boravio na Kosovu, te da je tako i on mogao imati svojih potomaka.
          Potomci ovog RAKA koji se ovde opisuje znaju da je imao tri brata, od kojih je jedan, još kao vrlo mlad i neoženjen momak, negde nestao ili poginuo od Turskih zulumćara, te za sobom nije ostavio potomstvo.  Drugi se zvao JEZDO i od njega je postalo rodstvo JEZDOVIĆI.  Treći  Rakov brat zvao se RADOJKO i od njega su postali RADOJKOVIĆI.  Ovo bratstvo  RAKOVIĆA slavi  –  SVETE  VRAČI.
          RAKO je imao sina Sariona.
          SARION je imao četiri sina i dvije kćeri: Milovana, Miladina, Mladena , Miliju, Jelu i Ljubicu.
          MILOVAN Sarionov je imao sinove: Rada, Ljubišu i Slobodana, kao i kćeri; Natu i Veru.  Nata živi u Zvečanu, a Vera u Kosovskoj Mitrovici. Tel. 028-26-073.
          MILADIN Sarionov je imao:  Aleksandra (Aca), Miroljuba (Mirka) i Dragoljuba (Dragčeta), kao i kćerke: Ljiljanu i Nadu. Živeo je u Žitkovcu.
          MLADEN Sarionov ima  Srboljuba (Srba) i kćeri: Zoru, Miru, Stanku i Desu.
          MILIJA Sarionov živi u Žitkovcu. Tel. 028-662-153. Ima: Miodraga i Slavicu.
          RADOMIR (Rade) Milovanov sa suprugom Mirjanom živi u Beogradu. Tel. 011-251-7081, 011- 260-3389, ( u Herceg Novom 082-44-696, 088-342-808). Imaju  jednu kćerku. Nemaju  sinova.
          LJUBIŠA Milovanov živi u Kosovskoj Mitrovici. Tel. 028-425-116, (u Žitkovcu – 028-662-157). Ima dvije kćeri od kojih jedna – Biljana – živi u Kosovskoj Mitrovici.
          SLOBODAN Milovanov živi u Žitkovcu kod Kosovske Mitrovice, odnosno blizu Zvečana. Tel. 028-662-158.  Ima sina DUŠANA.
          ALEKSANDAR (Aco) Miladinov sa suprugom Jelenom  živi u Žitkovcu. Tel. 028-62-152. Ima: Zorana, Vojislava  (Vojkana) i kćer Vesnu (Vesela) – udatu u Grujovića. Ona ima  dve kćerke: Marinu i Aleksandru.
          ZORAN Aleksandrov živi u Kragujevcu.  Tel. 034-339-369.  Radi u vojnoj fabrici ''Zastava''. Izdao je knjigu ''ZRACI'', a u pripremi mu je i još jedna knjiga. Oženjen je Slobodankom – rođ.  Žarković , a imaju:  sina LAZARA i kćer Milicu.
          VOJISLAV (Vojkan) Aleksandrov sa Milenom ima kćerku Adrijanu.
          MIROLJUB (Mirko) Miladinov živi u Starčevo, kod Pančeva. Tel. 013-632-319.  Ima sina GORANA i kćerku Gordanu.
          DRAGOLJUB (Dragče) Miladinov je inžinjer rudarstva i sa svojom suprugom Slobodankom živi u Loznici. Tel. 015-881-750. Imaju sina DEJANA i kćerku Snežanu – koja ima sina Miloša.
          SRBOLJUB (Srbo) Mladenov živi u Žitkovcu. Tel. 028-662-170. Nije ženjen.
          MIODRAG Milijin živi u Sevojnu. Tel. 031-533-427, (u Žitkovcu – 028-662-153). Nije ženjen.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Ned 14 Jul 2013 - 0:36

XXXI.    R    A    K    O     V    I     Ć     I
      IZ  SELA  BRESNICA – KOD  MRČAJEVACA
 
 
          Prema predanju  i pričama ovih RAKOVIĆA, u selo Bresnicu na putu Mrčajevci – Kragujevac, doselio se neki PANTO sa sinovima: Petrom, Radisavom i RAKOM i nastanili se u ovoj pitomoj Šumadijskoj  dolinici u blizini Mrčajevaca.
          Ne zna se, nije poznato,  niti je utvrđeno kako se taj Panto prezivao.
          Doselili su se preko Kraljeva, gdje je ostao da živi četvrti Pantov sin Vesko od kojeg su kasnije nastali Veskovići, dok su od ostalih trojice braće doseljenih ovde u Bresnicu nastali: Petrovići, Radisavljevići i RAKOVIĆI.
          Njihova krsna slava je ĐURĐEV DAN  (6. maja).
          RAKO je imao sina Rista.
          RISTO  (Rakov) RAKOVIĆ, imao je četiri kćerke i tri sina: Jedna od kćeri zvala se Persida, druga je bila udata u Milovanoviće, treća u Mariće, a četvrta u Nenadiće. Ristovi sinovi bili su: Živko, Mihailo i Milan.
          ŽIVKO Ristov, bio je Solunac. Poginuo je u Grčkoj – na Solunskom frontu. Dva puta se ženio. U prvom braku  imao je sina Bogdana, a u drugom sa suprugom Despinom imao je kćerku Jelisavetu i sinove: Dragutina i Romana.
          BOGDAN Živkov sa ženom Ružom imao je sina Miodraga.
          MIODRAG Bogdanov, je kao momak poginuo u drugom svetskom ratu od strane Nemaca, tako da nije ženjen i nije ostavio svoje potomstvo.
          DRAGUTIN Živkov imao je kćer Milijanku i dva sina: Radomira i Miloša.
          RADOMIR Dragutinov sa suprugom Petrijom imao je sinove: Dragana i Dragutina.
          DRAGAN Radomirov živi u Čačku. Tel. 032-374-166. Sa suprugom Nadom  ima sina NENADA (Neša).
          DRAGUTIN Radomirov, dobio je ime po dedi. Živi u selu Bresnici kod Mrčajevaca. Tel. 032-804-446.  Ima dve kćerke: Milicu i Mariju.
          MILOŠ Dragutinov sa ženom Milijankom - (Vidosavom – Vinkom)) živi u Mladenovcu. Tel. 011-823-3260.  Ima sinove: Dragoslava i Zvezdana, kao i  kćerku Svetlanu – udatu u Milivojeviće u selu Rabrovac, a  ima kćerke: Suzanu i Ivanu.
          DRAGOSLAV Milošev živi u  Mladenovcu. Nema dece.
          ZVEZDAN Milošev ima dve kćerke: Aleksandru i Jovanu.
          ROMAN Živkov je umro 1941. godine, kao dečak od 8 godina.
          MIHAILO Ristov ima kćer Polku koja ima jednog sina i sinove: Obrada i Rada.
          OBRAD Mihailov ima sina Tihomira i četiri kćerke: Veru koja ima dva sina i jednu kćer, Dostanu koja ima dva sina, Desanku koja nije imala dece i Draganu koja se nije udavala.
          TIHOMIR Obradov je mlad umro bez potomstva.
          RADE  Mihailov takođe nije imao dece.
          MILAN Ristov imao je dva sina: Mikaila i Radovana.
          MIKAILO Milanov rođen je 1914. godine. Umro je dosta mlad. Imao je kćerku Ranku koja ima dva sina: Srđana i Gorana.
          RADOVAN Milanov je takođe mlad umro. Nije se ženio i nije imao potomstvo.  
 
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Sub 13 Jul 2013 - 22:36

          XXX.   R   A   K   O   V   I   Ć   I
          IZ SELA TRMBAS – KOD KRAGUJEVCA
 
          U selo Trmbas kod Kragujevca, zajednički su se u isto vreme doselile četiri  familije  kojima su verovatno bili najbliži rođaci oni koji su se raseljavali  iz Crne Gore, preko Zlatibora i Užica. Bile su to porodice:  RAKOVIĆI, Matići, Radojevići i Vasiljevići.
          Njihova krsna slava je SVETI ARANĐEL – (ARANĐELOV DAN), a kao preslavu, po njihovoj babi – predku, uzeli su VELIKU GOSPOINU,  kako bi se mogli zadržati i opstati na ovim prostorima.
          Njihovim dolaskom i naseljavanjem ovog sela, Vasiljevići su se naselili  ispod brda Žeželj gde i sada žive njihovi potomci.  Jugo-istočno od Žeželja, odnosno centralni deo ovog sela zauzele su porodice RAKOVIĆI i Matići, dok su se u severno-istočnom delu sela nastanili Radojevići čiji potomci tu i danas žive.  
          U to vreme na ovom prostoru nije bilo nikakvih familija osim njih.
          RAKO, za kojeg se nemože pouzdano utvrditi dali mu je to bilo pravo ime ili nadimak od prezimena  RAKOVIĆ, tu se doselio najverovatnije sa svojom suprugom i sinovima: Stevanom i Jovanom, ali je isto tako moguće da su se ovi njegovi sinovi tu i rodili u ovom selu, a po svom ocu RAKU su se prozvali RAKOVIĆI.
          STEVAN RAKOVIĆ je kasnije živeo u Kragujevcu gde je imao dva sina: Savu i Velimira.
          SAVA (Savo) Stevanov je imao sedmoro djece i to kćerke: Banku (Banu), Živku, Ljubicu i Olgu, te sinove: Živojina, Mladena i Miladina.  Banka je imala tri sina: Bogoljuba, Draga i Simeuna (Siću), Živka dve kćerke, Ljubica je imala sina Momčila koji ima dva sina: Aleksandra i Časlava koji  žive u Americi, dok je Olga Savova imala sinove: Svetozara (Toza), Aleksandra (Caneta),  i Borislava (Bora) kao i kćerku Jelu.
          ŽIVOJIN Savov imao je kćerku Dragu koja je umrla kao devojčica i sina Radomira.
          RADOMIR Živojinov ima sina Živoina (Živka) i kćer Slobodanku. Slobodanka ima sina Dimitrija (Diku) i kćerku Vesnu.
          ŽIVOIN (Živko) Radomirov ima sina SAŠU i kćerku Sanju koja je udata i ima jednu kćerku.
          MLADEN Savov imao je iz prvog braka sinove: Dragomira (Draga) i Dušana, kao i kćeri: Desanku (Desu), Veru i Danicu (Danu).  Desanka ima dve kćerke, Vera jednog sina, a Danica takođe jednog sina.  Iz drugog braka Mladen ima sinove: Sava i Slavomira (Slavka).
          DRAGOMIR Mladenov ima kćerku Svetlanu koja nema dece i sina Živoina.
          ŽIVOIN Dragomirov ima sina IVANA i kćerku Jelenu.
          DUŠAN Mladenov nema dece. Sa suprugom Stanislavom (Canom), koja je rodom od Jakovljevića, živi u Kragujevcu u ulici Bresničkoj br.22. Tel: (034)381-711. Po profesiji je bio ekonomista (komercijalista). Sada je penzioner. Izuzetno vredan, častan i pošten građanin kod kojeg sam boravio dana 28.08.2005. godine, na VELIKU GOSPOINU – odnosno njihovu slavu, a moj rođendan,  gde sam zaista svesrdno i dostojanstveno dočekan i ugošćen, a što će mi  ostati u nezaboravnom sjećanju kao trajna uspomena na njihovu izuzetnu ljubaznost i  gostoprimljivost. 
 SAVO Mladenov ima  dva sina: Radosava i Dragoslava (Dragana) 
          RADOSAV ( Sava Mladenova), je poginuo u saobraćaju. Ima dvoje dece. Kćer Maju i sina JOVA.
          DRAGOSLAV ( Dragan -Sava Mladenova) živi u Trmbasu. Tel. 034-390-261. Sa suprugom Editom ima  sina zvanog DONI. – koji živi u Kragujevcu.
          SLAVOMIR Mladenov -034-216-640, 034-381-705. Ima kćerku Svetlanu  (Gordanu) i sina Vladana.
          VLADAN Slavomirov ima kćer Snežanu i sina MIHAILA.
          MILADIN Savov, kao dete je ostavljen na čuvanje, a kada je odrastao – šegrtovao je u  Beogradu. Ima kćerku Ljiljanu - (stan u Beogradu – 011-329-3291), koja je neudata i živi u Nemačkoj i sina Ratka.

          RATKO Miladinov – 034-61-420, 034-213-601, 034-336-696. Sa suprugom Maruškom ima dve kćerke:  Miru i Ljiljanu (Ljilju). Mira ima dva sina: Nemanju i Stefana,  a Ljiljana je neudata. Tel. 034-33-172, 034-342-352, 034-36-666.
          VELIMIR STEVANOV, je imao četiri kćerke i tri sina: Dolu, Katu, Grozdanu, Dragu, Aleksandra, Dragutina i Dušana.  Dola ima tri sina, Kata ima pet kćerki, Grozdana ima  sinove: Milinka i Milana, kao i kćeri: Radu i Zoru. Draga je umrla veoma mlada od 16 godina – neudata.
          ALEKSANDAR Velimirov ima kćeri: Živanu (Živku), Dragicu, Dušanku i Gordanu, te sina Hranislava.  Živana ima dve kćerke, Dragica takođe dve, Dušanka ima jednog sina, a Gordana ima jednu kćerku i unuku.
          HRANISLAV Aleksandrov je poginuo u saobraćajnoj nesreći ne oženjen. Živeo je u Trmbasu.  Tel. 034-390-260.
          DRAGUTIN Velimirov ima dva sina: Petra i Tihomira.
          PETAR  Dragutinov živi u Kragujevcu. Tel. 034-363-445.  Ima kćer Miru - koja je udata.
          TIHOMIR Dragutinov živi u Trmbasu kod Kragujevca. Tel. 034-390-263. Ima jednu udatu kćerku i dva sina: DRAGUTINA (Dragana)  i  SAŠU.
          DUŠAN Velimirov živi u Trmbasu. Tel. 034-390-262. Ima dva sina: Milorada i Miodraga.
          MILORAD Dušanov, živi u Kragujevcu. Tel. 034-60-581, 034-216-675, 034-381-709. Takođe ima dva sina: Dejana i Zorana.
          DEJAN Miloradev – 034-386-529.  Ima sinove: LAZARA i FILIPA.
          ZORAN Miloradev, živi u Kragujevcu. Tel.  034-386-542.  Ima kćerku Gordanu i sinove: DUŠANA i ALEKSANDRA.
          MIODRAG Dušanov živi u Kragujevcu. Tel. 034-362-764. Ima dve kćerke: Vericu i Slavicu. Verica ima dvoje dece: kćerku Natašu i sina Nemanju, a Slavica ima sina Miloša.
JOVAN RAKOV  imao je sinove: Aleksu, Kostu i Dimitrija.
          ALEKSA Jovanov je imao sinove: Branislava (Branka) i Vića.
          BRANISLAV (Branko) Aleksin je imao kćeri Smiljanu – koja ima dva sina, Kosaru – udatu u Jovanoviće u selu Jabučje kod Kragujevca, te sinove: Dragutina, i Jovana  (Jola). Žive u Kragujevcu. Tel. 034-34-730.
          DRAGUTIN Branislavljev sa suprugom Draginjom ima dva sina:  Miroslava i Božidara  (Boška).
          MIROSLAV Dragutinov sa suprugom Draganom živi u Kragujevcu. Tel. 034-361-151. Takođe ima dva sina: Sašu i  DRAGANA – koji je skoro oženjen sa suprugom Zoricom. Tel. 034-387-112.
          SAŠA Miroslavljev sa suprugom Aleksandrom živi u Kragujevcu. Tel. 034-331-407. Imaju sina PETRA.
          BOŽIDAR (BOŠKO) Dragutinov sa suprugom Milicom (034-333-117) ima dve kćerke: Gordanu – udatu u Pavloviće i Svetlanu – udatu u Mariće.
          JOVAN (Jole) Branislavljev sa suprugom Slovkom ima sina Branislava i kćerku Smiljanu (Milju)  koja ima dva sina: Gorana i Zorana.
          BRANISLAV Jovanov živi u Trmbasu. Tel. 034-390-260. Sa suprugom Milankom ima sina Dejana i  kćer Danijelu – udatu za Nebojšu Nikolića.
          DEJAN Branislava (Jovanova) sa suprugom Oliverom ima kćerku Milicu i sina JOVANA (po dedi).
          VIĆA Aleksin je poginuo na Solunskom frontu i nije imao svojih potomaka.
          KOSTA Jovanov je imao tri sina: Milana, Branislava (Baneta) i Ljubomira. Neki njegovi potomci su promenili prezime u KOSTADINOVIĆE.
          MILAN Kostin, živi u Kragujevcu. Tel. 034-32-322. Ima sina Uroša i kćeri: Ružicu, Ljubicu i Jelu.
          UROŠ Milanov, živi u Trmbasu. Tel. 034-390-449. Ima Gorana i Dejana.
          GORAN Urošev, živi u Kragujevcu. Tel. 034-339-370. Ima troje djece.
          DEJAN Urošev, živi u Kragujevcu. Tel. 034-334-730. Ima JEDNOG SINA i dve kćerke.
          BRANISLAV (Bane) Kostin ima kćerku Dušanku i  sina Dušana.
          DUŠAN Branislavljev ima kćerku Mariju koja nema dece i sina Predraga (Peđu).
          PREDRAG (Peđa) Dušanov ima dve kćerke.
          LJUBOMIR Kostin ima jednog sina koji je radio u fabrici ''Zastava'' u Kragujevcu. On ima jednu kćerku.
          DIMITRIJE Jovanov nema sinova. Ima jednu kćerku - koja je udata, a ona ima jednog sina.
          Svi ovi RAKOVIĆI potiču iz sela TRMBAS – kod Kragujevca, a ima ih svih vrsta zanatlija do inžinjera, doktora i slično. Žive uglavnom u Kragujevcu i okolini.
          Slave ARANĐELOV DAN.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Sub 13 Jul 2013 - 17:16

                
                 
 
               XXIX.   R  A  K  O  V  I  Ć  I
                    IZ  SELA ŽIVKOVACA – KOD LJIGA
 
                                               I. FAMILIJA
 
          Selo Živkovci nalazi se u blizini manjeg mesta BELANOVICA u opštini Ljig.
Ovo selo je kolevka jednog manjeg bratstva Rakovića čija slava je SVETI ILIJA i SVETI ARANĐEL MIHAILO – odnosno ARANĐELOV DAN.  U ŽIVKOVCIMA sada živi veoma mali broj RAKOVIĆA, jer su se mlađi naraštaji iselili iz Živkovaca i naselili najvećim delom u Aranđelovcu i Lazarevcu, jer su to razvijenija mesta, koja su im pružila lepše utočište, sigurniji i bolji život, a inače su u neposrednoj blizini njihove postojbine, za koju su kao pupčanom vrpcom neposredno vezani za svoje pretke, njihovo rodno mesto, običaje i tradiciju svojih pradedova
          MIHAILO RAKOVIĆ, rođen je negde oko 1870. godine. Živeo je u Živkovcima, ali se ne zna dali je tu rođen ili se pak odnekud tu doselio, sam ili sa svojom porodicom. Verovatno je imao još braće ali njegovim potomcima nisu poznata njihova imena. Pouzdano se zna  da je imao kćerku Rosandu i sinove: ILIJU koji nije imao svog potomstva i Stevana koji je imao jedanajestoro dece.
          STEVAN Mihailov, rođen je negde oko 1895. godine verovatno u Živkovcima, gde je kasnije imao svoju porodicu i to kćeri: Sofiju rođenu 1921. godine koja je udata u Berisavce, Olgu rođenu 1924. godine udatu u Milinkoviće, Slavku rođenu 1930. godine udatu u Radisavljeviće, Rosandu rođenu 1932. godine udatu u Panteliće u Kruševici, kao i sinove: Živorada, Božidara, Ljubišu, Miroslava, Jovana, Petra i jednog koji je veoma mlad umro te mu ime nije upamćeno.
          ŽIVORAD Stevanov, rođen je u Živkovcima 1919. godine.  Bio je borac u II. svetskom ratu, gde je kao momak i poginuo 1944. tako da  nema svog potomstva.
          BOŽIDAR (Božo) Stevanov, rođen je u Živkovcima 1926. godine. Umro je 1978. godine u Živkovcima. Imao je kćeri: Verku rođenu 1950. godine udatu u Staroj Pazovi i Milevu rođenu 1964. godine koja je udata u selo Kalanjevci blizu Živkovaca. Ima i  sinove: Tomislava, Radoslava i Negoslava.
          TOMISLAV Božidarev rođen je 1953. godine. Ima DVA sina. Žive u Bukoviku.
          RADOSLAV Božidarev,  rođen je 1958. godine. Živi u Bukoviku, a nema dece.
          NEGOSLAV Božidarev, rođen je 1962. godine. Živi u Staroj Pazovi. Tel. 022-310-592. Ima  jedno muško i jedno žensko dete.
          LJUBIŠA Stevanov (1928-2003). Živeo je u Lazarevcu gde je imao kćerku Ljiljanu rođenu 1951. god. koja je direktor doma zdravlja u Boljevcu i sina Slobodana. Tel. 011-813-136.
          SLOBODAN Ljubišin (1949-2004), živeo je u Lazarevcu. Tel. 011-811-100,  011-812-3136. Ima sinove: DUŠANA i još jednog koji takođe žive u Lazarevcu.
          MIROSLAV Stevanov (1934-1987) nije imao dece.
          JOVAN Stevanov,  rođen je 1937. godine. Sa Nevenkom ima sina Milomira.
          MILOMIR Jovanov, rođen je 1964. godine. Ima kćerke: Milenu rođenu 1992. godine, Jelenu rođenu 1998. godine i sina MILANA rođenog 1989. godine. Svi žive sa roditeljima u selu Partizani kod Aranđelovca. Tel. 034-723-750.
          PETAR Stevanov (1939-2000) rođen je u Živkovcima. Tel. 034-714-166. Iz dva braka ima tri sina. Iz prvog: Zorana i Dejana, a iz drugog Stevana.
          ZORAN Petrov, rođen je 1963. godine. Sa suprugom Jasnom živi u Aranđelovcu. Ul. Kačarska 28. Tel. 064 – 35-82-155, 034-715-118. Imaju sina STEFANA rođenog 1993. godine i kćerku Katarinu rođenu 1989. godine.
          DEJAN Petrov je još neoženjen, a STEVAN Petrov ima jednu kćerku. Tel. 034-720-102.
          Ova grana RAKOVIĆA slavi SVETOG ILIJU – ILINDAN.

    II.  F A M I L I J A

          U selu Živkovcima kod Ljiga postoje i drugi ogranci  RAKOVIĆA koji slave istu  krsnu slavu SVETOG ILIJU – ILINDAN i koji su najverovatnije u bližnjem svojstvu sa Mihailovim potomcima, ali se oni ne smatraju bližnjima jer su se izgleda dosta otuđili jedni od drugih, tako da se čak i oni koji žive u istom mestu retko posećuju, a čak se i vrlo malo poznaju, što je dosta čudno – sobzirom da se radi o dosta malenoj sredini kao što je to naprimer Lazarevac ili Aranđelovac, gde se skoro svi stanovnici tih mesta međusobno često susreću pa se skoro svi i poznaju. To su potomci: Milinka, Radovana, Miloša i  Stevana Rakovića,  koji su uglavnom iz Živkovaca, ali je moguće i  da su se tu doselili iz Gruže, ili nekog drugog mesta. Neki njihovi potomci tvrde da su se, prema predanju, doselili negde iz okoline Virpazara u Zeti – odnosno od Skadarskog jezera. Znaju za UROŠA RAKOVIĆA, kao njihovog najstarijeg pretka.

          Ukoliko ovi navedeni nisu bili rođena braća, mogli su u najmanju ruku biti makar braća od stričeva, jer sudeći po slavi koju slave izgleda da imaju i neke zajedničke korene.

          UROŠ RAKOVIĆ je imao sinove: Milinka i Sava.

          MILINKO RAKOVIĆ, živeo je sa suprugom Dragom u Živkovcima, gde je imao dve kćeri: Krstinu udatu u Ivanovce kod Aranđelovca i Angelinu udatu takođe u Ivanovce, kao i sinove: Milorada,  Radojka, Radenka i Ivka.

          MILORAD Milinkov,  nije imao potomstva jer je umro veoma mlad.

          RADOJKO Milinkov je mlad poginuo tako da se nije ženio i nema svog potomstva.

          RADENKO Milinkov, živeo je u Živkovcima gde je imao kćeri: Nataliju – udatu u Josipoviće iz sela Dragolja kod Aranđelovca i Branku – udatu u Perišiće u selu Venčane kod Aranđelovca,  kao i sinove: Milana, Milinka i Rodoljuba.

          MILAN Radenkov, nije imao potomstva.

          MILINKO Radenkov, živi u Lazarevcu. Tel. 011-813-061,  (011)-812-3061. Sa suprugom Slobodankom  ima sina Rajka i kćerku Vericu (Veru) – udatu u Radosavljeviće u Lazarevcu. Ona ima Nemanju i Katarinu.  

          RAJKO Milinkov (mlađi) ime je dobio po dedi. Takođe živi u Lazarevcu. Tel. (011)-810-898 – (stari broj). Sa suprugom Slavicom ima kćer Mariju i sina MARKA.

          RODOLJUB Radenkov, sa Milicom živi u Lazarevcu, odnosno selu Živkovcima. Tel. 014-88-511,  014-89-311. Imaju  dva sina: Milorada i Radojka.

          MILORAD Rodoljubov,  sa Ružicom (Ružom) živi u Lazarevcu. Tel. (011)-812-0508. Imaju dve kćeri: Jelenu i Ivanu. Nemaju  sinova.

          RADOJKO Rodoljubov, sa Slavicom živi u Lazarevcu. Imaju kćerku Nevenu i sinove: ĐORĐA i NIKOLU.

          IVKO Milinkov, sa suprugom Stanom živeo je u Živkovcima. Imaju sinove: Miloša i Svetozara.

          MILOŠ Ivkov,  živeo je u Lazarevcu. Tel. 011-812-2711, 011-812-8443. Bio je oženjen Grozdanom iz Šutaca.  Nije imao dece i nema svog potomstva.

          SVETOZAR Ivkov, sa Draginjom ima kćer Ugrinku i sinove: Dragojla i Vladana.

          DRAGOJLO Svetozarev, sa Ljiljanom živi u Beogradu i  Lazarevcu. Tel. (011)-812-4042. Imaju sinove: Vladimira i Gradimira.

          VLADIMIR Dragojlev, (011)- 812-7239. Sa Ljubicom ima sina IVANA i kćerku Bojanu.

          GRADIMIR Dragojlev, s  


III.  F A M I L I J A 


          MILOŠ RAKOVIĆ je živeo u Živkovcima. Dva puta se ženio tako da je iz prvog braka imao sinove: Vojislava i Sretena, a iz drugog  Dmitra. Imao je i kćeri.

          VOJISLAV Milošev, živeo je u Živkovcima, gde je imao: Milana i Miloša

Oni su promenili svoje prezime i nazvali se SIMEUNOVIĆI. Milan Vojislavljev (Simeunović) je poginuo ili umro veoma mlad, tako da nije ostavio svoje potomstvo.  Miloš Vojislavljev (Simeunović), živeo je u Živkovcima gde je imao sinove:  Radišu i Vojislava (Simeunovići). Radiša Simeunović živi u Živkovcima. Ima dve kćeri.  Vojislav Miloša mlađeg (Simeunovića), živi u Živkovcima. Ima  kćer  i  sina Dragana.

          DRAGAN Vojislavljev (Miloša mlađeg – Simeunovića ), živi u Živkovcima (034-724-529).  Svoje prezime Simeunović  zamenio je u RAKOVIĆ odnosno ponovo vratio u prezime svojega pradede Vojislava i čukundede MILOŠA RAKOVIĆA.

          SRETEN Milošev, kao i njegov brat Vojislav bio je dete iz prvog Miloševog braka. Imao je sinove: Dobrivoja i Mikaila.

          DOBRIVOJE Sretenov ima kćer Olgu i sina Milovana.

          MILOVAN Dobrivojev (034-713-592).  Ima kćerku Vanju i sina SAŠU.

          MIKAILO Sretenov, živeo je  u Nemačkoj, gde je i umro. Imao je četvoro dece i to kćerke: Milevu i Ružu, te sinove: Miloša i  Milana.

          MILAN Mikailov, ima kćerke: Olgu i Biseniju i sina ZVONIMIRA – koji živi u Kragujevcu. Tel. 034-397-475, 034-328-242.

          MILOŠ Mikailov, ženio se dva puta. Iz prvog braka ima dva sina: Nenada i Radomira, a iz drugog ima dve kćerke.

          NENAD Miloša mlađeg živi u Lazarevcu. Tel. (011)-812-4237. Ima sina MILORADA i kćerke: Draganu i Biljanu.

          RADOMIR Milošev, ima sina NIKOLU i kćerke: Milanu, Aleksandru i Mariju.

          DMITAR Milošev, rođen je u Živkovcima. On je Milošev sin iz drugog braka. Poginuo je u I. svetskom ratu 1915. godine. Njegovo ime je uklesano na crkvi u Belanovici i školi u Živkovcima. Imao je dve kćeri: Ljubinku u Jeloviku i Dragu u Partizane, kao i  pet sinova:  Živoina, Radojka, Spasoja, Lazara i Radojicu.

          ŽIVOJIN Dmitrov, rođen je 1902. godine u Živkovcima. Imao je sina Rajka.

          RAJKO Živojinov, živeo je u Živkovcima. Imao je dva sina od kojih je jedan umro veoma mlad u 21. godini i nije ostavio svoje potomstvo i drugog  Iliju.

          ILIJA Rajkov, imao je troje djece. Sina VLADIMIRA (Vlaju) i kćerke: Ljuljanu i drugu koja je mlada umrla u 20. godini života.

          RADOJKO Dmitrov, rođen je 1903. godine. Živeo je u Živkovcima. Ima dve kćeri: Verku i Desanku.

          SPASOJE Dmitrov, umro je veoma mlad, tako da nije ostavio svoje potomstvo.

          LAZAR Dmitrov, rođen je 1906. godine. Imao je kćeri: Slavku i Olgu, te sinove: Branislava, Dmitra i Negoslava. Slavka je rođena 1930. godine, a  ima sina Milovana i kćerku Minu.  Olga je rođena 1937. Ima  dva sina: Nebojšu i Nenada  u Kragujevcu.

          BRANISLAV Lazarev (1933-1966), poginuo je mlad i nije imao dece.

          DMITAR Lazarev, rođen je 1946. godine. Nema dece. Živi u Nemačkoj.

          NEGOSLAV Dmitrov, živi u Aranđelovcu. Tel. 034-721-461. Rođen je 1934. godine. Sa suprugom Danicom ima dve kćerke: Milenu koja živi u Novom Sadu i ima Vukašina i kćer Milicu i drugu Ljiljanu koja živi u Majdanpeku, a  ima sina Tadiju. Negoslav je bio celog života izuzetno vredan i snalažljiv. Još kao dečak od svojih 15 godina zaposlio se i radio u Jabučkom Ritu i Rasovcima. Kada je počela sa radom '' Kolubara '' završio je srednju školu. Zaposlio se u rudniku Majdanpek gde je dugo vremena radio kao poslovođa, a onda se iz Majdanpeka preselio i nastavio rad u Tamnavi na istom radnom mestu poslovođe, gde je dao veliki doprinos napredku rudnika, a i spasao je jedno vozilo velike vrednosti. U životu je radio i kao miner u rudnicima, ali i kao mašinovođa. Uvek je bio častan i pošten građanin ovog društva.

          RADOJICA Dmitrov, bio je u Nemačkom zarobjeništvu od 1945. godine. Imao je iz prvog braka sina ŽIVORADA koji je mlad umro i nema svojih potomaka, a iz drugog braka sa ženom Kosanom ima sinove: MILINKA (034-714-133) -  koji sa Mirom ima jednu kćer Violetu i SVETOLIKA koji ima MARKA i još jednog sina.                a Biljanom nema muške dece. Ima dve kćerke: Anu i Jovanu.

          VLADAN (Bacovan) Svetozarev, sa Jucom živi u Aranđelovcu. Tel. 034-723-555.  Imaju sina Slobodana i kćerku Snežanu koja ima Veljka i Iliju. Tel. 034-710-025.

          SLOBODAN Vladanov - (pop),  živi u Aranđelovcu kod svojih roditelja. Tel. (034)-721-435. (stari broj). Oženjen je i ima kćerku Saru i sina STEFANA.


IV.  F A M I L I J A
                                                                                              
          Još nekoliko porodica vode poreklo iz sela Živkovaca i slave istu slavu: SVETOG ILIJU i SVETOG ARANĐELA, koje žive oko Beograda, a najverovatnije su UROŠEVI ili MILOŠEVI potomci – tj. njihovih sinova ili unuka.  To su porodice i potomci: Radovana, Uroša (mlađeg) i Milutina  RAKOVIĆA.             

          RADOVAN RAKOVIĆ, živeo je u selu Živkovcima. Nije utvrđeno dali je tu rođen ili se tu doselio. Imao je sina Radojka.
          RADOJKO Radovanov, po nadimku poznat kao – maseni – rođen je u Živkovcima. Bio je jedinac. Veoma rano je ostao bez majke, jer je ona veoma mlada umrla.  U vreme drugog svetskog rata bio je Nemački zarobljenik i nalazio se u ropstvu u Nemačkom logoru sve do kraja rata. Imao je dve kćerke: Nadeždu i Zorku koje su udate u selu Partizane kod Aranđelovca i sinove: Ljubinka (Cuju) i Miroslava.

          LJUBINKO (Cuja) Radojkov rođen je 1937. godine. Živi u Aranđelovcu. Tel. (034)-724-061. Sa suprugom Milunkom ima kćer Marinu i sina Radišu. Marina je udata za Simeunovića u Kruševici, a ima sinove: Borisa i Miloša.

          RADIŠA Ljubinkov, rođen je 1969 godine. Živi u Aranđelovcu. Ima DVA SINA

          MIROSLAV Radojkov,  sada živi u Australiji. Od potomstva ima jednu kćer koja živi u Rijeci.

         

          Ova grana Rakovića takođe slavi SVETOG ILIJU – ILINDAN.

                                           V. FAMILIJA 

          Ova grana RAKOVIĆA iz Živkovaca takođe slavi svoju krsnu slavu SVETOG ILIJU ( ILIN DAN) drugog avgusta, a potiče od MILOJA (Vasilijeva) RAKOVIĆA.

          Obrađena je u odeljku XXII.  (vidi Rakovići iz Gruže).
          MILOJE Vasilijev RAKOVIĆ, sa suprugom Radojkom živeo je u selu Živkovcima  kod Ljiga. Imali su dve kćerke: Rajnu i Milicu – koja je živela u Lipnju kao i sinove: Uroša, Milivoja,  Milorada, Radenka (zvanog Đone) i Dušana (Dula).

          Bili su to unuci  i unuke Mihaila Vasilija RAKOVA,  to jest djeca MILOJEVA (koji  je imao još dva brata:  STEVANA i MILUNA).

 

          UROŠ Milojev RAKOVIĆ, rođen je 1900. godine.Sa suprugom Ljubicom živeo je u selu Belanovici. Imao je tri kćerke i dva sina, ali je moguće i da je imao još djece. Zna se za: Svetolika i Stanoja, kao i kćeri: Vidosavu – udatu u Vasiće, Kosanu – udatu u Jeloviku  i Ivanu. Vidosava i Ivana imaju po dva sina, a Kosana  sina Dragana.

          SVETOLIK Urošev, sa suprugom Verom živeo je u Čajetini, a imaju kćer Olgu (Bubu) – udatu u Užicu i sina Milivoja (Mikaila).

          MILIVOJE Svetolikov, sa suprugom Mirom živi u Čajetini – tel. 031-832-115, 031-832-798. Ima samo jednu kćerku – Irenu – udatu u Beogradu.

          STANOJE Urošev, sa Drinkom  živi u Živkovcima. Rođen je 1945. godine. Tel. 014-88-532, 014-89-425.  Imaju  sina Radišu i kćer Mirjanu – koja ima dva sina: Mirka i Marka.

          RADIŠA Stanojev, sa suprugom Ljiljanom  ima SINA i dve kćerke: Anu i Maru.

          MILORAD (Baja) Milojev, sa Ljubinom  imao je dva sina: Ljubinka i Čedomira.

          LJUBINKO Milojev, sa suprugom Brankom ima sina Radišu i kćeri: Gordanu – udatu u Blagojeviće i Milenu – udatu Višicki.

          RADIŠA Ljubinkov, živi u Lazarevcu. Tel. (011)-812-5417. Po profesiji je profesor fizike. Sa suprugom Zoricom ima dva sina: ĐORĐA i NIKOLU.

          ČEDOMIR Miloradev, sa suprugom Nadom živi u Aranđelovcu. Imaju dve kćerke: Jasminu – udatu u Nedeljkoviće u Beogradu i Danijelu – ne udatu.

     RADENKO (Đone) Milojev, sa suprugom Brankom ima kćer Milicu – udatu u Kruševici i sinove: Milojka i Radoslava (Raja).

          MILOJKO Radenkov, sa Slavicom  ima PETRA i ALEKSANDRA (Sašu).

          RADOSLAV  (Rajo) Radenkov, sa suprugom Katicom živi u Aranđelovcu. Tel. 034-721-612, 034-711-003.  Imaju  dve kćeri: Sanju i Miru.

          MILIVOJE Milojev, sa suprugom Mirosavom (Mirom) ima dva sina: Radosava (Raja) i Mikaila ( Mikicu ), kao i kćeri: Snežanu – udatu u Cvetkoviće u Beogradu, a ima Nemanju. Druga kćerka Svetlana – udata je u Vojinoviće i ima kćerku Sanju i sina Vladimira. Živela je u Sarajevu, a sada je u Americi.

          RADOSLAV (Rajo) Milivojev, rođen je 1950. godine. Živi u Lazarevcu. Tel. (011)- 812-7797. Po struci  je diplomirani mašinski inžinjer. Zaposlen u rudniku ''Tamnava''. Oženjen suprugom Ljiljom – rodom od Ćirića iz Pirota – koja je profesor fizike, a predaje u Lazarevačkoj gimnaziji. Imaju kćer Jelenu.

          MIKAILO (Mikica) Milivojev je poginuo. Sa suprugom Milankom živeo je u Kragujevcu. Tel. 034-712-033. Imaju kćeri: Biljanu udatu u Petroviće u selu Venčac  i Mirjanu (Miru) –  u Jovanoviće, a ona  ima Mariju i Stefana.

          DUŠAN (Dule) Milojev, ima kćer Soviju i dva sina: Nebojšu (Boju) i  Miodraga.

          NEBOJŠA (Boja) Dušanov živi u Živkovcima. Ima kćer Draganu i dva sina: DRAŠKA i DEJANA.

          MIODRAG Dušanov, živeo je u selu Partizani kod Aranđelovca. Ima sina GORANA, koji takođe ima jednog SINA.

 -         (Ova familija obrađena je u odeljku XXII. Slave SV. ILIJU – vidi: RAKOVIĆI IZ GRUŽE – t. 78).

                                  VI. F A M I L I J A 

          MILUTIN RAKOVIĆ, rođen je u Živkovcima. Ima sinove: Slobodana i Čedomira, kao i kćer Slavomirku – udatu u Gogiće.

          SLOBODAN Milutinov – (014)-88-425. Ima sina Miliju i kćeri: Ružicu – udatu u Mačuloviće i Goricu – udatu u Milenkoviće.

          MILIJA Slobodanov, sa suprugom Mirjanom živi u Ovči kod Beograda. Tel. (011)-732-144. Nemaju djece.

          ČEDOMIR Milutinov, ima MIROLJUBA (ne oženjen), Vidinku i Minu. Vidinka je ne udata, a Mina ima sina Ivana i kćerku Ivanu.

 

          Potomci Milutina Rakovića slave SVETOG ARANĐELA– ARANĐELOV DAN

 

                                    VII. F A M I L I J A

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA iz Živkovaca slavi SVETOG ILIJU – ILIN DAN.

Potomci su RAKA – koji se do tada nije prezivao Raković. Imao je brata Rada od kojeg su kasnije postali RADOVIĆI.

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA zna za ĐORĐA RAKOVIĆA – kao svog najstarijeg pretka kojeg su zapamtili, a on je imao brata Pavla – koji nije imao djece, pa se prizetio i  usvojio djecu iz druge porodice – koji su se kasnije nazvali PAVLOVIĆI.

          ĐORĐE RAKOVIĆ je imao sina Milivoja.

          MILIVOJE Đorđev  sa suprugom Dankom ima Dobrivoja.

          DOBRIVOJE Milivojev sa suprugom Leposavom ima sina Slobodana i kćer Slavicu – koja se dva puta udavala. Iz prvog braka ima dve kćerke: Nadu i Radu (Maksimović), a iz drugog braka ima kćer Branku  (Vukomirović).

          SLOBODAN Dobrivojev ima dva sina: LJUBIŠU – koji sa suprugom Milom (rodom od  Miloševića) ima sina UROŠA i ALEKSANDRA – koji sa suprugom Katalinom (rodom od porodice Pragai iz Novog Bečeja) ima kćerku Ljubicu i sina NIKOLU. Žive u Kragujevcu. Tel. 034-721-435.

VIII  F A M I L I J A 

          U selu Miločaj kod Kraljeva živeli su braća STANOJE i GAVRILO (Gajo) RAKOVIĆ. Bili su to sinovi PAUNA RAKOVIĆA – koji je najverovatnije živeo u ŽIVKOVCIMA kod Uba. Ime njegovog oca nije utvrđeno, a sudeći prema krsnoj slavi SVETOM ILIJI (02. avgusta) moglo bi se predpostaviti da su u bližem srodstvu sa RAKOVIĆIMA iz Živkovaca, odakle su se mogli doseliti u ovo selo u opštini Kraljevo.


          PAUN RAKOVIĆ je verovatno imao još braće i sestara, od kojih su danas mnogi njihovi potomci širom Srbije i  sveta – koji slave SVETOG ILIJU.


          STANOJE RAKOVIĆ, prema pričama njegovih potomaka, sa suprugom Živanom imao je trinajestoro djece, ali sva imena njihove djece nisu upamćena. Zna se za: Dragoljuba, Dušana, Aleksandra i kćeri: Ranku – udatu u Velimiroviće i Novku – udatu u Veličkoviće u selu Adranima kod Kraljeva, koja je imala tri sina.


          DRAGOLJUB Stanojev, sa suprugom Ljubicom živeo je u Kraljevu. Po profesiji je bio pekar. Stradao je od strane Nemaca u II. svetskom ratu. Imao je sinove: Radomira (Rada) i Miroslava (Miška), kao i kćeri: Nadeždu – udatu za fudbalera Pavla Vrgu iz Vrgin Mosta, koji je živeo u Somboru, a imaju: kćerku Jelenu i sina Miška, Bosiljku – udatu u Pavloviće u Raškoj, a imaju sina Vladimira i kćer Svetlanu. Imali su još dvoje djece koja su umrla: Slobodanku i Slobodana. Treća Dragoljubova kćer bila je Verica – koja je bila udata ali nije imala djece.


          RADOMIR (Rade) Dragoljubov, nema svog potomstva.


          MIROSLAV (Miško) Dragoljubov, sa suprugom Nadeždom (Nadom) živi u Kraljevu u selu Progorelica. Tel. 036-822-796, 036-324-009, 036-393-910. Imaju kćer Nevenku  (Nelu) – udatu u Vraniće. Žive u Kraljevu i imaju sina Olivera.


          DUŠAN Stanojev, sa suprugom Olgom ima sina Hranislava i kćeri: Dragicu – koja živi u Kraljevu, Nadu – udatu u Zdravkoviće u Sirču kod Trgovišta, a nema djece i Zoru – udatu u Arizanoviće – (Trajkov).


          HRANISLAV (Hrano) Dušanov, sa suprugom Vericom (Verom) živi u Miločaju. Tel. 036-855-555. Imaju sina Aleksandra i kćeri: Mirjanu (Miru) – udatu u Đorđeviće, a ima sina Nikolu i Irenu – udatu u Baboviće, a ona ima sina Ivana.


          ALEKSANDAR Hranislavljev je ne oženjen.


          ALEKSANDAR Stanojev, nema potomstva.


          GAVRILO (Gajo) RAKOVIĆ, imao je sinove: Životu, Ljubisava i Radovana.


          ŽIVOTA Gavrilov, sa suprugom Stanojlom – kćerkom Milutina Mikovića, imao je: Iliju, Andriju i kćer Radmilu – koja je udata u selo Adrane kod Kraljeva, a ima sina Dragana  i kćer Zvezdanu, koja živi u Kraljevu.


          ILIJA Životin, sa suprugom Rakilom ima: Životu i Radivoja.


          ŽIVOTA Ilijin, imao je sina ILIJU (po dedi) – koji je umro veoma mlad i nije se ženio, kao i kćer Andrijanu – udatu u selo Adrane, a ona ima sina i kćer.


          RADIVOJE Ilijin, sa suprugom Dragoslavom (Dragom) ima sina Milovana i kćer Milicu – udatu u Pavloviće u Mataruškoj Banji.


          MILOVAN Radivojev, sa suprugom Milicom ima sina Iliju.


          ILIJA Milovanov, ima kćer Olgu – udatu za Isidora Grujića u Miločaju, Stamenku – udatu za Vranić Bogića u selu Cvetke, Veru – udatu za Šljivić Đorđa u Novom Sadu i Dragojlu – udatu za Milivoja Acovića u selu Sretke.


          ANDRIJA Životin, sa suprugom Stanojkom – koja je rodom od Arsenijevića, živi u selu Miločaj kod Kraljeva. Tel. 036-855-614. Imaju sina Željka i kćerku tanju – koja još nije udata, a radi kao preofesor u Beogradu.


          ŽELJKO Andrijin, sa suprugom Natašom živi u Miločaju. Tel. 036-855-078, 036-655-225. Imaju kćerku Janu i sina JOVANA.

  [/b]LJUBISAV Gavrilov, sa suprugom Stevkom ima sinove: Ljubinka, Dragovana, Gavrila (po dedi), kao i kćeri: Ljubinku i Mariju.

          LJUBINKO Ljubisavljev, sa suprugom Jelicom živeo je u Miločaju. Tel. 036-855-602. Sada živi u Australiji. Imaju sina LJUBINKA i kćerku Stevku (po babi).

          DRAGOVAN Ljubisavljev, sa suprugom Smiljanom (Smiljom) živi u Miločaju. Tel. 036-855-13. Imaju sina Mijata.

          MIJAT Dragovanov, sa suprugom Zoricom (Zorom) – koja je rodom od Dačovića iz Lađevaca kod Mataruške Banje, živi u Miločaju – zaseok Konarevo. Tel. 036-821-242, 036-821-232. Imaju sina Ljuba (Ljupčeta) i kćerku Slađanu – koja je po profesiji lekar.[b style="mso-bidi-font-weight"]  [/b]

[b style="mso-bidi-font-weight"]          [/b]LJUBO (Ljupče) Mijatov, sa suprugom Draganom ima sina ALEKSU.

          GAVRILO Ljubisavljev, sa suprugom Emilijom živi u Kovanluku kod Kraljeva. Tel. 036-342-097. Imaju sina Milivoja i kćer Mladenku – koja je razvedena i ima sina VIKTORA koji je zadržao prezime po majci RAKOVIĆ.

          MILIVOJE Gavrilov, sa ženom Kovinkom živi u Aranđelovcu. Tel. 034-725-153, 064-190-29-74. Imaju sina STEFANA i kćer Milinku – koja živi u selu Kovanluk kod Kraljeva.

          RADOVAN Gavrilov, imao je sinove: Arsenija i Dragića, kao i kćer Mladanu (Bulu) – udatu za Jovandarić Milana iz sela Obrve, a imaju sina Milenka i kćer Mariju. Druga kćer Anka – udata je u Jovanoviće u Obrvi, a imaju: Petra, Pavla, Miodraga, Milunku, Milanku i Nadu. Treća kćer Zorka – udata je u Radovanoviće u Miločaju, a ima sina Dušana i kćer Milenu.

          ARSENIJE Radovanov, sa suprugom Draganom (Dragojlom) živi u Miločaju. Tel. 036-855-14. Imaju sinove: Milomira (Miška) i Radomira (Ratka).

          MILOMIR (Miško) Arsenijev, sa suprugom Milankom živi u Kraljevu. Tel. 036-372-539. Imaju sina MILANA.

          RATOMIR (Ratko) Arsenijev, sa Snežanom živi u selu Katrga kod Kraljeva. Tel. 036-857-503. Imaju sina DRAGANA.

          DRAGIĆ Radovanov, sa suprugom Stanimirkom ima kćerku Milunku – koja je udata za Dragana Popovića u Miločaju, a imaju dve kćerke: Oliveru – koja živi u Konarevu i Ljiljanu – udatu u Janiće u selu Lađevci. I ona ima sina i kćerku.[b style="mso-bidi-font-weight"]  [/b]

[b style="mso-bidi-font-weight"]                                                 [/b] IX  F A M I L I J A 

          Ovaj ogranak RAKOVIĆA potiče od MILOVANA RAKOVIĆA – koji je takođe slavio SVETOG ILIJU – ILIN DAN (02. avgusta), a poreklo vode iz ŽIVKOVACA.

          Ime njegovog oca nije upamćeno. Moguće je (ali nije temeljito utvrđeno) da je bio jedan od potomaka Pauna Rakovića – koji je živeo u selu Živkovcima kod Uba.

          Isto tako, moguće je (ali nije dokazano) da su se neki Paunovi potomci više puta ženili – što je u znatnom broju slučajeva dovelo do određenog razbrašćavanja među ovim ograncima RAKOVIĆA, ali i veliki deo ovih RAKOVIĆA nije imao muških potomaka, tako da su po ženskim potomcima mnogi rodovi promenili svoje prezime i tako  nastali: Glišići, Lukići, Đorđevići itd. [b style="mso-bidi-font-weight"] [/b]

          MILOVAN RAKOVIĆ, poginuo je u I. svetskom ratu 1914. godine. Sa suprugom Milevom imao je jednu kćer i sinove: Životu, Radojicu i Radivoja.

          ŽIVOTA Milovanov, imao je dve kćeri: Rosu – koja ima dve kćeri i sina i Olgu – koja ima jednu kćer.

          RADOJICA Milovanov  ima sina ALEKSANDRA.[b style="mso-bidi-font-weight"]  [/b]

[b style="mso-bidi-font-weight"]          [/b]ALEKSANDAR Radoičin živi u Nišu i Sićevu kod Niša. Tel. 018-771-292, 018-671-292. Radio je u elektrodistribuciji Niš, a sada je penzioner. Rođen je 1939. godine. Ima dva sina: MIROSLAVA i DRAGANA.

          RADIVOJE Milovanov, ima četiri kćerke: Branku – koja ima dva sina, Zorku – koja takođe ima dva sina, Stanicu – koja ima dve kćerke i Anku – koja ima jednog sina.[b style="mso-bidi-font-weight"]  [/b]
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pet 12 Jul 2013 - 21:05

XXVIII.    R   A   K   O   V   I  C I     IZ   JABLANICE
                    SELO  RAČIĆI  -  KOD  RIBARIĆA
 
          Negde u devetnajestom veku, (ne zna se tačna godina) doselila se u selo JABLANICU u opštini RIBARIĆE, jedna porodica RAKOVIĆA, gde su bila  tri brata:  Panto, Mileta i RAKO  iz Crne Gore, navodno negde od Andrijevice (moguće i od Berana iz sela Lubnice) ili  Morače  i nastanili se u Jablanici gde su zasnovali i svoje porodice.
          Mileta se kasnije preselio u selo DRAGOČEVO u opštini LUKARE, gde je imao sina Miliju, koji je po svom ocu Mileti dao svojem potomstvu prezime MILETIĆ.
          Isto tako i Pantovi sinovi su po svom ocu Pantu uzeli prezime PANTOVIĆ, ali su ostali i dalje da žive u Jablanici.  Inače do tada su se i oni prezivali RAKOVIĆ.
          RAKOV sin ANĐELKO, rođen je 1870. godine. On je zadržao prezime RAKOVIĆ, a  preselio se iz Jablanice  u selo RAČIĆE kod Ribarića i nastanio se blizu manastira,  gde se oženio sa Lenom – kćerkom Radovana Račića. Imali su dve kćerke: Stevanu i Vasiliju, kao i četiri sina: Uroša, Miloša, Mijata i Miladina.
          UROŠ ANĐELKOV,  034-33-385, (034-366-860) ?.  Rođen je 1907. godine u Račićima. Ima dva sina: Miodraga i Dragutina koji sada žive u Kragujevcu.
          MIODRAG Urošev, rođen je 1942. godine. Sa suprugom Živadinkom živi u Kragujevcu – Ul. Veljka Petrovića br. 7.  -  Tel. (034) – 332-043. Ima sina Nenada.
          NENAD  Miodragov, živi u Kragujevcu. Sa suprugom Ivanom ima sina UROŠA
          DRAGUTIN Urošev, rođen je 1933. godine u selu Račiće. Sada živi u selu Grošnica kod Kragujevca, -  Ul. Lazara Đokića br. 21. – Tel. (034)-222-979, 034-322-979.  Oženjen je Stankom Stašević iz Popa. Imaju kćer Milinu i sinove: Momira i Milića.
          MOMIR Dragutinov,  živi u Grošnici. Ima dva sina: SLOBODANA i SRĐANA.
          MILIĆ Dragutinov,  živi u Grošnici. Ima sina VLADIMIRA i kćer Kristinu.
          MILOŠ ANĐELKOV, rođen je 1910. godine u selu Račiće.  Tu se i oženio 1940. godine i sa svojom porodicom živeo u Račićima sve do 1969. godine, kada se iz Ribarića odselio sa svojom porodicom  i naselio se u Sremsko selo Kuzmin kod Sremske Mitrovice. Tel. 022-264-371. Ima tri sina: Žarka, Dragana i Dragišu. Sva tri Miloševa sina ostali su da žive u Sremu.
          ŽARKO Milošev, rođen je 1949. godine. Oženjen je i živi u selu Laćarak kod Sremske Mitrovice. Tel. 022-272-525, (022)-672-525. Ima sina Radenka.
          RADENKO Žarkov, rođen je u Laćarku 1975. godine. Oženjen je i ima sina ALEKSANDRA,  koji je rođen 1996. godine u Sremskoj Mitrovici.
          DRAGAN Milošev, rođen je 1957. godine. Živi u Kuzminu – Ul. K. Dokić 15/A Tel. (022)-264-371. Ima dva sina: MIROSLAVA – rođenog 1982. godine i MILOŠA rođenog 1988. godine. Žive u Kuzminu.
          DRAGIŠA Milošev, rođen je 1963. godine  Ima kćerku Jovanu i sina  DALIBORA – rođenog 1987 godine.
          MILADIN ANĐELKOV, rođen je u Račićima 1912. godine. Živi u Kragujevcu. Tel. 034-210-408. Sa suprugom Blagicom ima dva sina: Radisava i Dobrosava.
          RADISAV Miladinov sa Gordanom živi u Kragujevcu. Imaju kćerku Ivanu – rođena 1983. godine i sina MILANA – rođen 1985. godine.
          DOBROSAV Miladinov sa suprugom Natašom živi u Grošnici kod Kragujevca. Tel. 034-329-110.  Imaju sina NIKOLU – rođen 1983. godine i kćerku Jovanu – rođena 1995. godine.
          MIJAT ANĐELKOV, rođen je 1915. godine. Preminuo je  veoma mlad, tako da nema potomaka.
          Svi ovi RAKOVIĆI slave svoju krsnu slavu  SVETOG VASILIJA (Stara Srpska Nova godina).
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pet 12 Jul 2013 - 17:22

XXVII.     R   A  K   O  V   I   Ć   I
         IZ  SELA  LJUŠE  KOD  KURŠUMLIJE
 
         
          U Opštini Kuršumlija, tj. u blizini Kuršumlijske Banje, pored sela Trmke i Grabovnice, kao i većeg broja drugih koja su neraskidivo vezana za bratstva RAKOVIĆE, nalazi se i selo Ljuša. U tom selu, negde sredinom devetnajestog veka živeo je   PETAR RAKOVIĆ sa suprugom Božanom – rođenom Milošević iz sela Grabovnice. Imali su osmoro dece i to: Lazara, Vladimira, Ljubisava, Vladisava, Negoslavu, Ljubicu, Jordanu i Micu. Sva četiri Petrova sina ostali su da žive u Ljuši, dok su se kćerke poudale i otišle iz Ljuše.
          Njihovi potomci znaju da su se u Ljušu doselili neposredno iz Raške ili Novog Pazara, te da su se njihovi preci zvali Savići (verovatno po Savi (ili Savu) – koji se u Srbiju mogao doseliti iz Crne Gore – najverovatnije iz Lubnica kod Berana).
          Mogao bi to biti Sava Ljute Rakova, ili Savo Todora Radunova. (vidi tab. 28 i 29
          U blizini ovog sela tj. u  Grabovnici i Trmci, žive bratstva Rakovića, za koje ovi predhodni veruju da nisu u nekom bližem srodstvu sa njima, tj. RAKOVIĆIMA iz Ljuše – Petrovim potomcima. Tako naprimer Rodoljub Raković, koji sada živi u Šidu a neko vreme je kao dete živeo u Grabovnici kod svoje tetke (majčine sestre), pamti da je u to vreme u Grabovnici živeo neki VLADISAV  RAKOVIĆ  sa ženom Milicom.
          Zanimljivo je i čudno da se njegov otac takođe zove Vladisav, a majka isto Milica kao i ovi iz Grabovnice, što bi mnoge istraživače ovo moglo dovesti u sumnju i zabludu, ukoliko su njihove tvrdnje tačne.
          S druge strane i ovi u Trmci i Grabovnici tvrde da vode poreklo od Raške i Novog Pazara, pa je teza da su se u okolinu Kuršumlije mogli doseliti neki RAKOVIĆI iz tako udaljenih mesta  i naseliti u istom mestu, a da nisu bili ni u kakvom srodstvu manje verovatna i neodrživa. No moglo se i to desiti da su se sasvim slučajno doselile dve ili više familija istog prezimena i tu se naselile u neposrednoj blizini, a da nisu ni u kakvom bliskom srodstvu, s obzirom da RAKOVIĆI – Petrovi potomci slave svoju krsnu slavu SVETOG ARANĐELA, a oni drugi SVETOG NIKOLU, MALU GOSPOINU i  ZAČEĆE SVETOG JOVANA KRSTITELJA.
          LAZAR (Lazo-Bato) PETROV, rođen je u selu Ljuša. Kasnije se oženio i živeo sa suprugom Milunkom koja je rođena u selu Žetrovi. Imali su dve kćeri i osam sinova: Stanica, Dragica, Radun, Radoš, Radosav, Vlastimir, Milan, Miljko, Ljubinko i Svetolin.
          RADUN (Dune) Lazarev, oženjen sa Milkanom, rođenom Simović iz sela Kastrat. Imali su sina Jevrema.
          RADOŠ ( Dole) Lazarev, oženjen Zorkom, rođenom Mrvić iz sela Grabovnice. Imaju dvije kćeri: Ljubinku koja je udata u Kuršumliji i Latinku koja je udata u Ljuši.
          RADOSAV (Raško) Lazarev, oženjen sa ženom Lulom iz sela Zegrove. Žive u Zegrovi na njenom, odnosno imanju njene majke. Imaju kćerku Miliku udatu u Kuršumliju.
          VLASTIMIR (Mane) Lazarev, oženjen je Nedeljkom, rođenom Veličković iz sela Samokovo. Imaju sina  Prvoslava.
          MILAN (Mišo) Lazarev, rođen je 1931. godine. Oženjen sa Rakinom rođenom Janićijević iz sela Ravni Sort. Imaju sina Dragana. Žive u Aleksincu - 018-871-580, 018-806-375.
          MILJKO Lazarev, oženjen Sinđom iz sela Žetrova. Imaju sina Toma i kćerku Danicu ( Danu ).
          LJUBINKO (Đuro) Lazarev, oženjen sa Stanom rođenom Vukosavljević iz sela Ljuše, - imaju: Vukosava  i  Slavišu.
          SVETOLIN Lazarev je kao momak nesretno završio život jer je izgoreo.

 Lazereva kćerka Stanica udata je za Radovanovića u selu Kastrat, a žive u Beogradu.

          Druga Lazareva kćerka Dragica udata je za Nešovića u selu Visoka, a žive u Aleksincu.

          JEVREM (Vejče) Radunov, rođen je 1940. godine. Odselio se iz Ljuše i sada živi u Aleksincu. Tel 018-871-186,  018-804-785. Nema djece.

          PRVOSLAV Vlastimirov, sa ženom Miladijom ima sinove: BOJANA i BOŽURA (Bokija), te kćerku Gordanu rođenu 1976. godine. Udata je u Blace.

          DRAGAN Milanov, rođen je 18.09.1959. godine. Tel. ( 018)-871-580, 018-806-640. Oženjen Anom rođenom Maričić od Banja Luke. Žive u Aleksincu. Imaju sina NEMANJU rođenog 17.11.1994. godine i kćerke: Nataliju rođenu 16.01.1996 i Sofiju rođenu 28.03.2000. godine.

          TOMO Miljkov, ima sinove: DRAGANA, DARKA i DALIBORA. Žive u Kuršumliji. Tel. (027) – 81-883.

          VUKOSAV Ljubinkov, živi u Beogradu. Tel. 011-496-077. Ima sina MILOŠA rođenog 1992. godine i kćerku Jelenu rođenu 1990. godine.

          SLAVIŠA Ljubinkov, živi u Kuršumliji. Tel. 027-380-809. Ima sinove: MARKA rođenog 1991 i IVANA rođenog 16.03.1995. godine.

          VLADIMIR (Vlajo) PETROV, oženjen Milinom, rođenom Mijailović iz sela Ljuše. Imaju sina Vučetu i kćerke: Vučicu (Vulu) koja je udata i živela u Prištini, a u toku rata 1999. godine otišla u Kuršumlijsku Banju. Druga kćer Ljubinka udata je u Lužane za Milićevića, a sada žive u Čoki, gde živi i treća kćerka Milijana (Mila), rođena 1941. godine. Nije udata. Četvrta kćer Ana vrlo mlada je umrla u osamnajestoj godini života.

          VUČETA Vladimirov, rođen je 27.05.1945. godine. Oženjen Kostadinkom rođenom Vidić iz sela Veliki Pupavac kod Prolom Banje. Imaju sina GORANA, rođenog 22.05.1968. godine. Žive u Beogradu. Tel. (011)-340-6-392, 011-283-6108.

          LJUBISAV (Binjo) PETROV, rođen je 1908. godine. Tel. (011) 444-6593. Sa ženom Draganom - rodom od Ilića iz Samokova, ima sinove: Dragomira i Jugoslava, te kćer Miladinku rođenu 1945. godine. Udata je za Mića Đorđevića iz sela Ljuše. Žive u Beogradu.

          DRAGOMIR (Gomir) Ljubisavljev, rođen je 1938. godine. Oženjen sa Budimkom iz sela Rudare. Živeli su u Beogradu.  Imaju kćerke: Svetlanu rođenu 1970. godine, koja je udata i Slađanu rođenu 1967. godine. Obe žive u Beogradu.

          JUGOSLAV (Lole) Ljubisavljev, rođen je 1940. godine.  Oženjen je Anđom rođenom Grujić iz Budisave kod Novog Sada. Živeli su u Novom Sadu. Tel. (021) 367-812.  Imaju sina  Dragana i kćeri: Draganu rođenu 1966. godine – udatu za Bajića iz Siriga. Žive u Novoim Sadu. Druga kćer Jugoslava udata za Jovanovića takođe živi u Novom Sadu, a rođena je 1968. godine.

          DRAGAN Jugoslavljev, rođen je 11.01.1971. godine u Novom Sadu.

          VLADISAV (Dika) PETROV, rođen je 1909. godine. Oženjen sa Milicom rođenom Sarić iz sela Samokova. Rođena je 1916. godine.  Imaju sinove: Vukoja, Radoljuba i Radoja, te kćerke: Radinku rođenu 18.03.1943. godine – udata za Milomira Jovanovića iz Grabovnice. Žive u Kuršumliji. Tel: (027)-83-051. Njihova druga kćer Razumenka rođena je 09.08.1947. godine. Udata je za Vladetu Milosavljevića iz sela Vodanj kod Smedereva. Žive u Šidu. Tel. (022)-716-183.

   VUKOJE Vladisavljev, rođen je 23.10.1937. godine. Oženjen sa Terezijom iz okoline Kranja u Sloveniji. Žive u Kranju. Nemaju djece.

          RADOJE Vladisavljev, rođen je 17.05.1945. godine. Oženjen Stojadinkom (Zorom) rođenom Palamarević iz Kuršumlije. Žive u okolini Barajeva kod Beograda. Tel. (011)-8302-533. Imaju sina Slavišu.

          SLAVIŠA Radojev, rođen 09.04.1971. godine. Oženjen Danijelom, rođenom Zdravković iz okoline Kuršumlije. Imaju kćerku Aleksandru rođenu 16.03.1995. godine.

           RODOLJUB Vladisavljev, rođen je 22.10.1939. godine. Bio je milicioner. Oženjen je Jekom, rođenom Nanić – rodom iz Obrovca. Žive u Šidu. Tel. (022)-714-448. Imaju kćeri: Milicu, rođenu 29.07.1974. godine i Slavicu rođenu 23.02.1976. godine. Obe studiraju u Beogradu, a žive u Šidu, Ul. Ive Andrića br. 8

          Petrove kćerke: Negoslava  udata je za Pantovića u selu Krtok. Ljubica je udata u selo Kamenica – Mali Pupavci, Mica za Miljkovića u selu Mekuljana, a Jordana za Milikića u selu Rudare.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Čet 11 Jul 2013 - 20:30

XXVI.    R   A   K   O   V   I   Ć   I
                      IZ     T  O  P  L  I  C  E
          (IZ SELA MOJDEVA KOD NOVOG PAZARA,
                  GRABOVNICE KOD KURŠUMLIJE 
                    I   LEPOSAVIĆA   KOD   RAŠKE)
             
 
          U selo MOJDEVO kod Novog Pazara živeo je Radule Raković sa svojom porodicom. Ne zna se i nije utvrđeno dali je tu rođen ili se doselio sa svojom porodicom i tu se nastanio,  da bi kasnije tu osnovao i svoju porodicu. Prema krsnoj slavi  SVETOM NIKOLI koju slavi ovo celokupno bratstvo, moglo bi se predpostaviti da se neko od RAKOVIH potomaka, iz nepoznatih razloga, tu doselio iz Crne Gore, verovatno iz Kuča preko Vasojevića, odnosno Berana,  tu našao utočište i započeo novi život u Srbiji.
          RADULE RAKOVIĆ, sa ženom Ljubicom imao je dva sina: VELJKA i MIRKA koji su se kasnije iz tog sela iselili i nastanili se u selo GRABOVNICU kod Kuršumlije. Imao je i dve kćerke koje su se udale na strani – jedna u porodici Petrovića, a druga u porodicu Vukašinovića.
          Kod istraživanja i prikupljanja podataka kod ove bratstveničke grane mnogi njihovi potomci se vezuju za DRAGIĆA RAKOVIĆA – koji je živeo na Kosovu – odnosno u Leposaviću kod Raške i tvrde da su dva brata: Trifun (Trivo) i Tošo – bili njegovi, a ne Mirkovi sinovi – tako da je ostalo ne razjašnjeno ime njihovog oca, ali je isto tako i moguće da im je DRAGIĆ ( Drago) bio stric ili djed, ali je i Radule mogao imati tri sina. (Poznato je da je Dragić -  Milete – Panta – Grujice RAKOVA živeo na ovim prostorima - (vidi tabelu 33).
          VELJKO Radulev, se sa bratom MIRKOM (neki tvrde – DRAGIĆEM)  1856. godine doselio iz Mojdeva u selo Grabovnicu u Toplici, gde je doveo svoju porodicu. Bio je terzija.  Sa ženom Milunkom imao je sinove: Svetislava (Tilku) i Vojislava, kao i kćeri: Petru i Mariju.
          SVETISLAV (Tilko) Veljkov, bio je poljoprivrednik. Sa suprugom Jelom nije imao potomstva.
          VOJISLAV (Vojo) Veljkov, bio je građevinski radnik. Sa ženom Stojkom imao je sina Radovana i kćeri: Radmilu, Radunku, Stanu i Stanimirku
          RADOVAN Vojislavljev, živi u okolini Pančeva, odnosno u Borči kod Beograda. Tel. 011-489-1876. Ima DVA SINA.
          MIRKO Radulev (po nekima Dragićev), je takođe te 1856. godine, sa svojim bratom Veljkom i svojom porodicom, iz Mojdeva doselio u Grabovnicu. Po zanimanju je bio stolar. Sa suprugom Savkom  imao je sinove:  Toša i Trifuna (Triva), kao i kćerke: Jovanu, Simonu i Bojanu
          TRIFUN (Trivo) Mirkov,  bio je stolar i pinter. Sa ženom Katom imao je sinove: Dragomira, Svetomira i Vladislava kao i kćerke: Milicu – udatu u Pantoviće u selu Dedince kod Prokuplja,  Pelagiju – udatu u Lukiće kod Merdara i Radomirku (Radmilu) – udatu  u Đorđeviće u selo Rača.
 
 
  DRAGOMIR TRIFUNOV (Trivin) RAKOVIĆ, bio je građevinski radnik. Umro je 1970. godine.  Živeo je u Grabovnici. Živeo je sa suprugom Zlatijom (ali je moguće da se dva puta ženio). Ima sinove: Dragića, Nedeljka, Strahinju, Pauna, Stojadina, Vidosava, Vladisava i Vukašina - kao i kćerke: Danicu (Danu) – udatu u Đurkoviće u Beogradu i Anđeliju (Anđu) – udatu u Đuroviće.  Dana ima sina Dragana i kćer Lanu – rođ. 1964. godine.

          DRAGIĆ Dragomirov, rođen je 1930. godine. Sa suprugom Miroslavom živi u Beogradu. Tel. (011)-318-0158. Ima sina ALEKSANDRA koji je rođen 1970. godine, a takođe živi u Beogradu.

          PAUN (Paja) Dragomirov, rođen je 1936. godine u Grabovnici, a živeo u Beogradu. Tel. (011)-409-398, 011-343-3805. Umro je 1995. godine.  Ima sinove: Predraga i Nebojšu.

          PREDRAG Paunov (Pajin), rođen je 1965. godine. Živi u Beogradu. Sa suprugom Vesnom (011)-409-398, 011-343-3241 ima kćer Nadu rođenu 1989. godine, koja je veoma aktivan sportista i prvak Srbije u umetničkom klizanju. Ima i  sinove: Filipa i Nenada.

          FILIP Predragov,  rođen je u Beogradu 1991. godine.

          NENAD Predragov, rođen je 1986. godine. Živi u Beogradu. Aktivan sportista reprezentacije Srbije i kapiten ''Crvene Zvezde'' u hakfju.

          NEBOJŠA Paunov, rođen je 1964. godine. Živi u Beogradu. Tel. 011-343-8527. Ima kćerku Taru i sina VUKA.

          NEDELJKO Dragomirov, nije imao porodicu. Živeo je u Beogradu.

          STRAHINJA, VIDOSAV,  STOJADIN i VUKAŠIN Dragomirovi nemaju djece.

          VLADISLAV (TRIFUNOV - Trivov) RAKOVIĆ, bio je opštinski službenik sve do penzije. Sa ženom Milicom ima kćerke: Ružicu (Ružu), Nataliju i Paunu, te četiri sina: Dragan, Milan, Jordan i Miloš.      

           DRAGAN Vladisavljev, bio je vojno lice. Po činu major. Živeo je sa suprugom Jelenom u Prokuplju, gde je i umro. Jelena je penzionerka u Prokuplju. Tel. 027-22-140. Imaju dva sina i dvije kćerke: Milan (Miki), Stevan (Stevo), Sonja i Biljana.

          MILAN (Miki) Draganov,  po zanimanju je ekonomista. Živi u Prokuplju. 027-22-140, 027-333-087.  Ima kćerku i  sina DRAGANA.

          STEVAN (Stevo) Draganov, sa suprugom Jelenom živi u Beogradu. – 011-382-0851. Po zanimanju je livac. Imaju dvoje djece ( sin DUŠAN).

          MILAN Vladisavljev, sa suprugom Ivankom živeo je u Kragujevcu, gde je i umro. Bio je puškar u fabrici oružja ''Crvena zastava''. Ivanka živi u Kragujevcu. Tel. 034-713-481. Imaju kćerke: Milodiju (Mikicu) i Milu. Žive u Kragujevcu.

          JORDAN Vladisavljev, rođen je u Lešku kod Leposavića. Sa suprugom Milenijom živi u Kragujevcu, u Dubravskoj br. 4.  Tel. 034-551-240, (034)-350-240. Bio je poslovođa u građevinarstvu, a sada je penzioner. Milenija je domaćica. Imaju sina Vladislava i dve kćerke: Marinu i Angelinu. Od jedne su Jordanovi unuci: Aco i Ano, a od druge: Aleksandar i Sanja.

          VLADISAV Jordanov, sa suprugom Srebrenom živi u Kragujevcu. Imaju kćerku Jelenu.  Tel. 034-343-617.

          MILOŠ Vladisavljev, sa suprugom Vidosavom je penzioner. Živi u naselju Mirijevo u Beogradu. -  011-343-0949. Imaju kćerku Zoricu i sina ZORANA.

          ZORAN Milošev, živi u Beogradu. Tel. 011-316-2765. Ima dve kćerke: Danijelu i Anastasiju.

          SVETOMIR (Trifunov) RAKOVIĆ, poginuo je kao vojnik na Solunskom frontu. Bio je oženjen i sa ženom Milanom ima sina Stražimira. Milana se kasnije preudala.

          STRAŽIMIR Svetomirov, bio je livac u zavodu za izradu novca u Beogradu. Sa suprugom Milicom (011-401-962) ima sina Mirka i kćeri: Darinku, Stanicu, Stojanku i Milijanu. Umro je u Beogradu. Milica je penzionerka. Živi u Kragujevcu  011-721-520

          MIRKO Stražimirov, zivi u selu Grošnica kod Kragujevca. Rođen je 1952. godine u selu Grabovnici. Živi u Kragujevcu, gde ima svoju porodicu. Tel. (034)-311-718, 211-718, (063)-82-89-576. Ima dve kćerke: Ivanu i Biljanu. Nema muške djece.
 TOŠO (Toša) Mirkov RAKOVIĆ,  bio je Trifunov (Trivov) brat – ali ima mišljenja od  strane njegovih potomaka da je bio brat ili sin Dragićev – što nije utvrđeno. Bio je vojni službenik. Moguće je da se dva puta ženio. Sa ženom Kristinom živeo je u GRABOVNICI  i selu KAMEN kod Leposavića – gde je možda promenio slavu i sada njegovi potomci slave SVETOG LUKU –  (LUČIN DAN) i SV. ARANĐ.

          Neki njegovi potomci misle da vode poreklo iz sela VISOKA – zaseok RAKOVIĆI kod Arilja, dok drugi tvrde da je je njihov predak bio RAKA KEPIĆ – te da su po njemu dobili ovo prezime.

          RAKO – (TOŠO) je imao sinove: Vujicu (Luku) i Andriju,  te kćeri: Jelisavu, Jelicu, Radunku, Smiljku i Stojadinku (Stoju).

          ANDRIJA Tošin, izgleda da je umro vrlo mlad – kao momak te nije ženjen i nema svog potomstva.

          VUJICA Tošin, rođen je negde oko 1865. godine, a umro 1960. Živeo je 95 godina. Bio je poljoprivrednik. Sa ženom Stojankom imao je sinove: Milorada i Milovana, a ima i Miodraga (Mila), Mihaila, Apostola i Pavla, kao i dvije kćeri: Magdu i Sofijanu (Sofiju).

          MILORAD Vujičin, sa Marijom živi u Beogradu. Tel. 011-337-211,  011-341-3375, 011-341-2897, 011-324-2694. Ima kćeri: Jasnu i Vesnu – udatu u Petkoviće, kao i sina ALEKSANDRA.

          MILOVAN Vujičin je takođe stanovnik Beograda. Tel. 011-341-3395, 011-341-2252, 011-341-2253. Ima kćer Isidoru.

          MIODRAG (Mile) Vujičin – 011-555-122. Ima sinove: Gojka, Radojka, Vidosava i Milomira.

          GOJKO Miodragov (Milev), živi u Bainoj Bašti – Kolonija broj 15. Tel. 031-851-963,  (031)-865-963. Ima sina Zorana.

          ZORAN Gojkov je oženjen. Radi kao milicioner u Bainoj Bašti.

          RADOJKO Miodragov (Milev),  ima dva sina: Gorana i Đorđa.

          GORAN  Radojkov,  rođen je 1972. godine. Živi u Beogradu - (011)-444-4502.

          ĐORĐE Radojkov,  živi u Gornjem Milanovcu.

          VIDOSAV Miodragov (Milev), živi u Lešku – odnosno selu Kamen. Tel.  028-88-482. Ima sinove: MIODRAGA  (po dedi) i MIRA.

          MILOMIR Miodragov (Milev), ima dva sina: DUŠANA i DEJANA. Žive u okolini Kraljeva.

          APOSTOL Vujičin, ima kćeri: Bogdanu – udatu u selo Gluvnište kod Belog Brda, Čedomirku (Grozdu) – udatu u selo Beluće kod Leška i Desimirku (Desu) – udatu u Rudnici. Ima i sinove: Bogdana, Svetomira i Vitomira (Vita).

          BOGDAN Apostolov, ima kćer Slavicu – udatu u Janićijeviće u selo Ostraće i sina Tomislava (Tomu).

          TOMISLAV (Toma) Bogdanov (028-28-88-468) ima sina Milana i kćer Milenu. Žive u Lešku – selo Kamen, kod Kosovske Mitrovice.

          SVETOMIR Apostolov, živi u Kraljevu. Tel. 036-341-766. Ima kćer Gordanu i sina GORANA.  Tel. 036-355-492, 036-234-806. Goran je oženjen i ima sina VOJINA.

          VITOMIR (Vito) Apostolov, ima kćeri: Milunku (neudatu) i Stojanku – udatu u Nestoroviće, kao i sinove: Hranislava (Kenu) i MILUNA. Sa suprugom Ružom živi u Beogradu. Tel. 011-446-0311, 011-342-8269, (u Lešku – selo Kamen: 028-88-490. Imaju sina SAŠU i kćeri: Slađanu (Slađu) – udatu u Jelušiće i  Anicu (Anu) – udatu u Gavranoviće u Zemunu.

          HRANISLAV (Kena) Vitomirov, živi u Beogradu. Tel. (011)-257-7681. Sa suprugom  Nericim ima kćerku Jelenu.

          PAVLE Vujičin RAKOVIĆ, ima kćer Radmilu – koja je udata i sina Ratka.

          RATKO Pavlev, ima dva sina: Milutina i Ljubodraga.

          MILUTIN Ratkov, 028-88-436, 028-88-666. Ima kćer Marijanu i sina MARKA.

          LJUBODRAG Ratkov -028-88-500. Ima dva sina: IGORA i ACA. Žive u Lešku.

    MIHAILO (VUJIČIN) RAKOVIĆ, sa prvom suprugom Milicom ima dva sina: Slavomira i Tihomira. Sa drugom Rosandom nema djece.

          SLAVOMIR Mihailov, živi u selu Paštrić kod Valjeva. Tel. 014-62-193 (u Beogradu -  011-488-6111). Sa suprugom Ljubicom ima sina Miladina i kćer Katarinu (Katu) – udatu u Durkoviće. Ona ima dve kćeri: Jasminu i Tanju.

          MILADIN Slavomirov,  ima kćer Sanju i sina VLADIMIRA (Vlada).

          TIHOMIR Mihailov, živi u selu Kamen kod Leška. Tel. 028-88-483. Sa suprugom Micom ima tri sina: Nebojšu, Nenada i Predraga.

          NEBOJŠA Tihomirov,  ima kćer Anđu.

          NENAD Tihomirov živi u Raškoj. Tel. 036-738-680, (Tel. u Lešku – selo Kamen, zaseok Tresava -  028-88-489). Ima dva sina: LUKU i UROŠA.

          PREDRAG Tihomirov takođe ima dva sina: PAVLA (Pajčeta) i MIHAILA.

-         Potomci Mihaila Rakovića slave SVETOG LUKU -  LUČIN DAN.

 

                                                ( II.  F A M I L I J A )

 

          U Zaseoku KAMEN - selo LEŠAK kod Kosovske Mitrovice živeli su:  STEVAN   i RADIVOJE RAKOVIĆ. Nije poznato da li su imali još braće i sestara, kao ni to čiji su bili sinovi. Zna se da ih je dovela majka kada se udala za RAKA KEPIĆA – koji ih je prisvojio i po njemu su dobili prezime RAKOVIĆI. Njihovi potomci slave krsnu slavu SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN.

          STEVAN RAKOVIĆ je imao dve kćeri čija imena nisu poznata i sina Jordana.

          JORDAN Stevanov, sa Senijom (Senom) ima dva sina: Dragoslava i Gradislava.

          DRAGOSLAV Jordanov, sa suprugom Stanojlom ima sina Radoslava i kćeri: Drinu – udatu u Stefanoviće u Kraljevu,  Tonku – udatu u Milovanoviće,  u Kraljevu i  Jelenu takođe udatu u Kraljevu.

          RADOSLAV Dragoslavljev, sa suprugom Brankom živi u Lešku. Tel. 028-88-800. Imaju  sina Dalibora i kćeri: Anu,  Danijelu – udatu u Ivkoviće u Raškoj i Biljanu – udatu u Vidiće u selu Supinj kod Raške.

          DALIBOR Radoslavljev,  sa suprugom Anom ima kćerku Nikolinu.

          GRADISLAV Jordanov, sa suprugom Zorkom ima tri sina: Mirka, Milivoja i Branislava.

          MIRKO Gradislavljev, sa suprugom Gordanom živi u Lešku. Tel. 028-89-048, 028-88-947. Imaju  dva sina: ZORANA i ZLATKA.

          MILIVOJE Gradislavljev,  sa suprugom Ljiljanom živi u Lešku. Tel. 028-88-536. Imaju  kćer Suzanu i sina SLOBODANA.

          BRANISLAV Gradislavljev,  sa Sanjom živi u Lešku. Tel. 028-88-486. Imaju dva sina: DANILA i ĐORĐA.

          RADIVOJE RAKOVIĆ,  imao je dva sina od kojih se zna za Milutina.

          MILUTIN Radivojev ima: Čedomira, Slobodana i kćer Slavomirku – udatu u Gvozdenoviće u selu Ibarsko Postenje.

          ČEDOMIR  Milutinov,  živi u selu Kamen kod Leška. Sa suprugom  Angelinom ima dva sina: Minu i Miroljuba.

          MINA Čedomirov živi u Rusiji, a porodica u Loznici. Sa suprugom Milojkom ima kćerku Ivanu i sina IVANA.

          MIROLJUB Čedomirov je ne oženjen.

          SLOBODAN Milutinov, živi u selu Kamen. Dva puta se ženio. Sa prvom Tankosavom, koja je umrla, ima  sina MILIJU i kćeri: Goricu – udatu u Ibarsko Postenje i Ružicu u Milakoviće kod Raške. Sa drugom suprugom Draganom  živi u zaseoku Kamen kod Leška. Tel. 028-88-487.

 

          Celi ovaj ogranak RAKOVIĆA živi u zaseoku Kamen – u selu LEŠAK kod Kosovske Mitrovice. Kako je već napred navedeno slave ARANĐELOV DAN.
 Profesor  Blagoje Pavlović – istražujući naselja i migracije stanovništva Opštine Leposavić navodi:   '' Pod brdom Vavač ispod Leška na sporednom Dubrovačkom putu, nalazi se zaseok Kamen, kod kojeg su Dubrovčani prelazili reku Ibar''.
          Skele, čamci ili kakav most se ne pominje.   
          Putopisac Ramberti 1533. godine prolazio je ovim krajem i kazuje da se Ibar – kod Kamena, prelazi čamcima.
          Zaseok KAMEN  kasnije naseljavaju rodovi: R A K O V I Ć I (7 kuća)  - čiji preci su se tu doselili u drugoj polovini 18. veka iz sela Dragočeva na Rogozni.
          Starina im je u Gornjim Selima (Kurikuće ili Lubnice) u Vasojevićima (kod Berana).  
          Ovih sedam domaćinstava slave SVETOG LUKU – LUČIN DAN.
 
          U selu ima još šest kuća R A K O V I Ć A – koji su doselili iz Trebića kod Leposavića. Potiču od Kovačevića – pa ih zovu i Kovačevići.  Njihov predak je R A K O  K E P I Ć – koji je živeo u selu ŽIGOLJ, iza brda Vavač. 
          RAKO KEPIĆ, oženio se udovicom od Kovačevića iz Trebića. Ona je dovela dva muška deteta, koje je Rako usvojio, pa su se po njemu prozvali RAKOVIĆI. 
          Oni slave SVETOG ARANĐELA – ARANĐELOV DAN.
                                   
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Čet 11 Jul 2013 - 14:56

XXV.    R   A   K   O   V   I   Ć   I
       IZ  SELA  TRMKA -  KOD  KURŠUMLIJSKE  BANJE
 
          SAVO  RAKOVIĆ, doselio se  u selo Trmka kod Kuršumlijske Banje iz sela Gornje Trepče kod Nikšića, (neki tvrde iz Vasojevića – sev. Hercegovine) - negde u drugoj polovini devetnajestog vijeka, a rođen je negde oko 1850. godine. Ne zna se tačna godina njegovog rođenja, niti ime njegovog oca, te se tako ne zna dali je tu doselio sam ili sa njegovim roditeljima, braćom i sestrama. Pouzdano se zna da je imao još dva brata: BOGDANA i JOVICU. Bio je učesnik rata na Vučjem Dolu. Imao je sinove: Mijaila, Mirka, Luku i Nikolu. Moguće je da je pored  ovih nabrojanih imao još djece, koja imaju svoje potomstvo, a koja su se kasnije naseljavala u okolini Kuršumlije, možda čak i u okolini Raške, Novog Pazara  i dalje. Poznato je takođe, da je jedan ogranak ovog bratstva zadržao svoje prezime – ĐUROVIĆ.  ( 021-6371-751).
          Interesantno je ovde napomenuti da se kod bratstva RAKOVIĆA sa planine Rogozne, kod Novog Pazara, odnosno iz sela Rajetiće, pominju Svetolik i Svetomir, kao sinovi Velimira Milosavljeva, a da se sasvim ista ta imena pominju i kod Mijaila Savova iz sela Ljuše.
          Najverovatnije se radi o istim osobama, s tim što je jedino ostalo ne razjašnjeno čiji su oni bili sinovi: Mihailovi ili Velimirovi. Ali  svakako bili su unuci Savotijevi (Savovi), te da su se tu doselili iz sela Rajetić – sa planine Rogozne.
          Ovu tvrdnju bih potkrepio činjenicom što sam 2000. godine u selu Lubnicama kod Berana lično razgovarao sa – stogodišnjakom Milanom Rakovićem – koji mi je potvrdio ovu tvrdnju i interesovao se o sudbini njegovog strica Sava Rakovića, koji je negde u drugoj polovini XIX. vijeka odselio iz Lubnica u Srbiju sa svoja četiri sina i o daljoj njihovoj sudbini se više ništa nije znalo. Iako je Milan u to vreme bio dosta mali, tačno mi je nabrojao imena njegove braće koji su tada odselili iz Lubnica.
           No ipak, pošto nisam mogao doći do nekih pisanih tragova i dokumenata iz prošlosti, koji bi bili verodostojni i autentični  - napred navedenu činjenicu nebih mogao u potpunosti prihvatiti kao sasvim tačnu, pa ćemo se ovde ipak osloniti na usmena predanja njihovih potomaka – koja su se prenosila sa kolena na koleno.
          MIJAILO Savov je imao sinove: Svetolika i Svetomira, kao i kćer Stamenu. Rođen je u selu Trmka 1885. godine. Bio je borac i učesnik na Solunskom frontu.
          SVETOLIK Mijajlov nije imao djece.
          SVETOMIR Mijajlov, rođen je 1910. godine. Bio je mašinski inžinjer, a njegova žena – doktorica. Imali su sinove: Nenada, Mirka i Predraga, kao i tri kćeri.
          NENAD Svetomirov,  rođen je 1933. godine. Živi u Beogradu. Ima jednu kćerku – Milicu – (tel. u Beogradu: 011-262-8967), koja živi u Engleskoj u gradu Londonu.
          MIRKO Svetomirov je rođen 1940. godine i ima dve kćerke: Draganu i Suzanu. Nema sinova. Živi u Borči kod Beograda.  Tel. 011-33-24-914.
          PREDRAG Svetomirov je rođen 1946. godine. Odseljen je i živi u Americi, odnosno u  Kanadi. Ima sina Mihajla i kćerke: Džulijanu i Karolinu.
          MIHAJLO Predragov, takođe živi u Kanadi.
          MIRKO Savov je rođen u Trmci. Njegova sudbina je neizvesna.
          LUKA Savov, bio je učesnik u balkanskim ratovima sa činom kapetana. Bio je na karauli na šiptarskoj granici, a bio je i poznat kao veoma dobar narodni guslar.
          Neki potomci iz ovog bratstva RAKOVIĆA tvrde da je on kao momak, zajedno sa svojim bratom Nikolom poginuo od strane Albanskih terorista i da nije imao svog potomstva. Međutim, u razgovoru sa Radoslavom (Radem) Rakovićem u Vršcu kod kojeg sam bio u posetu tokom 2000. godine saznao sam da je Luka bio njegov djed i da je Miroslav bio njegov sin, tj. Radev otac, koji ima svoje potomstvo. (u daljem tekstu – Miroslav Spasojev).  U kasnijim razgovorima mnogi su to demantovali i Miroslava vežu za Spasoja (Đurovića) – Rakovića,  tako da je ostalo neizvesno i neutvrđeno čiji je bio Miroslav – Lukin ili  Spasojev.
          NIKOLA Savov je imao kćer Savetu i JEDNOG sina koji nije imao naslednike.
 
          Ovi RAKOVIĆI slave MALU GOSPOINU  i  SVETOG JOVANA –06. oktobra.   

II. F A M I L I J A
                                                 
          RAKOVIĆI  iz sela Trmke, iznad Kuršumlijske Banje, prema drugom predanju koje sam dobio od Tomislava Rakovića iz Novih Banovaca, a prema priči koju je on čuo od jednog svojeg starijeg  rođaka Radoslava, koji živi u Vršačkim Vinogradima,  vode poreklo od SPASOJA ĐUROVIĆA  iz Nikšićkih Rudina  (zapadno od Nikšića), koji se zbog krvne osvete odatle preselio u Srbiju i naselio  u okolini Kuršumlije. Prezime RAKOVIĆI su dobili po nekom djedu RAKU.

          Moguće je da se ovde radi o hajduku i harambaši Raku Đurovu (Đuriću), kojeg su opjevale mnoge junačke narodne pjesme i kojeg Marko Miljanov opisuje u svojim djelima, odnosno ''Primerima čojstva i junaštva''. Poznato je kuda je sve ratovao i vodio borbe sa Turcima taj RAKO  Đurić sa svojim drugom i prijateljem  Kuč Ilijom pa bi i ovi RAKOVIĆI mogli biti upravo potomci tog poznatog  hajduka Raka, što znači da bi taj Spasoje mogao biti čak i njegov sin ili unuk, ali ta činjenica nije sasvim pouzdana, niti je to dokazano.

          Ali i jedna druga priča koju sam čuo od  stogodišnjeg starca Milana Rakovića iz okoline Berana, tačnije iz mesta Lubnice, govori da bi potomci ove grane RAKOVIĆA mogli biti baš potomci SAVA RAKOVIĆA koji se iz Lubnica odselio u Srbiju sa svoja četiri sina, a ne zna se gde se naselio.  Možda se Sava - (Savo)  naselio baš tu u okolini Kuršumlije, odakle su se njegovi sinovi dalje raseljavali po okolnim selima, zasnivajući tako svoje porodice, od kojih sada većina živi u Prokuplju i okolini.

          Interesantno je ovde pomenuti da se i  kod Savovih i kod Spasojevih potomaka ponavljaju ista imena, što dovodi i do izvesnih sumnji i zabuna, ali ja sam uzeo i obradio  podatke kakve sam dobio od njihovih potomaka: Tomislava Rakovića iz Novih Banovaca i Radoslava Rakovića iz Vršca koji je meni saopštio sasvim drugačije podatke, a koje sam opisao u predhodnoj varijanti, pa to nisam mogao menjati, već sam podatke uneo onakve kakvi su mi dostavljeni.

          Po Tomislavu, taj osamdesetogodišnjak, bistri i oštroumni pametar RADOSLAV RAKOVIĆ iz okoline Vršca,  svoje pretke ovako opisuje i tumači:

          SPASOJE  ĐUROVIĆ – (Raković ? ), za koga nije utvrđeno čiji je bio sin , imao je sinove: Nikolu, Miroslava, Miloša i  Milana. Imao je i jednu kćer kojoj ime nije upamćeno.

          NIKOLA Spasojev,  bio je oženjen, ali nije imao dece.

          MIROSLAV Spasojev je imao sinove: Dobrosava, Radoslava (Rada), Tiosava, Dragića i Svetislava,  kao i kćeri: Živku koja nije imala dece i Milevu koja živi u Beogradu.

          DOBROSAV (Dobro) Miroslavljev,  ima tri kćeri: Radosavu u Vršcu,  Zoricu u Kanadi i Jelicu. (u prvoj varijanti –  Radu, Zoricu i Milanku). Milanka radi kao šef računskog sektora u Beogradskoj fabrici šećera.  

          RADOSLAV (Rade) Miroslavljev, živi u Vršcu. Ljubljanska 15. Tel. 013-811-228.Tu se doselio iz sela Trmke. Ima sina Radoja i kćeri: Ranku i Božicu koje žive u Vršcu.

          RADOJE Radosavljev (Radev), živi u Švajcarskoj. Ima kćer Damjanu i sinove: NIKOLU I JOVANA (u prvoj varijanti – Nikolu i Luku).

          TIOSAV Miroslavljev, ima DVA sina i dvije kćerke.

          DRAGIĆ Miroslavljev, ima tri sina: Miloša, Miroslava i Milosava, kao i kćer Jasminu.

          MILOŠ Dragićev,  nije ženjen.

          MIROSLAV Dragićev je takođe neoženjen.

          MILOSAV Dragićev,  ima sinove: NEMANJU i NIKOLU.

          SVETISLAV Miroslavlev, ima sina Dragana i kćerke: Miru i Radu.

          DRAGAN Svetislavljev,  ima sina BOJANA.

       MILOŠ Spasojev, kao njegov najmlađi sin, rođen je 1889. godine. Sa suprugom Ilinkom imao je sina Radovana., koji je rođen 1914. godine, a umro 1987. u svojoj 73. godini života.

          RADOVAN Milošev je imao Tomislava.

          TOMISLAV Radovanov, Tel. 022-341-823, rođen je 1944. godine u selu Trmka  kod Kuršumlijske Banje, gde su se iz Crne Gore doselili i njegovi preci, a sada živi u Novim Banovcima. Ima sina Miloša i kćer Jelenu  (022-343-022).

          MILOŠ Tomislavljev, rođen je 1975. godine. Ima sina Sretka.

          SRETKO Miloša Tomislavljeva, rođen je 28. marta 2000. godine.

          MILAN Spasojev, sa ženom Femom ima kćeri: Ljubicu i Draganu, te sinove: Milutina i MILIVOJA.

          MILUTIN Milanov ima: Miodraga, IVANA i ĐOLA.  Žive u Beogradu.

          MIODRAG Milutinov ima sinove:  Milisava, Milorada i Nebojšu. Žive u Beogradu.

          NEBOJŠA Miodragov,  sa suprugom Milicom živi u Beogradu. Tel. 011-102-591, 011-316-4142. Imaju sina Dragana.

          MILISAV Miodragov, sa suprugom Brankicom živi u Zemunu. Tel. 011-102-591,  011-316-4594.

 

          Svi ovi potomci Spasoja Rakovića slave svoju krsnu slavu – ZAČEĆE SVETOG JOVANA KRSTITELJA (Preteče) – 06. oktobra.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Sre 10 Jul 2013 - 1:27

XXIV.   R   A   K   O   V   I   Ć   I
                      SA  R O G O Z N E
 
 
 
          Na planini Rogozni kod Novog Pazara nalazi se selo Rajetić, sa zaseokom Kulizići,  koji se smatra kolevkom jednog bratstva RAKOVIĆA, doseljenih iz Crne Gore, verovatno negde polovinom devetnajestog veka. Tu su živeli braća: Milosav, Milan i David, čiji potomci sada slave svoju krsnu slavu SVETOG STEFANA DEČANSKOG – MRATINJDAN. (24. NOVEMBRA).
          Nije utvrđeno dali su se oni tu doselili iz Crne Gore, možda sa svojim roditeljima, ili su pak tu rođeni i zasnovali svoje porodice, čiji potomci su danas rasuti svuda po svetu, ali ih uglavnom najveći deo živi u Kragujevcu i njegovoj okolini.
          Ne može se sa sigurnošću reći kada su tu doseljeni i iz kojeg mesta, ali se prema pričama starijih može zaključiti da su oko 1880. godine već bili na Rogozni, što bi značilo da su nekoliko godina ili desetina godina ranije napustili svoju postojbinu Crnu Goru i svoje rodno mesto, najverovatnije negde iz okoline Podgorice ili Mojkovca – (Mušovića Bistrice).
          S obzirom da u okolini Raške postoji selo RAKOVIĆI, moguće je da su se najpre iz Crne Gore  tu doselili, a odatle se jedan ili  više potomaka preselio na planinu Rogoznu kod Novog Pazara o čemu svedoči i predanje koje se u tom bratstvu prenosi sa kolena na koleno, tj. da se njihov predak zvani RAKO – (Raković ?)  odatle preselio i nastanio u selu Rajetić, odnosno zaseoku Kulizići. Taj Rako je imao sinove:  Davida, Milana, Tihomira, Veljka (Velja) i Savotija (Sava),  a verovatno i Milosava.
          MILOSAV RAKOVIĆ je rođen  oko 1860 godine. Ne zna se tačno dali je rođen u Crnoj Gori ili u selu RAKOVIĆI kod Raške, pa se odatle verovatno preselio na planinu Rogoznu u selo Rajetiće, ali se zna da je živeo u zaseoku Kulizić. Njegovi potomci znaju da je imao braću Milana i Davida, što potvrđuje činjenicu da je i on bio sin tog Raka Rakovića. Milosav je imao sina Velimira (Veljka).
          VELIMIR (Veljko) Milosavljev je živeo na Rogozni. Umro je 1933. godine. Prema tvrdnji njegovih potomaka  sa Rogozne živeo  je negde oko 55 godina, što znači da je mogao biti rođen negde oko 1880. godine.  Imao je sinove: Svetolika i Svetomira.
          SVETOLIK Velimirov (1922 – 1984) živeo je na Rogozni. Imao je dva sina: Ratka i Nedeljka.
          RATKO Svetolikov, rođen je 1948. godine u selu Rajetić. Živi u Kragujevcu. Tel. 034-398-003. Ima sina Slavišu.
          SLAVIŠA Ratkov, rođen je 01.07.1975. godine u Kragujevcu. Završio je saobraćajni fakultet. Živi u Kragujevcu – Bihaćka 18.  Tel. 034 – 398 – 003.
          NEDELJKJO Svetolikov, rođen je 1953. godine. Živeo je u Kuliziću, a negde između 1960 i 1970. godine sa svojim bratom Ratkom i braćom od stričeva preselio se u Kragujevac. Tel. 034-351-098. Ima sina Ivana.
          IVAN Nedeljkjov,  rođen je u Kragujevcu 1980. godine gde i sada živi.
          SVETOMIR Velimirov, rođen je 1924. godine Živeo je na planini Rogozni. Iz sela Rajetić, odnosno zaseoka Kulizić preselio se sedamdesetih godina u Kragujevac. Ima dva sina: Milorada i Miroslava.
          MILORAD Svetomirov,  živi u Novom Pazaru. Tel. 020-313-127, 020-371-401.
          MIROSLAV Svetomirov sa porodicom živi u Ljubiću kod Kragujevca. Ima sina Dejana.
          DEJAN Miroslavljev živi u Kniću kod Kragujevca. Tel. 034-591-406.

   SAVOTIJE RAKOVIĆ živeo je u Kulizićima  gde je imao sina Spasoja i kćer   Bogoživu, koja je ostala neudata u selu Rajetić, odnosno zaseoku Kulizići gde je živela.

           SPASOJE Savotijev je mlad poginuo u II. svetskom ratu. Nije ženjen, te tako    nema svojih potomaka.

           DAVID RAKOVIĆ, živeo je u Kulizićima  gde je imao kćer Grozdu koja je ostala   neudata, a živela je i umrla u Kuliziće. Imao je i dva sina: Magrena i Mikaila.

           MAGREN Davidov je živeo i umro u Kuliziće. Imao je sina Milomira i dve kćeri: Kaju i Cmilju koje su ostale neudate u Kuliziće.

          MILOMIR Magrenov je u Kuliziće imao kćerku Miladinku, koja je udata i sinove: Vujadina, Miljojka i Miladina, koji su odselili i nastanili se u Kragujevcu.

          VUJADIN Milomirov je oženjen. Živi u Kragujevcu i trenutno ima dve kćerke.

          MILJOJKO Milomirov je takođe u Kragujevcu. Tel. 034-350-040. Ima dve udate kćerke: Vesnu (034-320-153)  i Lenu -  koje žive u Kragujevcu.

          MILADIN Milomirov je ne oženjen.

          MIKAILO Davidov je umro u Kuliziće – ne oženjen.

          MILAN RAKOVIĆ, živeo je u Kulizićima. Imao je četiri kćerke i dva sina: Stamenu, Stanu, Petru i Makrenu. Sve su bile udate. Sinovi su: Đole i Đuro.

          ĐOLE  Milanov je umro u Kulizićima ne oženjen i nema potomaka.

          ĐURO Milanov je živeo i umro u Kuliziće. Sa suprugom Milicom, rođenom Drobnjak iz Pasjeg Potoka kod Novog Pazara,  imao  je kćeri: Nedeljku koja je neudata u Kragujevcu i Radu koja je neudata umrla u Kulizićima. Njegovi sinovi su: Radomir i Radun.

          RADOMIR Đurov je veoma mlad, kao momak od sedamnajest godina ubijen 1941. godine, te tako nije ženjen niti ima svoje potomstvo.

          RADUN Đurov, rođen je 1930. godine u Kuliziće. Roditelji su mu veoma rano umrli 1939 – 1940, a brat mu poginuo 1941, tako da je ostao siroče sa svoje dve sestre. Kada je odrastao oženio se Goricom Radosavljević iz sela Pedelja kod Novog Pazara.   Dana 26. 04. 1973. godine sa suprugom, dve kćerke i sinom, napustio je Kuliziće i doselio se u selo Goločelo kod Kragujevca, gde i sada živi. Zaposlio se kao portir u Kragujevcu, gde je radio do penzije. Kasnije su za njim doselile i druge porodice RAKOVIĆ iz Kulizića, dok je tamo ostao da živi samo jedan njihov potomak koji nije ženjen. Njegova djeca: Sin Rajko i kćerke: Živka udata u Kraljevo u naselju Ribnica i Dragana udata u Kragujevac u selu Stonovu.

          RAJKO Radunov, rođen je 23.06.1961. godine u selu Rajetiće, zaseoku Kulizići. Oženjen je Miljojkom Sendrić iz sela Pljevljana kod Novog Pazara.  Sada živi u selu Dragobraća kod Kragujevca. Tel. (034) 582-707. Radi kao portir u ''Zastavi''. Ima sina Srđana i jednu kćerku.

          SRĐAN Rajkov,  rođen je 10.09.1984. godine u Kragujevcu. Trenutno je najmlađi potomak ove loze RAKOVIĆA, a pohađa srednju medicinsku školu u Kragujevcu.

          TIHOMIR RAKOVIĆ, živeo je u Kulizićima. Imao je sina Milentija.

          MILENTIJE (Minjo) Tihomirov, živi u Kragujevcu. Tel. 034-397-042. Sa suprugom Radunkom (Radom) ima  dve kćeri: Nadu i Radomirku (Miku)  koje su udate i  tri sina: Milijana, Miodraga i Miomira.

          MILIJAN (Manjo) Milentijev,  sa suprugom Nadom živi u Kragujevcu. Tel. 034-398-457, 034-397-042.  Imaju  kćerku Tanju koja je udata u Đorđeviće u Kragujevcu i sina Tomicu.

          TOMICA Milijanov je ne oženjen, a  živi u Kragujevcu. 

          MIODRAG  Milentijev,  sa Milankom živi u Parizu. Tel. u Kragujevcu: 034-213-602. Ima kćerku Dragicu koja je udata u Dimitrijeviće.

          MIOMIR Milentijev, takođe živi  u Parizu. Tel. u Kragujevcu: 034-213-602, 034-221-850. Ima sina Zorana i kćerku Biljanu – koja je udata za Italijana  i živi u Italiji.

          ZORAN Miomirov, nedavno je  oženjen sa suprugom Ljiljom. Živi u Parizu.
Nazad na vrh Ići dole
mirkorakovicReputation : 4
Datum upisa : 02.04.2013

PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   Pon 8 Jul 2013 - 2:02

XXIII.    R   A   K   O   V   I   Ć   I
          IZ  BELOG  POLJA – KOD  G.  MILANOVCA
 
 
 
          Na putu Gornji Milanovac – Kragujevac, u blizini manastira Vraćevšnica (11 kilometara od Gornjeg Milanovca), u gornjem toku reke Gruže, a skoro na samom njenom izvoru, sa desne njene strane je selo  Belo Polje. U tom selu danas živi samo manji broj familija RAKOVIĆ, jer su se rasturile po celom svetu, a inače je to selo njihova kolevka.
          Naime, prema predanju, tu su se doselila četiri brata, navodno od Sjenice i to: RAKO, Obrad, Čaro i Janićije, te su od njih nastala bratstva: RAKOVIĆI, Obradovići, Čarovići i Janićijevići. Nepoznato je kada je i ko došao u taj kraj i to mesto i kako su se do tada prezivali. Inače sve ove familije slave svoju krsnu slavu SVETOG NIKOLU.
          Nije u potpunosti utvrđeno dali ovi RAKOVIĆI potiču od tog RAKA doseljenog u ovo selo, ili su se pak doselili sa ovim prezimenom koje je nastalo znatno pre. Inače, njihovi potomci znaju za njihovog najstarijeg pretka zvanog:
          BLAGOJE RAKOVIĆ, koji je možda rođen u tom selu, a imao je ženu Jeku. Oni su imali sinove: Petra, Andriju i Tadiju. Živeli su u Belom Polju.  
          Mada nije pouzdano utvrđeno, ali moguće je da je to bio BLAGOJE RAKOV – to jest drugi RAKOV sin, koji se doselio u Gružu sa  bratom MILOJEM i nastanio se ispod brda Borač u mestu Siljevac u Gruži, ali nije poznato zbog čega je jedan od njih  promenio slavu, jer se zna da Milojevi potomci slave SVETOG ARANĐELA i SVETOG ILIJU.  
          PETAR BLAGOJEV rođen je 1872. godine, a umro 1934.  Sa ženom Leposavom imao je sedmoro djece od kojih tri kćerke: Bojku – koja je živela u Grabovici, Peru, Margitu i još jednu - koja je stradala od udara groma u Belom Polju. Imali su i sinove: Radosava, Milorada, Trifuna i Branka.
          RADOSAV Petrov (1897 – 1956.), imao je sinove: Milovana i Dragutina i kćer Miliku.
          MILOVAN Radosavljev (1923 – 1997.) živeo je u Beogradu. Tel. (stari broj) 011-450-583. Ima sina Dragana i kćerku Mirjanu koja je udata i živi u Italiji.
          DRAGAN Milovanov, ženjen je dva puta. Iz oba braka ima po jednu kćerku. Verovatno ima i  sinove. Živeo je u Beogradu, a sada živi u Americi.
          DRAGUTIN Radosavljev, živi u Belom Polju. Tel. 032-735-287. Ima sina Milana i kćerku Milijanu. Žive u Trsteniku.
          MILAN Dragutinov, živi u Trsteniku. Tel. 037-713-133. Ima dve kćerke: Mariju i Ivanu.  
          MILORAD Petrov (1903 – 1982), ima dva sina: Radovana i Petra.
          RADOVAN Miloradev, rođen je 1927. godine. Sa suprugom Nenom ima sina Aleksandra. Žive u Beogradu – Petrogradska 10. Tel. (011) 453-191 i (011) 343-1321, 011-245-6173.
          ALEKSANDAR Radovanov živi u Beogradu. Tel. 011-453-191, 011-245-3191, 011-438-955. Ima kćerku Aleksandru i sina BRANISLAVA.
          PETAR Miloradev  (1937 – 2000.). Sa suprugom Nadeždom (Nadom) – Tel: (011)-245-0862 -  ima  sina VLADIMIRA.
  TRIFUN  Petra starijeg (1906 – 1991) živeo je u Beogradu. Tel. 011-444-4070. Sa suprugom Ljubicom  ima sina Milutina i kćerke:  Gordanu – koja nema dece i Ivanku  - udatu u Grdoviće, a ima kćerku Jelenu i sina Đorđa. Jelena ima kćerku Teodoru i sina Lazara. Đorđe ima sina Isidora.

          MILUTIN Trifunov, rođen je 1940. godine. Živi u Beogradu. Tel. 011-397-6064, 011-344-6054, 011-344-5782, 011-244-6703. Sa suprugom Marijom ima  sina Vladana  i kćer Milicu – koja ima jednog sina i dve kćerke.

          VLADAN Milutinov, ima kćerku i SINA (blizance).

          BRANKO Petrov (1918-1983), ima Petra i Milivoja.

          PETAR Branka mlađeg ima sina Zorana i kćer Zoricu.

          ZORAN Petra – mlađeg, živi u Belom Polju kod Gornjeg Milanovca. Tel. 032-735-193. Sa suprugom Jelenom ima tri kćerke: Milicu, Nevenu i Mariju.

          MILIVOJE Brankov, sa suprugom Radojkom (Radom)  živi u Beogradu. Tel. 011-403-841, 011-240-3841. Ima SINA i kćerke: Slobodanku i Jelenu.

          Milivojeva majka – udata je u RAKOVIĆE u Borču, a njena sestra bila je udata za LJUBISAVA RAKOVIĆA – (Milivojev tetak).

          ANDRIJA BLAGOJEV je imao Žiku i Milana.

          TADIJA BLAGOJEV je imao sina  Ljubisava i kćer Milicu – koja je bila udata u Donjoj Vrbavi i imala sina Miladina i tri kćerke: Natu, Vinku i Branku.

          ŽIKA, MILAN i LJUBISAV nemaju muških potomaka.

 

 

          U ovom bratstvu bilo je dosta inžinjera, pravnika, zanatlija, ali i veoma vrednih i poštenih zemljoradnika – uglednih i časnih domaćina.

 
Nazad na vrh Ići dole
Sponsored content
PočaljiNaslov: Re: СВИ МОЈИ ПРЕЦИ   

Nazad na vrh Ići dole
 
СВИ МОЈИ ПРЕЦИ
Nazad na vrh 
Strana 2 od 5Idi na stranu : Prethodni  1, 2, 3, 4, 5  Sledeći

Dozvole ovog foruma:Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu
http://vranes.bigforumpro.com :: Vraneš (Pavino Polje i Tomaševo)-
Skoči na: